אקדים ואומר בווידוי אישי כי כמו ישראלים רבים אחרים, גדלתי על החלום של בית פרטי עם גינה מטופחת, עטוית חלקת דשא ירקרק ושיחי ורדים אדמדמים, וכלב מכשכש בזנב שמקבל את פני האורחים. חלום זה שאוב במידה רבה מהחלום האמריקאי שאפיין את מחצית המאה הקודמת, והביא גם אצלנו לפריחת עשרות רבות של שכונות וילות צמודות קרקע, הן בשולי הערים הגדולות, הן במושבות ותיקות שהפכו לערים, הן ביישובים קהילתיים והן בהרחבות קיבוצים.
מגמה זו, שהגיעה לשיא בשנות ה-80 וה-90, החלה במהלך שני העשורים האחרונים להשתנות בהדרגה, כאשר יותר ויותר ישראלים, כולל לא מעט משפחות צעירות, החליטו לעבור לגור במגדלים. היו לכך כמה וכמה סיבות. הראשונה היא הרצון להתחבר מחדש לאטרקציות של העיר הגדולה. סיבה נוספת, לא פחות חשובה, היו הפקקים המתארכים בדרך מבית החלומות בפרבר למקום העבודה במרכז העיר. ישראלים רבים גם גילו כי נוח בהרבה להתגורר במגדל המעניק את כל השירותים הנדרשים.
אולם, וזה אולם גדול, הייתה לכך סיבה תודעתית מרכזית נוספת, והיא דווקא נושא הביטחון. העובדה שהמציאות אצלנו מתאפיינת למרבה הצער, ובמיוחד מאז ימי האינתיפאדה של ראשית המאה הנוכחית, באי יציבות ביטחונית, וזאת עוד הרבה לפני אירועי 7 באוקטובר, גרמה למאות אלפי ישראלים לראות דווקא במגורים במגדל מוגן, את מבצרם.
יתרה מכך: אם עד ראשית המאה הנוכחית, המגורים במגדל אפיינו בראש וראשונה את מה שמכונה בעגה "צפונבונים תל אביבים", הרי שמשנה לשנה התרחב המעגל אל שולי מטרופולין גוש דן ואף לפריפריה. לא מקרה, למשל, שערים כמו נתניה, אשדוד, ראשון לציון, רחובות ובהמשך גם חדרה, אור עקיבא ובאר יעקב, ואפילו נתיבות שבנגב המערבי, הצטרפו למעגל הערים שבהן נבנים מגדלים רבים.
איך עלויות המגורים במגדל הפכו דווקא ליתרון?
מסתבר גם שהעלויות הנוספות של מגורים במגדל, דוגמת אחזקת ספא, חדר כושר, מעליות מהירות ובמיוחד שומר בכניסה 24/7, שנחשבו שבשעתו למוקש כלכלי לכאורה, הפכו עם הזמן דווקא ליתרון.
מדובר, אדגיש, לא רק בעובדה שיש DOORMAN בכניסה למגדל, אלא גם ובעיקר בכך שמערכות הטכנולוגיה הממוחשבת מאפשרות כיום בנקל לפקח 24 שעות ביממה על מה שקורה בכל דירה ודירה, החל מבעיה ביטחונית כזו או אחרת, דרך בעיה רפואית של אחד הדיירים וכלה במניעת ניסיון פריצה של גנבים, כולל בשעות שבהם הדיירים נמצאים מחוץ לבית.
לֵית מַאן דְּפָלִיג (בארמית: אין חולק על כך, א"ר) העובדה שכל הדירות במגדלים מצוידות כדת וכדין בממ"דים לעת חירום, מה שהוכיח את עצמו פעם אחר פעם בעת התקפות הטילים שספגה ישראל בחודשים האחרונים. וגם, כמובן, לתרחיש בהחלט אפשרי של רעידת אדמה גדולה שצפויה לנו על פי כל התחזיות.
כבר היום, נאמד מספר המגדלים הנבנים במדינת ישראל בכ-30% בקירוב מהדירות הנבנות, ואחוז זה צפוי על פי ההערכה לגדול משנה לשנה. האם זה אומר שחלום הבית הפרטי צמוד הקרקע עם כלב בכניסה שבק חיים? לא בהכרח, אבל טוב שקיימת האלטרנטיבה של מגדלים!
הכותב הוא אמיר רוזנבלום, יועץ ניהול ואחזקת מבנים ונכסי משקיעים ובעלי עידן (ש.נ.י)
.
> הצג תגובות