הריבית במשק נותרה על 4.5% – כך על פי החלטת הוועדה המוניטרית בבנק ישראל שפורסמה כעת. ההחלטה להשאירה על רמה זו מתכתבת עם הערכות של גורמים בשוק, שהעריכו כי בנק ישראל לא ילך אקסטרה מייל ויוריד אותה ב-0.25%. כזכור, עד ינואר השנה הריבית עמדה על 4.75%, אז הוחלט להוריד אותה ל-4.5%.
בבנק ישראל מציינים את הנתונים בענף הבנייה, שמציגים עליות: "בשוק הדיור מחירי הדירות המשיכו לעלות זה חודש חמישי ברציפות. על פי נתוני הלמ"ס, בנתוני התחלות הבנייה נרשמה מגמת עליה של 2.7% ברבעון הראשון לשנת 2024 לעומת הרבעון הראשון של 2023, בעוד נתוני גמר הבנייה ברבעון זה רשמו ירידה של .5.9%. בנוסף, נצפתה ירידה של 6.1% במספר ההיתרים שניתנו ברבעון הראשון של 2024 לעומת הרבעון הראשון של 2023. בחודש מאי חלה עליה בביצועי המשכנתאות וניטלו משכנתאות בסך 7.8 מיליארד שקלים. .שכר הדירה החודשי המשיך לעלות בחודש מאי ונרשמה עליה שנתית של 2.5% עבור השוכרים אשר חידשו חוזה, ושל 3.7% שנתי עבור השוכרים החדשים".
עוד נכתב כי "רכיב הדיור בבעלות במדד המחירים לצרכן עלה ב-1.9% בשנה האחרונה וקצב העלייה השנתי של סעיף הדיור הגיע ל-2.6%. לצד אלו, הפעילות בענף הבינוי מתאוששת בהדרגה אך המגבלות על פעילות ענף הבנייה נוכח המלחמה עדיין משמעותיות".
בתחזית המקרו-כלכלית של בנק ישראל, נכתב כי "כל עוד נמשכת הלחימה, צמיחת התוצר צפויה להיפגע, הן מצד ההיצע והן מצד הביקוש. בצד ההיצע, גיוס המילואים אומנם פחת בהשוואה לתחילת המלחמה, אך עודנו פוגע בהיצע העבודה בכל ענפי המשק. בענף הבנייה ניכרת במיוחד פגיעה משמעותית בהיצע העבודה – בשל הגבלות משמעותיות על כניסת עובדים פלסטינים מיהודה ושומרון והפסקה מוחלטת של העסקת עובדים מעזה. בתחזית זו אנו מעריכים שההתאוששות בהיצע העבודה תימשך זמן ארוך יותר לאור עדכון הנחתנו בדבר עוצמת הלחימה בטווח התחזית, הן בשל הצורך בגיוס מילואים רב וממושך יותר, והן בשל הערכה שמשך הזמן שייקח לפתור את המחסור בעובדים בענף הבנייה, יתארך. נוסף על הירידה בהיצע העבודה באזורי הלחימה ובאזורים מאוימים, נפגע כושר הייצור בשל פגיעה בהון הפיזי וביכולת לעבוד, כאשר הפגיעה באזורי הדרום מצטמצמת לאור חזרה הדרגתית של התושבים, בעוד פינוי התושבים בצפון צפוי להימשך זמן רב יותר מכפי שהערכנו בתחזית אפריל".
עוד נכתב כי "בצד הביקוש, אנו מניחים שבשנת 2025 הממשלה תבצע התאמות משמעותיות בתקציבה, הן בצד ההוצאות והן בצד ההכנסות, על מנת לרסן את העלייה ביחס החוב לתוצר. ההתאמות של הוצאות הממשלה וירידת הוצאות הלחימה, צפויות להתבטא בהאטה משמעותית של הצריכה הציבורית ב-2025 ואילו העלאות מסים צפויות לרסן את הביקוש לצריכה פרטית. בנוסף, הביקוש ליצוא שירותי התיירות נכנסת, נפגע באופן משמעותי והניסיון מאירועים ביטחוניים קודמים מלמד שפגיעה זו צפויה להיות ממושכת, בעיקר ככל שתמשך הלחימה בחזיתות השונות. מנגד, בענף הבניה צפויה בטווח התחזית עלייה בביקוש, בין היתר בעקבות הצורך בשיקום מבנים".
דרור אוהב ציון, מנכ"ל ובעלי דרא שיווק נדל"ן, מעריך כי להחלטה הנוכחית לא תהיה השפעה משמעותית על תחום הנדל"ן: "החלטת נגיד בנק ישראל להשאיר את הריבית על רמה של 4.5% אינה משפיעה באופן מהותי על שוק הנדל"ן, שנמצא ממילא בתהליך התאוששות מואץ ומעוגן בביקושים גבוהים, הן מצד הרוכשים והן מצד המשקיעים, שחזרו לאחרונה לשוק. לכן, נראה כי השארת הריבית בגובה של 4.5% לא תפגע במגמה זו. נראה כי רוב הציבור מביע אמון בשוק המגורים ורצון לרכוש דירות. מתחילת השנה, שוק המגורים התאושש יפה למרות המלחמה, וניתן לראות רכישות מוגברות מצד משקיעים, זוגות צעירים, משפרי דיור ותושבי חוץ. אנחנו מעריכים שהמגמה הזו תמשיך ותתחזק במהלך השנה, כמובן בתנאי שלא יהיה שינוי לרעה במצב הביטחוני ושלא תפתח מלחמה של ממש בצפון".
> הצג תגובות