כבר בשבועות הקרובים תציג הממשלתית הרשות להתחדשות עירונית לקבינט הדיור, את המנגנון שאמור להוביל לפריצה של ההתחדשות העירונית בפריפריה. כך אמר היום ראש הרשות אלעזר במברגר בוועידת הנדל"ן של ידיעות אחרונות.
כידוע, התחדשות עירונית תפסה עד כה בעיקר באזורי ביקוש, וזאת בשל ערכי הקרקע הגבוהים, שהופכים את הפרויקט לכדאי כלכלית. באזורים מרוחקים בפריפריה, שם הקרקע נמוכה, מחיר הדירה יהיה נמוך יחסית, וכך ליזם לא תהיה בהכרח היתכנות כלכלית לפרויקט.
לפני כשבוע התכנס לראשונה קבינט הדיור לדיון ראשון מאז כינונה של הממשלה לפני כחצי שנה. הביקורת על ראש הממשלה טענה כי דווקא בתקופה משברית, ובעיקר כאשר חסרות מאות אלפי דירות, הקבינט – שאמור להיות הכלי לשחרור חסמים ולפתרון מצוקת הדיור ומחירי הדירות – לא מיהר להתכנס לדיון בנושא.
בישיבה דנו בעיקר בסוגיות זוטות, בטח בהתחדשות בעומק המשבר בשוק הדיור – כגון מענקים של כ-50 אלף שקלים לרוכשי דירות יד שנייה. ואולם במהלך הדיון גם הוצגה לקבינט התוכנית של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, שבימים אלו ממפה את כל מתחמי ההתחדשות העירונית הפוטנציאלית. רק בערים עם החשש לפגיעה מאסיבית מרעידות אדמה, נמצאו מתחמים שיכולים להכיל כ-30 אלף יחידות דיור. בישיבה סיכמו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הבינוי והשיכון הרב יצחק גולדקנופף כי על הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית לחזור עם כלי מדיניות שיאפשרו מתחמי פינוי-בינוי בפריפריה הרחוקה.
אבל הבעיה כאמור, היא תמרוץ היזמים באזורים עם ערכי קרקע זולים. "יש לנו מיפוי של כמעט כל מתחמי הפינוי-בינוי הפוטנציאליים בכל רחבי הארץ, וזאת כדי להגיע לתכנון מלא של כל המתחמים. המשוכה המשמעותית היא איך הופכים אותם לכדאיים?", אמר במברגר. "בלוח זמנים מאד קצר, נגיע עם תוכנית שכוללת את המנגנון הכלכלי. זה יכול להיות הטבות מס, צריך לדייק אותן. כדי שיזם יראה שהפרויקט הוא כדאי כלכלית, הוא צריך 17% רווח יזמי, הטבת מס יכולה לשפר בצורה מאד משמעותית את הרווח היזמי".
ואולם לצד הטבות המס, ישנה גם אופציית הסבסוד הכספי: "בעבר עשינו זאת ברמה של פיילוט – בכמה מאות מיליוני שקלים. יש מתחמים כאלה שסובסדו בשלומי, קריית שמונה, שדרות ומגדל העמק. אנחנו רוצים לעשות את זה בתוכנית ממשלתית רחבה. ואז תהיה הוצאה לפועל של אלפי יחידות דיור".
> הצג תגובות