דף הבית >

> כתבה

בנייה והנדסה

איך בונים בניינים בחורף? מדריך

שיתוף‭:‬

מנכל המוסל דר מיקי וינקל
מנכל המוסל דר מיקי וינקל
מנכל המוסל דר מיקי וינקל
מנכל המוסל דר מיקי וינקל
מנכל המוסל דר מיקי וינקל
מנכל המוסל דר מיקי וינקל

ב-2022 כ-223 דיווחים הגיעו למוקד-"קו החיים" של המוסד לבטיחות ולגיהות על הפרות בטיחות באתרי הבנייה שנוצרו כתוצאה ממזג אוויר סוער. עונת החורף החלה רשמית לפני כשבועיים והסכנות הבטיחותיות באתרי הבנייה דורשים ערנות גבוהה וזיהוי הסיכונים ומזעורם מצד העובדים והמנהלים.

החורף החל השבוע רשמית עם גשמים סוערים והסיכונים הבטיחותיים באתרי הבנייה יכולים להיות קטלניים. המוסד לבטיחות ולגיהות שם לעצמו כמטרה לקדם את תרבות הבטיחות בעבודה באתרי הבנייה בישראל גם בעונת החורף הקרובה. 

מבדיקה שנערכה עולה כי המנופים – עגורנים, הם הגורם המרכזי והמשמעותי ביותר בתפעול אתר הבנייה, אך גם אחד המסוכנים, כתוצאה מקריסה או מנפילת עצמים כמו חומרים וציוד ממרום גובהם. כיום רשומים בישראל כ-2,700 עגורנים, מתוכם כ-1,300 המותקנים בפועל באתרי הבנייה השונים ברחבי הארץ.  

אל מוקד "קו החיים" של המוס"ל הגיעו בשנת 2022 כ-223 של הפרות בטיחות באתרי הבנייה שנוצרו כתוצאה ממזג האוויר הסוער. 98 פניות נעשו בנושא של מנופים ועגרונים שהמדווחים ציינו שאינם יציבים, 86 פניות נעשו בעקבות בורות ומדרכות מעבר רעועים באתרי הבנייה ו-39 פניות דווחו לקו החיים בעקבות סכנת התחשמלות באתר. 

כחלק מפעילות המוסד לבטיחות וגיהות בשנה האחרונה החל לפעול המרכז הלאומי לסימולטורים לבטיחות. המרכז החדשני והמתקדם בישראל הוקם בפתח תקווה ומאפשר למפעילי עגורנים וגם למנהלים בחברות הבנייה להגיע ולתרגל עבודה במצבי חירום, עבודה במצבים מסוכנים כמו רוחות, גשם, שלג, ראות לקוייה, ערפל ומצבים רבים. חברות הבנייה המובילות כיום כמו אשטרום, תדהר, ינושבסקי, דונה ונוספות שהחלו לאמן את מפעילי העגורנים והמנהלים מספרים בסימולטור מציינות את השיפור במקצועיות ובמיומנות של המפעילים מצד אחד ושל ההבנה והניהול הטוב יותר של המנהלים שעברו את האימון בסימולטור. 

הקמת המרכז הביאה לשינוי בתפיסת האימונים וההדרכה המתקדמת בתחום העגורנים, משאבות בטון ומלגזות. מהמוסד נמסר כי מיום הקמת המרכז ועד היום עברו בו כבר כ-600 מפעילי עגורן, מפעילי מלגזות ומנהלי עבודה, מנהלי פרויקטים, מהנדסי ביצוע, סמנכ"לי הנדסה הכשרות בטיחות טכנולוגיות בכלים טכנולוגיים מתקדמים המדמים את העבודה על כלי העבודה הכבדים בסיטואציות קצה. "רשמית עונת החורף החלה, וזה הרגע שבו כל המנהלים במקומות העבודה ובאתרי הבנייה בפרט, נדרשים לנהל את הסיכונים, לזהות אותם ולקבל החלטות כיצד לפעול למזער את הפגיעה", אומר מנכ"ל המוס"ל, ד"ר מיקי וינקלר. "מפעילי העגורנים מהווים כיום מכפיל כח לקידום הבנייה באתר. מיומנותם ומקצועיותם יקדמו מאד את העבודה, וישפרו את הרווחיות וגם את הבטיחות בעבודה, אך אי מיומנות וחוסר מקצועיות יביאו לנזקים, בזבוז זמן, עיכובים, פגיעה בבטיחות ולתאונות עבודה". 

לא עובדים עם חומרים רטובים

חברת CEMEX, חברת האם של רדימיקס פרסמה בשנים האחרונות מדריך שמפרט כיצד להגן על בטון שנוצק בתנאי קרה בחוץ. העצה העיקרית היא, שלא לבצע עבודות כאלה כאשר הטמפרטורות יורדות לחמש מעלות ומטה. זאת מחשש שהמים בבטון יקפאו, ועשויים לגרום עקב כך נזק ניכר ואף להפוך את הבטון לבלתי ראוי לשימוש. 

סיבה נוספת נובעת מקצב התקשות הבטון, שכן ידוע שהבטון מתקשה מהר יותר בתנאי חום. תנאי קור, לעומת זאת, עשויים לפגוע בחוזקו ועמידותו. באופן כללי מומלץ להגן מפני קור וגשם באמצעות כיסוי על כל הבלוקים והלבנים, ובמידה והתרטבו, מומלץ שלא להשתמש בהם כלל עד שיתייבשו לגמרי כיוון שיש חשש ללכידת מים במידה והם קופאים.

גם הנחת טיח על הקיר צריכה להיעשות בטמפרטורה הגבוהה מ-4 מעלות. במידה והדבר נעשה בטמפרטורה נמוכה מזו – הטיח לא יידבק כמו שצריך. המלט, המשמש בטיח וביציקות מחייב הגנה מיוחדת במזג אוויר קר. במסמך הדרכה שהוציאה חברת CEMEX היא מזהירה כי, אם המלט קופא במהלך האחסון שלו – יש לזרוק כל יציקה או טיח שנעשו ממנו. בנוסף לא כדאי לשים מלט על משטחים קרים וקפואים. גם פה מומלץ להגן על בנייה חדשה ואזורים תחת בנייה, כאשר ההמלצה המועדפת היא כיסוי של שתי שכבות – שכבה תרמית כמו בד יוטה ושכבה נוספת נגד מים כדי למנוע מהשכבה התחתונה להירטב. 

בעונת החורף מומלץ עוד לבדוק על בסיס יומי אזורי חפירה, הגנות ודיפונים, במיוחד לאחר ירידת גשמים או כל שינוי בנסיבות ובתנאים, וזאת כדי למנוע סכנה של התמוטטות הנובעת מהצטברות מים. במקרים שבהם ישנה תזוזה של הקרקע או הופעת סדקים חובה לעצור את כל העבודה עד לתיקון המצב. הדבר נכון במיוחד בפרויקטים של תמ"א 38, אז נדרש לבדוק מדי יום את אטימות הגגות, לדאוג לאיטום פתחים ומילוי סדקים וחריצים כדי למנוע חדריה של מי גשם. בשל כל זאת מומלץ להשתמש בשירות של קבלן איטום בנפרד לקבלן השלד, כך ניתן לקבל אחריות מקצועית למספר שנים.

​המוסד לבטיחות וגיהות – מכין את אתרי הבנייה לחורף

בכדי למנוע תאונות עבודה מיותרות בחורף, המוסד לבטיחות ולגיהות מחדד את נהלי הבטיחות במקומות העבודה ובדגש למפעילי העגרונים באתרי הבנייה.

  • יש לוודא שאין ציוד בקומות גבוהות אשר יכול לעוף ברוח וליפול מטה על העובדים או עוברי אורח ברחוב בזמן רוחות חזקות.
  • יש לסמן בורות שעלולים להיות מוצפים ולהוות מכשול.
  • לסדר מצעים וריבוד מצעים בדרכי הגישה ובמקומות הצבת הכלים, במעברים ובשטחי פריקה ואחסנת ציוד.
  • לוודא שימוש בנעלי בטיחות עם סוליה נגד החלקה.
  • לבדוק את איטום הגגות ולנקות אותם מחפצים המונחים עליהם
  • לנקות את המרזבים ולוודא שהמים זורמים בקלות.
  • להקפיד על מעקב שוטף של אמצעי גידור ושילוט כולל סימון סכנת נפילה ולחפור תעלות ניקוז סביב כל האתר בכדי למנוע הצפות.
  • בכדי למנוע התחשמלות, יש לוודא שאין על הרצפה בקרבת מים כבלי חשמל, שארונות החשמל מוגנים מפני הגשם, שלא נשארים ללא השגחה תנורי חשמל וכלי עבודה הפולטים חום.
  • לוודא כי באתר הבנייה קיים גנרטור ותאורת חירום תקינים למקרה של תקלות חשמל.
  • בטרם התחלת עבודה בגובה יש לבצע הערכת סיכונים בהתאם לחוזק הרוחות ולהימנע מעבודה על גגות שבירים תלולים או חלקלקים או טיפוס על סולמות. ככלל, עבודה בגובה תופסק כאשר יורד גשם או נושבות רוחות חזקות.
  • בכדי להימנע ממקרי התחשמלות במקרה של סופת ברקים, יש להגן על המתקנים בקולטי ברקים ולהימנע מהפעלתם בימים גשומים וסוערים. בנוסף יש לוודא שחיבורי ההארקה נגד ברקים תקינים.

שומרים על בטיחות העגרונים

  • אין להפעיל עגורן צריח או להרכיב, או לפרק עגורן צריח בתנאי רוח חזקה.
  • יש לנקות במשנה זהירות בעת טיפוס או ירידה בסולם כאשר שלבי הסולם רטובים. 
  • על מפעיל העגורן לבצע בדיקה יומית לבדיקת תקינותם של הבלמים השונים, גובלי העומס (על ידי שימוש במשקולת מבחן), התקני אזעקה למניעת עומס יתר והמתגים הגובלים. נוסף על כך, תבוצע בדיקה שבועית, הכוללת בדיקה ויזואלית של כל כבל המשמש בעגורן. 
  • יש לעגן היטב כל חפץ או מתקן שהרוח עלולה להזיז או להעיף ובאחריות מנהל העבודה לבצע הערכת סיכונים כאשר יש התראות למזג אוויר סוער. בשום מצב אין להמשיך לעבוד עם העגורן ו"להילחם" ברוח.
  • יש לוודא כי אין היקוות מים סביב יסודות העגורן, העשויים לגרום לאי-יציבותו. 
  • אם לדעת מפעיל העגורן המשך הפעלתו במזג אוויר סוער מסכנת את יציבותו, עליו להפסיק את העבודה.

> הצג תגובות

< הסתר תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות שאולי יעניינו אותך

מבזקים

פועל נפל מגובה – ונפצע קשה

פועל כבן 60 נפל מגובה של 3 מטר במהלך עבודתו באתר בנייה בצופית. צוות מד"א ביצעו פעולות החייאה באיש והוא פונה במצב קשה לביה"ח מאיר.

הצטרפו לניוזלטר של נדל"ן ניוז

וקבלו עדכונים שוטפים על כל מה שחם בעולם הנדל"ן ישירות למייל שלכם

דרוש‭/‬ה‭ ‬מנהל‭/‬ת‭ ‬פיתוח‭ ‬עסקי‭ ‬

תיאור‭ ‬התפקיד‭:‬ לחברת‭ ‬בנייה‭ ‬יזמית‭ ‬ומבצעת‭ ‬מהמובילות‭ ‬במשק‭ ‬דרוש‭/‬ה‭ ‬מהנדס‭ /‬ת‭ ‬ביצוע‭ ‬בעל‭ /‬ת‭ ‬ניסיון‭ ‬בתחום‭. דרישות‭ ‬התפקיד‭: ‬ ‮- רישיון‭ ‬מהנדס‭ ‬ביצוע‭ / ‬בניין‭

דרוש‭/‬ה‭ ‬מנהל‭/‬ת‭ ‬פיתוח‭ ‬עסקי‭ ‬

לחברה‭ ‬יזמית‭ ‬בתחום‭ ‬הנדל‭"‬ן‭ ‬דרוש‭/‬ה‭ ‬מנהל‭/‬ת‭ ‬פיתוח‭ ‬עסקי‭ ‬בעל‭ ‬התפקיד‭ ‬יוביל‭ ‬את‭ ‬הפיתוח‭ ‬העסקי‭, ‬שווק‭ ‬ומכירה‭, ‬וניהול‭ ‬כלכלי‭ ‬של‭ ‬כלל‭ ‬תהליכי‭ ‬היזום‭ ‬בחברה‭…‬

דרוש‭/‬ה‭ ‬מנהל‭/‬ת‭ ‬פיתוח‭ ‬עסקי‭ ‬

לחברה‭ ‬יזמית‭ ‬בתחום‭ ‬הנדל‭"‬ן‭ ‬דרוש‭/‬ה‭ ‬מנהל‭/‬ת‭ ‬פיתוח‭ ‬עסקי‭ ‬בעל‭ ‬התפקיד‭ ‬יוביל‭ ‬את‭ ‬הפיתוח‭ ‬העסקי‭, ‬שווק‭ ‬ומכירה‭, ‬וניהול‭ ‬כלכלי‭ ‬של‭ ‬כלל‭ ‬תהליכי‭ ‬היזום‭ ‬בחברה‭…‬