ועדת הערר המחוזית חיפה ביטלה היום החלטה של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה חדרה, שקבעה שומה בסך 592 מיליון שקלים עבור חברת חשמל. שומת הענק הזו נדרשה בתחילה בשל בניית יחידות ייצור חדשות בתחנת "אורות רבין" שבעיר.
הוועדה המקומית לתכנון ובנייה חדרה, ערכה שומת היטל השבחה ב-27 באפריל 2021 כנגד חברת חשמל. הדרישה הגיעה בעקבות הקמת יחידות ייצור חדשות בשיטת מחזור משולב (מחז"מים) במתחם תחנת "אורות רבין" שבחדרה. היחידות נבנו בהמשך להחלטת הממשלה לצמצם את השימוש בפחם ולהפסיק את השימוש ביחידות הייצור המתבססות עליו. לאור זאת, נבנו יחידות ייצור במחזור משולב בשטח של כ-31,400 מ"ר.
לאחר שהתקבל אישור הוועדה, הגישה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה חדרה דרישה לתשלום היטל השבחה בסך 592 מיליון שקלים בגלל מימוש זכויות הבנייה באמצעות היתר הבנייה. לפי השומה של הוועדה המקומית, אישור התוכנית להקמת יחידות הייצור השביח את הקרקע ב-1.185 מיליארד שקלים, ועל כן נקבע אותו סכום הקרוב ל-600 מיליון שקלים.
ועדת הערר בראשותה של עו"ד מאיה אשכנזי, וחבריה הם עו"ד אפי שבח דחב"ש והדר סלע, ביקרה את התנהלותה של הוועדה המקומית חדרה. בין היתר צוין כי טרם הגשת הערר, פנתה חברת החשמל לוועדה המקומית וביקשה לקבל חוות דעתה של ד"ר נורית גל, שהייתה סמנכ"לית חשמל ורגולציה ברשות החשמל בין השנים 2014 עד 2019, טרום קביעת השומה, אך העניקה "ליווי מקצועי" למשאי הוועדה המקומית בעת הכנת השומה. ואולם, הוועדה המקומית סירבה להעביר את חוות דעתה של ד"ר גל ונמנעה מלצרף חוות דעת זו גם לתשובתה לערר. לדיון עצמו ד"ר גל התייצבה, אולם בקשת הוועדה המקומית כי תגיב לדברים, נדחתה על ידי הוועדה משום ש"סברנו (חברי ועדת הערר, א"כ) שיש בכך כדי לפגוע בזכויותיה הדיוניות של העוררת ולא התרנו זאת".
ועדת הערר גם ציינה בהחלטתה כי ההתבססות בקביעת השומה על שומות שנקבעו במקרים אחרים כגון רמת חובב ואלון תבור, אינה מדויקת. "תעריפי הזמינות של רמת חובב ושל אלון תבור שונים זה מזה, מה שממחיש את חוסר היכולת להסתמך על תעריך מסוים דווקא", קבעה ועדת הערר.
ולכן קבעה ועדת הערר יתקבל ושומת הוועדה המקומית תבוטל, מבלי שיידרש מינוי של שמאי מכריע. "הסכום העצום שנדרש על ידי הוועדה המקומית על יסוד הערכות כלליות והנחות לא מבוססות; אי תמיכת שומת הוועדה המקומית בחוות דעת כלכלית כלשהי, לא כל שכן חוות דעת מפורטת ומעמיקה של מומחה בתחום כנדרש; וקיומן של החלטות קודמות של ועדת הערר בנושאים דומים שניתנו כבר לפני מספר שנים, ואמורות היו להדריך ולהנחות את הוועדה המקומית בהתנהלותה", לצד "העובדה כי שני הצדדים להליך הם גופים ציבוריים שהתנהלותם ממומנת בדרך כזו או אחרת מן הקופה הציבורית", נקבע כי "מצאנו לנכון לחייב את הוועדה המקומית בהוצאות ממשיות, אם כי על הצד הנמוך יחסית". ולכן נקבע כי הוועדה המקומית חדרה תשלם 40 אלף שקלים עבור הוצאותיה של חברת החשמל. את חברת החשמל ייצגו עורכי הדין שרון פטל ובן המאירי ממשרד הרצוג פוקס נאמן. את הוועדה המקומית לתכנון ולבניה חדרה ייצג עו"ד עופר שפיר.
> הצג תגובות