מעבר למרחבים הירוקים העוצמתיים ולחיי הקהילה הענפים, הקיבוצים של היום מאפשרים לממש את חלום הבית הפרטי. כאשר אנו צופים במסך הקטן על המראות הקשים של הקיבוצים מאותה שבת ארורה, לצד התמונות "שלפניה", אנו מבינים את יופיים המרהיב של הקיבוצים ואת כוחם כקהילה מאוחדת.
ינון בן דוד, ממושב נטור, בעל משרד לאדריכלות, תכנון ועיצוב, מסביר כי "הקיבוץ שינה את אופיו. התושבים החדשים מבקשים ליצור חללים מפנקים, כאלו שיתכתבו עם החוץ ויכניסו את הנוף פנימה, אולם חשוב להם בית שישמור על המשפחתיות ועל האופי הקיבוצי. סגנון הבנייה אינו חזרתי, או שוויוני כמו שהיה בעבר. הבית מבטא את יושביו. כל אחד מביא את עולמו הפנימי דרך הבית. עוד אומר בן דוד "ההתעוררות של הקיבוצים באה לידי ביטוי בכל הארץ. אנשים נמשכים להרחבות בקיבוצים ולמרחבים פתוחים, נמשכים לחיי הקהילה ולאיכות החיים שאין שני לה".
קיבצנו כמה בתים נעימים ויפים מקיבוצים שונים, שיזכירו לנו ימים טובים יותר, ובתקווה שאלה יחזרו במהרה גם ליישובי עוטף עזה – או כפי שהאזור מתחיל להתקרא – "עוטף ישראל".
הבית שלא מתאמץ | תכנון ועיצוב: מרב שדה
מיקום: קיבוץ משמר דוד
שטח: 250 מ"ר
מפתחים (חלונות, דלת כניסה, דלת זכוכית וצוהר): ארטפרו
הבית החדש קיבל מראה כפרי ולא מתאמץ בזכות תכנון נכון ותשומת לב. בבית מתגוררת משפחה עם ארבעה בנים, שני כלבים וחתולה. נעשה שימוש רחב בחומרים מהטבע כמו עץ ואבן – שני מוטיבים עיקריים בבית. הקומה התחתונה הכוללת את המטבח, חלל המגורים, משרד וסטודיו, רוצפה באבן טרוורטין, שמגיעה בפורמט של ארבעה גדלים משתנים. האבן הטבעית שולבה גם בספי החלונות במטבח, בחלל המגורים ובחדרי השינה, אותם יצר במיוחד אמן אבן.




עוד מוטיב טבעי שבולט הוא עץ ממוחזר, ובחוכמה רבה שילבה שדה בין שני האלמנטים האלו, תוך שמירה על איזון והרמוניה. כך למשל המטבח משלב בין דלפק אוכל מרשים עשוי עץ ממוחזר במראהו הטבעי, לבין ארונות המטבח המקבילים אליו, שנצבעו בגוון בהיר. משטחי העבודה במטבח הם עבודת בטון מיוחדת. ליד המטבח נמצא אזור האכילה עם פינת אוכל עשויה עץ טיק.
מה שתורם לכל האווירה, זאת התאורה הטבעית והנוף הירוק המשתקפים מבעד למפתחים הבלגיים הגדולים, שמופיעים בכל החלל הציבורי. המפתחים מבית "ארטפרו", בעלי פרופיל עדין הצבועים בגוון ירוק בהיר. "ארטפרו" אחראית גם לדלת הכניסה המיוחדת, שנצבעה גם היא בגוון הירקרק ומוסיפה רובד נוסף לבית.
חשיפה לצפון | אדריכלות ותכנון: ינון בן דוד
היכן: קיבוץ חולתה בעמק החולה
עבור: זוג להם 2 ילדים בגילאי בית ספר יסודי
שטח המגרש: 430 מ"ר
שטח הבית: 180 מ"ר
ברוכים הבאים לקיבוץ חולתה שבצפון, הממוקם בלב אזור חקלאי שופע בירוק, צפונית לכנרת. כאן בנו את ביתם החדש מעצבת הפנים יוטבת זלצמן-שחם, שגם אמונה על עיצוב הבית, ובן זוגה איתי. בני הזוג בחרו בינון בן דוד, בעל משרד לאדריכלות, תכנון ועיצוב פנים, שאחראי על התכנון והאדריכלות. "במהלך תכנון הבית, בני הזוג הדגישו עד כמה חשוב להם לשמור על קשר בין פנים לחוץ הבית וליצור בית מואר מאד, חמים ומשפחתי", מסביר בן דוד. "הקווים המנחים היו להכניס את אור השמש לבית בצורה המיטבית ובתוך כך את הנוף".




לדבריו, "פרט זה היווה אתגר מרכזי – כיצד להכניס את אור השמש אל החלל הציבורי ולשמור בד בבד על תצפית מיטבית לנופי האזור מכיוון שלכאורה יש סתירה בשל הכיוונים – אור השמש מגיע מדרום, אך הנוף היפה של הבית מצוי דווקא בכיוון צפון. התגברנו על כך באמצעות יצירת המדרגות של שתי הקומות בחלקו הדרומי של הבית, עם ויטרינות ענק, כך נכנס שפע של אור שמש דרומי בצורה האופטימלית לחלל הציבורי שפונה לעבר הנוף".
ברחבי הבית שולבו אלמנטים רבים עשויים עץ חשוף וקורות פלדה שחורות. הסגנון שמתקבל נקי ועם זאת חמים. סביב הבית תוכננה גינה שופעת צמחייה המותאמת לאקלים של עמק החולה ועצים בוגרים.
חושבים שנים קדימה | תכנון ועיצוב: שריתה ורון פלד, בעלי סטודיו ECHO DESIGN
היכן: קיבוץ דורות
עבור: זוג וארבעת ילדיהם
שטח מגרש: כחצי דונם,
שטח הבית: כ-220 מ"ר
זהו ביתם החדש של זוג הייטקיסטים וארבעת ילדיהם הקטנים. את הבית הם בנו על מגרש בהרחבה ב' של קיבוץ דורות שבמערב הנגב הצפוני – קיבוץ בו שריתה ורון פלד, בעלי סטודיו המתמחה בתכנון בתים פרטיים, תכננו בשנים האחרונות לא מעט בתים, וכעת בעקבות השבת הארורה מפונה מתושביו.
"הרציונל היה ליצור בית מרווח, פתוח ומואר עם חדר פרטי לכל אחד מהילדים, וכשבחנו את הפרוגרמה ביחס לתוואי המגרש, היה ברור שנכון יהיה לתכנן בית בן שתי קומות שיפנה גם שטח גדול דיו עבור גינה גדולה. עם זאת, הרצון להישאר וללון בקומה אחת בקרבת הילדים עד שיגדלו מעט, הוביל אותנו לייצר תכנון מודולרי שניתן יהיה לממש בשלבים", מסביר רון פלד.



"בקומת הכניסה תכננו את האגף הציבורי ובהמשכו את אגף חדרי השינה של הילדים – אזור בו לנים כיום גם ההורים, בסוויטת שינה שביום מן הימים תהפוך לחדר מתבגר. ארבעת הילדים חולקים לעת עתה שני חדרי שינה מרווחים ואת האזור שמשמש כחדר משפחה ניתן יהיה להסב בעתיד לחדר שינה נוסף. הטופוגרפיה הייחודית והתלת-מימדית של קיבוץ דורות, גורמת לכך שהבית נגלה מזוויות רבות ביישוב – הרציונל היה ליצור בית כפרי באוריינטציה מודרנית עם קווים נקיים ואת השילוב ניתן לראות גם בחזיתות הגיאומטריות הישרות בהן שיבצנו משרביות מטרקוטה מצופות גלזורה. רחבת הכניסה לבית מקורה ונעימה ועם פתיחת הדלת נגלים פינת האוכל והסלון שמוקפים בקיר ויטרינות המשקיף לחצר האחורית. מיד אחר כך נגלה גל המטבח שממוקם במעין מובלעת וככזה אינו נראה לעין כבר ממבט ראשון".
"כחלק מהרצון ליצור בית באוריינטציה אורגנית וכפרית, השתמשנו בפרופילי בלגי ברזל, ברצפת פרקט ובצבעוניות פסטלית על טהרת הגוונים הכחולים והצהובים", מוסיף פלד.
> הצג תגובות