אפקט הקורונה נותן את אותותיו על ענף הבנייה ובא לידי ביטוי בגידול בניית דירות גדולות יותר, ועדיף בבית פרטי. אם בעבר הדירות הקטנות הן הראשונות שהיו נמכרות, כיום המצב שונה. אנשים לא מהססים להגשים בפריפריה המרוחקת את החלום הפרטי שלהם.
צמודי הקרקע לא היו תמיד מבוקשים על-ידי ישראלים. חלום הגינה המטופחת, האפשרות להתקנת בריכה פרטית ומטבח חוץ – לא משכו הרבה קונים ורבים בחברה הישראלית העדיפו דווקא את הקהילתיות בעיר, על פני בית מרווח במושב, קיבוץ או כפר. ואכן, רמת המחירים של נכסים צמודי קרקע נמצאה שנים רבות נמוכה מזו של דירת ארבע חדרים סטנדרטית בישוב במרכז הארץ או אזור השרון, בהשוואה למחיר למ"ר.
מגפת הקורונה טרפה את הקלפים ושינתה לגמרי מפת הביקושים. מאז פרצה המגפה הבינו רבים את חשיבות הנכס הפרטי עם גינה. בדו"ח של בנק ישראל שיצא בשנה האחרונה נטען, בין היתר, כי משבר הקורונה הוא שהגדיל את הביקוש לדירות מרווחות וצמודי קרקע ועל-כן תרם לעליית המחירים. "מאז פרוץ משבר הקורונה (מרס 2020)", נכתב בדו"ח, "מחירי צמודי הקרקע אכן עלו בשיעור חד יותר מאלה של שאר סוגי הדירות, וכך גם מחיריהן של דירות גן, לפחות עד אמצע 2021".
הדברים באים לידי ביטוי במכרזי רשות מקרקעי ישראל ואלו ממחישים את זליגת הביקושים לצמודי קרקע גם למרחבים, ערים וישובים המרוחקים קילומטרים רבים מאזורי הביקוש. בשכונת נופים בערד למשל, יצאו מכרזים לשיווק של 226 מגרשים בשטחים של דונם עד שני דונם. המכרזים נסגרו לפי מחיר של כ-2 מיליון שקלים למגרש, לא כולל פיתוח. במושב אליכין בעמק חפר המצב די דומה כאשר באוקטובר 2021 שווקו מגרשים צמודי קרקע דו משפחתיים שנסגרו לפי מחיר של כ-2 מיליון שקל לרבע דונם, כולל פיתוח.
למרות שברשות מקרקעי ישראל מוציאים מגרשים לבנייה, גם במחירים מוזלים לזכאים, היצע צמודי הקרקע הולך ומצטמצם, כך שבשנים האחרונות היקף התחלות הבנייה של צמודי קרקע נמצא במגמת ירידה וכיום מגיע לכ-15% בלבד מהתחלות הבנייה, לעומת שיעור של כ-45% בשנת 2009. בינתיים, ההיצע המצומצם ועליות המחירים במכרזי רמ"י משפיעים על מחירי בתים פרטיים בנויים. עיון באתר יד 2 מלמד על הציפיות שמוכרי הנכסים מצפים לקבל בעבור הנכסים, כך שנכסים בראשון לציון, כפר סבא ואבן יהודה נמכרו במחירים שנעים בין 4.5 מיליון שקל ל-5 מיליון שקל.
הגודל כן קובע
הביקושים לדירות גדולות ומרווחות גדלו גם הם מאז פרוץ מגפת הקורונה, ששינתה את תפיסת החיים וסדרי העדיפות. מנתוני למ"ס עולה כי בשנת 2021 חל גידול של 13% בהתחלות הבנייה. כאשר בוחנים את נתוני התחלות הבנייה לפי מספר החדרים בדירה, מגלים גידול משמעותי בבניית דירות גדולות. בעוד שהמחיר הממוצע של דירה בישראל עלה בכ-7.8% בשנת 2021 הרי שמחירן הממוצע של דירות 5.5-6 חדרים עלה בכ-14%, כך עולה מנתוני הלמ"ס.
> הצג תגובות