להגדיל בשקל תשעים. מי לא מכיר את המשפט הזה, שבמקור נולד במקדונלד'ס, אבל בפועל מתאים לכל ניסיון שלנו לתאר הגדלה של משהו במחיר קטנטנן ככל האפשר. אבל בבואנו לעצב חללים, במקרים רבים אנו נתקלים בלא מעט מגבלות גודל – כלומר דירות קטנות עם זוויות לא מחמיאות וכיווני אוויר בעייתיים שפשוט לא מטיבים עם החלל.
זו הנקודה בה נקראים לדגל מעצבים ואדריכלים שצריכים לגלות יצירתיות יתר ובאמצעות טריקים עיצוביים הם "מעלימים" את אותם דברים. לפעמים ההעלמה דורשת השקעה ותכנון חדש ולפעמים רק קוסמטיקה קלה.
מפתחים גדולים ועיצוב בהיר – "מגדילים" את החלל |
תכנון ועיצוב פנים: הלל אדריכלות ועיצוב פנים, אדריכלית שירה מוסקל, מעצבת פנים הדס רוט
ברוכים הבאים לביתם של זוג הורים וארבעת ילדיהם – משפחה צעירה שהחליטה לפני מספר שנים לעלות ארצה מקנדה. השניים רכשו בית ברעננה שענה מלכתחילה על רבות מהדרישות והצרכים. ועתה, משחלפו השנים והילדים בגרו מעט, בשלה העת לשדרג, להשקיע בפרטים קטנים כגדולים ולהפוך את סביבת המגורים לכזאת שקולעת במדויק לאופיים ולסגנון אותו הם מכירים ומוקירים – עיצוב אמריקאי.
כעת הבית זכה לאינטרפרטציה קלילה, בהירה ופרקטית. לפני השיפוץ הקיר הגובל בין הבית לבין בית השכנים חופה בבריקים, מה שגרם לו להרגיש מאסיבי ומגושם, והפתחים היו קטנים כך שהקשר בין החוץ לפנים בהחלט היה טעון שיפור.





בפועל יצרו "הלל אדריכלות" בית על טהרת סגנון הפיוז'ן עם עושר ויזואלי, ומנגד הן הותירו את המרחב מואר, דינמי ופתוח. "שילבנו אלמנטים שהיו חשובים לבני הזוג כמו רצפת פרקט בדוגמת פישבון, מטבח מסוגנן ובהיר עם משטח גרניט עשיר ודומיננטי וגופי תאורה מאוד נוכחים. פשוט החלשנו מעט את הווליום, מתוך אמונה ש-LESS IS MORE ושמרנו על מעטפת ממותנת יותר, בהירה, כך שהזרימה במרחב היא אופטימלית, ומוארת, מה שמגדיל ולו אופטית את התחושה בו", מסבירה אדריכלית שירה מוסקל מ"הלל אדריכלות". הפתחים המקוריים הוגבהו עד לגובה התקרה, כך שהבית נפתח כלפי חוץ ומאפשר אינטראקציה מיטבית בין הפנים לחוץ.
ריהוט מולטי פונקציונאלי |
תמיר רז – מנכ"ל דלקוב
בכל קיר יש לפחות 10 ס"מ רוחב. כן כן, בעידן בו כל ס"מ שווה זהב, הבינו המעצבים שאפשר גם אחרת ואת הקירות גם אפשר להסיר. ממש ככה. כי מי בכלל צריך קיר? כאן אנו נכנסים לעולם העיצוב הדו שימושי. פריטים ואלמנטים שחוסכים מקום על ידי שימוש כפול. בכך החלל שומר על אווריריות ותופס פחות נפח.
מנכ"ל חברת דלקוב תמיר רז מספק מספר דוגמאות: ארונות שמגיעים עם מסכי הטלוויזיה. "בפועל אלו חוסכים את הצורך בזרוע שיוצאת מהקיר או מסך תלוי על קיר נוסף. המסך נבלע בתוך דלת הארון ולא נראה לעין כשהוא כבוי".




דוגמה נוספת שמתייחסת לקירות, או בעצם לעובדה שלא צריך קירות, מסביר רז: "בפרויקטים רבים, המעצבים הופכים את הקיר ללא רלוונטי בכך שהארון מחליף אותו. צד אחד של הארון מהווה הפרדה בין חדר השינה לחדר הארונות, והצד השני משמש כארון לכל דבר. הארונות עצמם לרוב עשויים מזכוכית שקופה, הם מגיעים במימדים של קיר שלם".
מי בכלל צריך פינת אוכל? |
תכנון ועיצוב פנים: אדריכלית מרינה רכטר רובינשטיין, בעלת המשרד ReMa אדריכלים
לאחר שהילדים עזבו את הקן, החליטה אדריכלית מרינה רכטר-רובינשטיין שבשלה העת לבצע מתיחת פנים משמעותית בדירתה, כך שתתאים לצרכים העכשוויים. "במהלך השבוע, הבית משרת אותנו ההורים, ובסופי שבוע מגיעים להתארח הילדים עם משפחותיהם וכמובן חברים. אחד הנדבכים החשובים בתכנון החדש היה למצוא פתרונות מיטביים לאירוח רב משתתפים".





לדבריה, "הזרימה שנוצרה בחלל הציבורי בעקבות השיפוץ היא נהדרת. אנחנו מרבים לבשל ולארח, ועם זאת חשוב היה לי שבשגרה החלל המרכזי יוותר כמה שיותר פתוח, נקי ואוורירי. לשם כך בחרתי ברהיטים רב תכליתיים שמספקים מענה משולב למספר רב של תרחישים. כך למשל שולחן הסלון שנראה בשגרה כקובייה ארכיטקטונית נמוכה ובעת הצורך נפתח לשולחן אוכל מרווח סביבו יכולים לשבת בנוחות 10 סועדים. פריט זה אפשר לי להיפרד מפינת האוכל הפורמלית ולהקצות את השטח שהתפנה לטובת פונקציות אחרות כדוגמת המטבח, שם תכננתי משטחי עבודה נוחים ואי גדול ופרקטי המשמש לעבודה, אחסון ואכילה. בזמן אירוח ניתן לצרף אליו את שולחן הסלון ולארח בקלות 20 אורחים במקביל".
אשליה אופטית: כמה שיותר גדול |
גל נרדי, סמנכ"לית השיווק של LAMINAM ישראל
"האריחים המדוקקים (אריחי גרניט פורצלן גדולים, א"כ) ממשיכים לצבור תאוצה. העובדה שהם מגיעים במידות גדולות ולא סטנדרטיות של 3 מטרים על 1.2 מטרים (ועובי של 6 מ"מ) מעניקה לחלל תחושת מרחב ופתיחות, בטח ובטח כאשר מדובר בחללים קטנים. מה גם שהפוגות בין האריחים קטנות יותר, כך שהמראה שמתקבל הוא אחיד ומרווח", מסבירה גל נרדי, סמנכ"לית השיווק של LAMINAM ישראל.




לדבריה, היופי של האריחים הגדולים בא לידי ביטוי ביוקרה שהם מעניקים, לצד מראה אלגנטי ומינימליסטי. נרדי מספרת על שיתוף הפעולה של LAMINAM ישראל עם יצרנית רכבי הספורט למבורגיני, שביחד יצרו סדרת משטחים מדוקקים שמספקים לחלל מראה סוחף, מסקרן ודינמי, בשני גימורים – מט ומבריק.
> הצג תגובות