ראשי הוועדות המקומיות והיועצים המשפטיים שלהן קיבלו בימים האחרונים הנחיות להתנהלות הוועדות בחודשים עד יום הבחירות המקומיות בסוף אוקטובר. המטרה: לא להשבית את פעילות הוועדות אך לא לדון בפרויקטים עם השפעות לטווח ארוך
ב-31 באוקטובר הקרוב יתקיימו הבחירות לרשויות המקומיות, כבר עכשיו ניתן לראות קרבות יצריים בין המתמודדים השונים ברשויות. אך מעבר ללכלוכים הפוליטיים, מועד הבחירות גם משפיע על התנהלותן של הוועדות המקומיות.
בסוף השבוע האחרון קיבלו כל ראשי הוועדות המקומיות לתכנון ולבנייה והיועצים המשפטיים שלהן ברחבי הארץ, מסמך הנחיות לגבי התנהלות הוועדות בתקופת הבחירות. במסמך שהופץ על ידי יו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה וראש מטה התכנון הלאומי הרב נתן אלנתן, ומנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח, והגיע לידי פורטל נדל"ן ניוז של מרכז הבנייה הישראלי, מצוינים באילו תיקים ניתן יהיה עדיין לדון, ובאילו סוגיות יש לדחות את הדיונים עד לאחר הבחירות.
ככלל אצבע, נכתב במסמך כי "על הוועדות המקומיות לנהוג ברגישות ראויה בתקופת ערב בחירות, ולשקול שיקולים של 'שכל ישר' ושל 'הגיון בריא' במסגרת עבודתן השוטפת", כאשר "יש לפעול ככל הניתן, בדרך אשר משלבת המשך עבודה ומנהל תקין, כל עוד אין מניעה לעשות כן כאמור, שיקול היעילות והמשך מנהל תקין כסדרו, הינו עיקרון בעל חשיבות נעלה. על כן, ככל שמדובר בבקשות פשוטות, כדוגמת בקשות להיתרים תואמי תכנון, שאין סיבה לעכבן ושאין מניעה לדון בהם ברשות הרישוי, המערכת תפעל כסדרה".
ואולם, ישנם כאמור תוכניות בעלות משקל וחשיבות ציבורית לטווח ארוך, ואליהן יש להתייחס בדרך שונה. "ככל שמדובר בתוכניות, בבקשות לשימושים חורגים, הקלות ובקשות אחרות אשר מעלות שאלות עקרוניות או שאלות שיש להם השלכות תכנוניות לטווח ארוך או שאלות העוסקות בנושאים רגישים, חשובים או שנויים במחלוקת – וככל שמועד הבחירות מתקרב, יתכן שלא יהיה מקום לדון בהם 'ערב בחירות', ויש להתייעץ עם יועמ"ש הוועדה המקומית בטרם דיון בבקשות כאמור. למיטב הידיעה, ובכפוף להנחיית יועמ"ש הועדה המקומית, מרבית הבקשות להיתרים, גם אם הן כוללות הקלה, אינן מצדיקות דחייה כאמור. כל עוד לא קבע יועמ"ש הוועדה המקומית אחרת, אין מניעה כי הועדה המקומית או רשות הרישוי, לפי העניין, ידונו בבקשה לפי נהלי העבודה הרגילים והלו"ז שנקבעו בחוק ובתקנות".
גורם בכיר באחת הוועדות המקומיות, אמר לפורטל נדל"ן ניוז כי ההנחיות שנשלחו הן גמישות מאד, "ורוקדות על כל החתונות, וזה נותן ליו"ר הוועדה וליועץ המשפטי שלה, להחליט מה מותר לדון בו ומה רגיש". לדבריו, "שיקול הדעת שלנו הוא לא לקבל החלטות בפרויקטים עם השפעה ארוכת טווח. מאידך, אתה לא רוצה לתקוע אנשים על מרפסת ופרגולה".
בכל מקרה, נראה שפרויקטים גדולים של התחדשות עירונית, עשויים למשל להיתקע בוועדה המקומית עד לאחר הבחירות. וגם כאן יש עז. לאחר קיומן של הבחירות בסוף אוקטובר – ובהנחה שבאותה רשות מקומיות לא יתקיים סיבוב בחירות נוסף במידה ואחר המועמדים לראש הרשות לא קיבל לפחות 40% מהקולות הכשרים – יש פרק זמן שעשויות לארוך כמה שבועות ארוכים עד להרכבת הקואליציה המקומית. ורק לאחר מכן תתכנס הוועדה המקומית. כך למעשה, כבר מהשבוע ייתכן שפרויקטים "בעלי רגישות ציבורית" עשויים להיתקע לפחות עד לסוף השנה, כלומר כחצי שנה.
> הצג תגובות