המאבק הציבורי שניהלו תושבים בבית שאן לפתיחתו של נחל האסי לציבור הרחב, הוביל למתיחות עם קיבוץ ניר דוד הסמוך, שבתחומו זורם נחל האסי. בסופו של דבר התקבלה החלטה שניסתה לרצות את שני הצדדים.
כעת נראה שחלום הנחל הזורם ליד בתי מגורים, מגיע גם לבית שאן. ובעצם, לא שהוא מגיע לעיר, אלא שהרחבה של בית שאן תשלב את נחל הקיבוצים בתוך שכונה חדשה שמתוכננת. הוועדה הארצית לתכנון ולבניה של מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), אישרה היום את התוכנית להקמת שכונת מגורים חדשה בכניסה המערבית של בית שאן. התוכנית מקודמת בשטח המוניציפלי החדש שהועבר בהסכמה בין הרשויות המקומיות עמק המעיינות ובית שאן, ותשלב בתוך השכונה החדשה את נחל הקיבוצים
התוכנית תוכננה על ידי אדריכלית לילך הראל ואדריכלית קסניה יורקובסקי ממשרד רית'ינק אדריכלים, יחד עם צוות יועצים רחב. מטרת התוכנית היא ליצור סביבת מגורים חדשה במערב העיר, על הגבול עם מועצת עמק המעיינות. בשטח השכונה קיימים כיום מטעי דקלים ובחלקה הצפוני תעלה גלויה בשם תעלת שפרינצק. כך ישולבו בתוכנית ערכי טבע מקומיים – בהם נחל הקיבוצים שנמצא בתפר בין העיר הוותיקה לשכונה החדשה.
שילוב ערוץ נחל והטיפול בו תואם את מדיניות התכנון החדשה של מינהל התכנון על פי הנחיות פרק 8 לתמ"א 1 בנושא ניהול נגר ונחלים. בנוסף, תוטמע אסטרטגיה לשיפור הנוחות האקלימית בשכונה העתידית, תכנון אלמנטים לטובת מיתון החום העירוני, בשל המאפיינים האקלימיים הקיצוניים של מרחב בית שאן, מהאזורים החמים בארץ.
התוכנית מקדמת יצירת רצף עירוני בין השכונה החדשה לבין שכונות נווה נחל, נוף שאן ונוף הגלבוע, באמצעות חיבורים רגליים ותחבורתיים החוצים את הנחל. רחוב הכניסה המערבית לעיר, המהווה המשך לדרך האזורית 6667, חוצה את השכונה ועתיד לחבר בין העיר הוותיקה לשכונה החדשה, ואל הקיבוצים והמושבים השוכנים ממערב לה. תכנון השכונה שואף להפוך ציר זה לרחוב עירוני עם עירוב שימושים בזיקה להמשך לרחוב יצחק שמש המוביל למרכז העיר.
התוכנית מוסיפה כ-2,870 יחידות דיור לבית שאן, שיוקמו במבני מגורים בני ארבע עד שש קומות. מתוכם, 750 יוקצו לטובת דירות קטנות, ובנוסף ניתן יהיה להקים עד 431 דיוריות. בנוסף, התוכנית מציעה כ-19 אלף מ"ר למסחר ותעסוקה, כ-40 אלף מ"ר עבור מבני ציבור וכ-230 דונם שטחים פתוחים.
תמהיל המגורים המוצע בשכונה שואף ליצור איכויות מקומיות בשכונה החדשה ולתת מענה גם לצרכים המשתנים של האוכלוסייה הקיימת והעתידית בעיר, ולמתן פתרונות דיור רב דוריים על ידי שילוב יחידות דיור בתמהיל גדלים משתנה ועל ידי התרת בנייה של דיוריות כחלק מיחידות דיור גדולות בשכונה.
נחל הקיבוצים, המהווה את גבולה המזרחי של השכונה, יחד עם נחל חרוד – גן לאומי התוחם את השכונה מצפון ונוף הגלבוע ממערב – מקנים לאזור ערכים נופיים גבוהים. התכנון המוצע מייצר שכונת מגורים השלובה במערכת ירוקה ופיתוח נחל הקיבוצים כמחולל המרקם העירוני המתוכנן. כל זאת תוך התווית כלים תכנוניים שיבטיחו את צמצום הפגיעה בשטחים הערכיים.
ראש עיריית בית שאן, נועם ג'ומעה אומר כי מדובר ב"בשורה גדולה לעיר בית שאן ולעמק, תוספת שכונה חדשה כשנחל מנוהל זורם בתוכה, יהווה מוקד משיכה לאוכלוסיות חזקות מבית ומבחוץ שיבחרו להצטרף לקהילה החמה של בית שאן ולצמוח יחד איתה. כשמוסיפים את בניית השכונה החדשה לתהליכי פיתוח שונים בעיר שיחזקו את מרכז העיר ויגדילו את שטחי התעשייה, התעסוקה והמסחר, אנו מקבלים נקודה היסטורית בציר הזמן של בית שאן".
יו"ר מטה התכנון הלאומי ויו"ר הוותמ"ל, הרב נתן אלנתן אומר כי התוכנית "עתידה להצמיח את העיר ואזור עמק המעיינות כולו. התוכנית קודמה בהתאם לתוכנית המתאר של בית שאן ומציעה שכונה איכותית המשלבת ערכי טבע בסביבה אורבנית ובתמהיל דיור מגוון, הנועד לספק מענה למגוון רחב של אוכלוסיות".
מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון,יהודה מורגנשטרן: "תוכניות המשרד בשנים האחרונות שמות דגש על התאמת התכנון למקום שבו הן מתוכננות, הן מבחינת צרכי האוכלוסייה שלהן והן מבחינת התנאים הטבעיים והגיאוגרפיים. בית שאן, שהוכיחה את עצמה בשנים האחרונות כעיר ששיווקה בהצלחה יחידות דיור רבות, ובזכות הרכבת גם זוכה לפיתוח תעסוקתי וכלכלי שיביא תועלת לעיר, מעוניינת להמשיך להתפתח ולהתרחב בכיוון מערבה. במקביל לפעולות המשרד לחידוש העיר פנימה, פתיחת החזית של העיר מערבה יהווה שער חדש לעיר".
ואילו האדריכלית הראשית של משרד הבינוי והשיכון, ורד סולומון ממן שהייתה בעבר מהנדסת עיריית בית שאן, אומרת כי השכונה החדשה "תהווה כניסה חדשה לעיר וחזית חדשה שפונה אל נחל שנחשב לחצר האחורית של העיר. אני מאמינה שכמו בערים רבות אחרות הטיפול בנחל ובדפנות שלו במסגרת הפיתוח החדש, ייתרמו רבות לעיר. משרד הבנוי והשיכון משתף פעולה יחד עם קק"ל ורשויות ניקוז כדי לקדם נחלים במסגרת פיתוח אורבני".
מתכננת הוותמ"ל, אדריכלים סיגי בארי: "התוכנית מציעה הזדמנות למינוף והעצמת אתר הטבע העירוני העובר בתחומה, נחל קיבוצים, ביצירת פארק ליניארי שעתיד לשרת את כלל תושבי העיר, הוותיקה והחדשה. התכנון המוצע מותאם לאקלים השורר באזור ומאפשר מענה לתוואי הליכה נעים ומוצל, בפריסה של צירים ירוקים ובחיבור מיטבי לעיר הקיימת".
> הצג תגובות