ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק התכנון והבנייה (תיקון מס' 156) (שומה מתוקנת מוסכמת), התשפ"ד–2024, שקובע כי ניתן יהיה להגיש ערר על גובה שומה בגובה של עד 90 אלף שקל, לוועדה המקומית, בלי צורך לפנות לוועדות ערר. המטרה של החוק היא לפשט הליכים, לקצרם ולחסוך בעלויות.
מטרת התיקון להצעת החוק הזו, לאפשר לחייב בהיטל השבחה החולק על שומת ההשבחה שנערכה לו ושגובה החיוב הצפוי לו הוא נמוך יחסית עד רף של 90 אלף שקל , לפנות לוועדה המקומית בבקשה לשוב ולבחון את סכום החיוב.
כזכור, לפי חוק התכנון והבנייה, אדם שנדרש לשלם היטל השבחה יכול לערור לוועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה, או לבקש למנות שמאי מכריע אם הוא סבור כי נפלה שגגה בגובה השומה שנערכה לו על ידי הוועדה המקומית. ואולם, הליכים אלו כרוכים בהוצאות מרובות, טרחה ואפילו אפשרות שהשומה תהיה אף יותר גבוהה בתום הליך הערר.
כך, יוכל כעת החייב לפנות לוועדה המקומית בבקשה לשוב ולבחון את סכום החיוב בהיטל, ויהיה עליו לצרף לבקשתו שומה שנערכה על ידי שמאי מקרקעין מטעמו.
הצעת החוק קובעת כי על מנת שההליך אכן מתקיים ביעילות, יבחן שמאי מקרקעין מטעם הוועדה המקומית את הבקשה בתוך 14 ימים מיום שהועברה אליו, ואם מצא כי יש בכך צורך, הוא רשאי להפחית את השומה ולהעביר לחייב שומה מתוקנת. החייב יודיע אם הוא מסכים לשומה המתוקנת בתוך 21 ימים מהמועד שהועברה אליו.
כדי שתהיה בקרה על תקינות ההליך, הצעת החוק מציעה כי אם החייב הסכים לשומה המתוקנת, הוועדה המקומית תעביר את השומה המתוקנת המוסכמת לבדיקה של השמאי הממשלתי הראשי. השמאי הממשלתי הראשי רשאי להודיע בתוך 21 ימים מיום שקיבל לבדיקתו את השומה המתוקנת המוסכמת, כי השומה המתוקנת המוסכמת אינה מאושרת, ואולם, אם באותו פרק זמן השמאי הממשלתי לא הודיע דבר, למעשה כאילו הסכים לה.
ואולם, אם שמאי מקרקעין מטעם הוועדה המקומית אליו הועברה הבקשה, שלא להפחית את שומת ההשבחה ולא הוציא שומה מתוקנת, או שהחליט להפחית את שומת ההשבחה והחייב לא הסכים לשומה המתוקנת, או שהודיע השמאי הממשלתי הראשי כי השומה המתוקנת המוסכמת אינה מאושרת על ידו, אפשר יהיה להעביר את ההכרעה לוועדות הערר לטיפול רגיל.
יו"ר לשכת שמאי המקרקעין נחמה בוגין, שהייתה חלק ממקדמי חוק שומה מוסכמת שעבר קריאה שנייה ושלישית, מברכת על האישור המסתמן של החוק, ואומרת כי "אי אפשר לנתק אותו מהתקופה הנוכחית ומהעלייה הניכרת ביוקר המחיה. זהו חוק חברתי חשוב שהיה צריך להיות מחוקק עוד בעבר".
לדבריה, "החוק יאפשר לאזרחים מן השורה ללכת להליך ישיר ומהיר בין שמאי מטעמם לשמאי הוועדה המקומית. זאת, במקום לעבור הליך ארוך ויקר מול שמאי המכריע או ועדת ערר. כמו כן, החוק יוביל להסרת חסם נוסף ויאפשר לשמאים המכריעים להתפנות ולטפל בפרויקטים הגדולים והמשמעותיים שנדרשים בשוק ויכולים להקל על משבר הדיור".
> הצג תגובות