שוק הנדל"ן הישראלי ידוע בתנודתיות גבוהה, ובמיוחד בתקופות של מלחמה. ההיסטוריה מלמדת שאחרי כל מלחמה, מחירי הנדל"ן זינקו בחדות. האם אנו עומדים בפני גל עליות מחירים דומה גם לאחר מלחמת חרבות ברזל? תלוי את מי שואלים.
אומרים שההיסטוריה חוזרת על עצמה, ואת זה אפשר בקלות לראות בנתונים. לאחר מלחמת ששת הימים, מחירי הדירות בישראל עלו ביותר מ-20%. לאחר מלחמת יום כיפור הם כבר זינקו ב-40%, ואף לאחר מגפת הקורונה נרשמה עלייה מרשימה של 18%. אמנם המגיפה אינה מלחמה, אבל היא אירוע טקטוני רגיש בחבל ארץ קטן כמו ישראל.
הסיבות לעליות המחירים לאחר המלחמה, טמונות במספר גורמים, החל מחוסר ודאות כלכלית וחשש לעתיד, דבר שמביא אנשים להשקיע בנכס מבוסס שרואים בעיניים כמו נדל"ן. כמו כן, קיימים גם ביקושים כלואים, הרי במהלך מלחמה אנשים חושבים פעמיים ונמענים מרכישות גדולות, דבר המביא לירידה זמנית בעסקאות, ואולם עם סיום המלחמה, כבר רואים ביקושים חוזרים ובמהירות, שפוגשים היצע נמוך, דבר המביא לעליית מחירים. בנוסף, ההיצע המוגבל שמביאה איתה המלחמה עקב הפסקות בנייה, מחסור בחומרי בנייה וכח אדם, מקטין את היצע הדירות בשוק. ולא פחות חשוב מכך, ישנה גם מדיניות ממשלתית. הממשלה נוטה לעודד את שוק הנדל"ן לאחר לחימה באמצעות תמריצים.
ובמלחמת חרבות ברזל הנוכחית, אנו חווים מצב ייחודי המשלב גורמים המשפיעים על שוק הנדל"ן, החל ממחסור חמור בכח אדם עקב הסגר על יהודה ושומרון, הפסקות בנייה באזורים שלמים בעקבות הלחימה, בעיות ייבוא ומחסור באספקת חומרי בניין, ריבית גבוהה ועוד. אך למרות המצב המורכב, רכישת נדל"ן עשויה להיות החלטה נכונה בטווח הבינוני והארוך, גם אם זה לא נראה כך בטווח הקצר, וזאת בעקבות היצע מוגבל. כך הביקוש גובר, הן בעקבות עלייה בכמות האוכלוסייה וצפי לגלי עלייה לישראל, והן מדינות ממשלתית תומכת בעידוד שוק הנדל"ן בטח בצפון ובדרום, אך גם באזורי ביקוש.
בעקבות כל אלו, כלכלת המלחמה הנוכחית בישראל יכולה לייצר הזדמנויות רבות עבור מי שמסתכל כלכלית קדימה חמש שנים ויותר מעכשיו, גם אם לא נח לו בעובר ושב כסף רב. מנגד, המלחמה, החששות והפחדים המוצדקים יכולים להשאיר את הישראלי הממוצע שמחכה "לרגע הנכון" להישאר הרחק מאחור ולהרחיק אותו מהרגע שהוא מחכה לו.
ומעל כל זה, תמוהה בעיניי שלא מעט יזמים וקבלנים נשארים גם עכשיו על הגדר. אם ניקח לדוגמה רק בתל אביב למשל יש היתרים ל-3,500 דירות שלא מומשו עד כה כי היזמים שלהן החליטו להקפיא חלק מהבנייה שתכננו, וכך גם בלא מעט מקומות נוספים ברחבי הארץ. במקום להקדים ולנצל את חלון ההזדמנויות המצומצם של היום (שטומן בחובו פוטנציאל רווחי גדול), דווקא עכשיו כשהשוק "רדום" זה הזמן לזהות את ההזדמנויות ולפעול לממש היתרי בנייה שכבר קיימים. דווקא עכשיו למרות מגבלות העובדים וחומרי הגלם זה הזמן ולהערכתי גם התוצאות בואו יבואו והיזמים אשר יזהו זאת יקבלו שכר מעולה על עמלם ויוזמתם. אומרים שהנבואה ניתנה לשוטים, אבל כמו שאמרנו – ההיסטוריה תמיד חוזרת על עצמה.
טל בוימן הוא מנכ"ל ומייסד-שותף בחברת השקעות הנדל"ן BNC
> הצג תגובות