אחרי ששוק הדיור להשכרה ארוכת טווח נעצר כמעט לחלוטין עם עליות הריבית במהלך 2023, המהלך של עיריית תל אביב צריך להפיח מעט אופטימיות בקרב הציבור. העירייה הודיעה היום כי היא פותחת את ההרשמה להגרלה עבור 151 דירות בשכירות ברת-השגה, בשבעה פרויקטים ברחבי העיר.
מאז שנת 2012, מקדמת העירייה מגוון פתרונות של דיור לתושבים במחירים מוזלים. בהתאם למדיניות הדיור העירונית שעוסקת בדיור בהישג יד בקרקעות פרטיות ובקרקעות עירוניות שאושרה לפני כשנה, בכל תוכנית שתקודם בקרקע פרטית, יעמוד שיעור הדיור בשכירות בהישג יד במחיר מופחת, על כ-10% עד 15% מכלל הדירות. בקרקעות עירוניות יעמוד שיעור הדיור בהישג יד במחיר מופחת על 50%.
בנוסף לכך, קבעה מועצת העירייה כי שיעור ההנחה בדיור בהישג יד בקרקעות פרטיות, יעמוד על 40% ממחיר השוק – שיעור ההנחה המקסימלי שרשות מקומית מוסמכת לקבוע על פי חוק, וגובה שכר הדירה בדיור בהישג יד בקרקעות עירוניות יעמוד על 25% מההכנסות נטו של משקי בית מהעשירון החמישי. במקביל, ממשיכה העירייה במאמציה לקדם הצעת חוק לרגולציה בשוק השכירות הפרטית, מתוך הבנה ששילוב כוחות בין השלטון המרכזי למקומי חיוני להוזלת מחירי הדיור.
נכון להיום מאוכלסות בעיר מעל 400 יחידות דיור בהישג יד, ועוד כ-10,000 אמורות להצטרף למאגר בשנים הקרובות. את הקמת הפרויקטים לשכירות בהישג יד מובילה העירייה יחד עם החברה העירונית "עזרה ובצרון". על פי חזון חברת "עזרה וביצרון", "עתידה של העיר כרוך בעתידם של תושביה הרצון לשמור על מרקמה ואופייה של העיר לצד הצורך לייצר איכות חיים במחירים מוזלים, עומדים בבסיסו של דיור בהישג יד. ההגרלות הקרובות על הפרויקטים החדשים לדיור בהישג יד בעיר יתרמו ליצירתה של תשתית קהילתית דינמית וחזקה, לצד איכות חיים מתקדמת, ועתידות להוות מודל חדשני לשינוי מציאות הדיור בארץ".
תמהיל הדירות המוצעות בהגרלה החדשה מעיד על רצון העירייה לשלב אוכלוסייה פחות מבוססת בקרב אוכלוסייה מגוונת בשכנות השונות של העיר. ראש העירייה רון חולדאי אומר כי מדובר על המשך מהפכת הדיור בתחום השכירות במחיר מופחת, "באמצעות תכנון כמות חסרת תקדים של דירות לדיור בהישג יד בעיר תל אביב-יפו. נכון להיום, מאוכלסות בעיר מאות יחידות דיור בהישג יד, ואלפי יחידות דיור כאלה נמצאות בשלבי תכנון ובנייה שונים".
לדבריו, "משבר הדיור הוא אתגר לאומי ואנחנו בעירייה נמשיך לעשות כל שניתן כדי לאפשר כמה שיותר אפשרויות דיור מוזל בכל רחבי העיר. זאת במטרה לממש תמונת עתיד של עיר אטרקטיבית למגורים עבור מגוון אוכלוסיות ואנו מקווים שגם המדינה תתעורר ותפעל לקידום הנושא".
חברת אשטרום מגורים להשכרה, מחזיקה בתל אביב מעל 1,200 דירות להשכרה ארוכת טווח, כאשר מ-2021 החברה צירפה למאגר הדירות שני פרויקטים שהקימה במסגרת תכנית 'דירה להשכיר' – 370 דירות בשכונת נווה עופר ו-176 דירות נוספות בשכונת המשתלה. בכל אחד מהפרויקטים ניתנים לרווחת הדיירים שירותי קהילה, חדר כושר, מועדון דיירים ושירותים נוספים הכלולים במחיר השכירות.
ישי אשלגי, סמנכ"ל פיתוח עסקי ושיווק בחברה, אומר לאתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי, כי "25% מכלל הדירות בפרויקטים אלה, מושכרות לזכאי משרד הבינוי ושיכון שמעל 3,000 מהם בחרו להשתתף בהגרלות שערכה החברה ביחד עם חברת 'דירה להשכיר', הדומות לזו שתערוך עיריית תל אביב. הזוכים בהגרלות נהנים כבר היום ממחיר בגובה 80% ממחיר השוק, צמוד למדד, ומהסכם שכירות לתקופה של עד 10 שנים בתנאים מפוקחים".
אשלגי מקווה כי "העירייה תבחר לפרסם בקרוב מכרזים נוספים להשכרה ארוכת טווח, ותאפשר ליזמים מובילים לתת עוד מניסיונם לפיתוח תחום ההשכרה בישראל ובפרט בתל אביב, שצמאה לפתרונות מגורים בהישג יד".
איפה אפשר יהיה לגור ב-1,800 שקל?
כדי לצמצם את הבירוקרטיה, מתקיים רישום חד פעמי ונוספה האפשרות לבחור את הפרויקט אליו מעוניינים להירשם. המתעניינים יידרשו למלא שאלון אפיון קצר שיסווג אותם בהתאם לגודל דירה שמתאימה לצורכיהם, לפי מספר נפשות והרכב משק הבית.
תנאי הזכאות קובעים כי על המועמדים לעמוד בכמה תנאים. הראשון הוא שהם לא מחזיקים בשליש דירה ויותר בבעלותם; שעל אחד הבגירים במשק הבית להיות אזרח ישראל ותושב תל אביב לפחות שלוש שנים לפני המועד הקובע בהגרלה; שההכנסות המרביות של כל הבגירים בבית ב-12 החודשים האחרונים שקדמו למועד הקובע, לא עלתה על הרף העליון להכנסה חודשית של משק בית בעשירון שביעי; שההון העצמי המרבי של כל הבגירים במשק הבית לא עולה על 600 אלף שקל, לא כולל פנסיה; ושעל אחד הבגירים להיות בן 26 לפחות.
אז באילו פרויקטים מדובר? פרויקט East& ברחוב תוצרת הארץ שבו מוקצות 60 יחידות דיור בנות שלושה חדרים בשכר דירה של כ-4,000 שקל בחודש. פרויקט נוסף הוא גני שפירא ברחוב טורי זהב 17, בו מוקצות 48 יחידות דיור בנות שלושה וארבעה חדרים. השכירות תעמוד בפרויקט זה בין 3,500 ל-4,600 שקל, תלוי במספר החדשים והאם מדובר בדירת גן או פנטהאוז. כמו כן, דמי הניהול בפרויקט עומדי על 450 שקלים בחודש.
בפרויקט גינדי חשמונאים במתחם השוק הסיטונאי, יוקצו 21 דירות בנות שני חדרים בשכר דירה של כ-4,200 שקל ודמי ניהול שיעמדו על 450 שקל לחודש. בשכונת יד אליהו יוקצו 12 דירות בנות חדר או שניים בשישה מבנים שונים, ב-1,800-2,100 שקל לדירת חדר או חדר וחצי, ו-2,800 שקל לדירת שני חדרים.
שש דירות בנות שניים עד שלושה חדרים יוקצו בפרויקט WE הסמוך לדרך השלום ולמגדלי עזריאלי, עבור שכירות ארוכת טווח. דמי השכירות יעמדו על 4,300 שקל לשני חדרים ו-5,000 שקל לשלושה חדרים. דמי הניהול – 350 שקל לחודש.
שתי דירות שנות שלושה חדרים יוקצו בפרויקט יסוד המעלה 33 למיזם, במחיר של 3,100 שקל לחודש, ואילו בפרויקט מידטאון תל אביב ליד פארק שרונה ומגדלי עזריאלי, יהיו שתי דירות בנות שלושה חדרים בדמי שכירות של 6,100 שקל לחודש, עם דמי ניהול בסך 470 שקלים בחודש.
> הצג תגובות