חברת אלומלייט הוקמה על ידי המהנדס יורם רז בשנת 1991, וממפעל קטן בכפר תבור לציוד בנייה ומגדלי אלומיניום, הפכה למובילה בתחומה בכל הנוגע לתכנון הנדסי, פיתוח, ייצור, יבוא ושיווק של תבניות ליציקת בטון לכל תחומי ההנדסה האזרחית, ומעורבת בפרויקטים הגדולים והמורכבים בישראל.
את אלומלייט, שמעסיקה כיום כ-110 עובדים, מנהל איתי רז, בנו של המייסד יורם, שהצטרף אליה לפני 22 שנה כשסיים לימודי הנדסה אזרחית בטכניון. כשהצטרף אליה, היו בה שישה עובדים. בהמשך הצטרפה גם אחותו – אפרת רז-שניר, אף היא בוגרת הטכניון בהנדסה אזרחית, וכיום היא המשנה למנכ"ל – והשניים מנהלים יחדיו את החברה.
רז, בן 48, במקור מכפר תבור, מכיר את החברה מלמטה לאחר שעבד בה בכל השלבים והרמות. כיום הוא מתגורר ברמת השרון, נשוי פלוס שלושה, ומשמש כמנכ"ל מזה כשנתיים. "נכנסתי באופן טבעי לתפקיד", הוא מחייך, ומפליג בסיפורים על החברה, שגם כאשר גדלה ופרחה, המשיכה לשמור על אופי ואווירה משפחתיים: "זה מאד בולט. ה-DNA שלנו הוא עדיין משפחתי. יש כאן עובדים שעובדים אצלנו כבר 10 ו-13 שנה. אנחנו רואים את כל העובדים כמשפחה".
לאלומלייט שישה מרל"וגים, היא פועלת בכל רחבי הארץ ובאירופה, משתפת פעולה עם חברת MEVA הגרמנית בכל מה שקשור למערכות הגנה וגרעינים מטפסים, ולפני כחצי שנה 55% ממנה נרכשו על ידי חברת איטונג מקבוצת אינרום, במטרה להמשיך את תנופת הצמיחה.
"התחלנו לפתח את אלומלייט ולהגדיל אותה לאט לאט, עקב בצד אגודל", מספר המנכ"ל איתי רז. "הבאנו מערכות חדשות, הכנסו טכנולוגיות חדשות שלא היו קודם ואנו משתדלים כל הזמן להמשיך לחדש".
ב-2016 עבר המרלו"ג הראשי ומטה החברה לאזור המדע והתעשייה מבוא כרמל, אולם המפעל בכפר תבור עדיין פעיל – כמפעל שפועל ברובוטיקה כמעט מלאה ללא מגע יד אדם. כעת לחברה שישה מרכזים לוגיסטיים שיושבים על כ-24 דונם בסך הכל. בימים אלו בונה אלומלייט באזור תעשייה שחק מרכז לוגיסטי נוסף על שטח של כשמונה דונם.
החברה חרטה על דגלה את נושא החדשנות ומדי שנה מכניסה לשוק מוצרים חדשים, "למרות שמדובר בשוק שמרני", אומר רז. "אבל השוק יודע לקבל את זה". כעת נכנסת אלומלייט בשיא המרץ לשיטת תבניות ברנוביץ' – מוצר שמבוסס על תבניות אלומיניום, לאחר שבשנה שעברה פעלה בפרויקט אחד, והשנה כבר בשלושה. "זמן הפיתוח ארך כשנתיים וחצי, ובשנה שעברה התחלנו בפרויקט בירושלים שעבר בהצלחה מאד גדולה. השנה הגדלנו את הפעילות בתחום הזה עם פרויקטים של חברות גדולות. יש כאן טוויסט שהולך לשנות את הערך המוסף לחברות".
אחד ממוצרי הדגל של אלומלייט הוא "רסטא פלוס" – תבניות מודולריות שמיוצרות בכפר תבור (צפו במוצר כאן). מדובר על תבניות חזקות וקלות, ייחודיות מאלומיניום, בשוק שעד לפני פחות מעשור התבסס על תבניות מודולריות מפלדה. כעת השוק ברובו עובד עם תבניות רסטא פלוס שכובשות עוד ועוד לקוחות, וזאת בשל ייעול העבודה, מהירות הביצוע – וכפועל יוצא – הפחתה בהוצאות הבנייה.
התבניות של אלומלייט מתאימות לכל סוגי הפרויקטים, מקטנים ועד גדולים, ומשתלבות גם בפרויקטים של התחדשות עירונית – שנמצאת בשיאה בשנים האחרונות. היתרון בתבניות האלה בתמ"א 38 ובפינוי-בינוי הוא שקל מאד מעבוד איתן – הן עם מנוף והן ללא מנוף, באזורים שקשה להכניס מנוף בשל צפיפות עירונית. "יש לנו פתרונות גם של מערכות מטפסות, שניתן לטפס איתן מעלה ללא הורדת התבניות למטה", מסביר רז. "זה מהלך שמביא חיסכון לקבלן המבצע שבסופו של דבר מתבטא בפרויקט מהיר יותר, מוצלח יותר וכלכלי יותר".
לאחר 7 באוקטובר, החליטו בחברה להירתם למאמץ הלאומי, והחלו לייצר מיגוניות וממ"דים. "אנחנו חברה הנדסית, חברת תבניות, והחל ביקוש גדול מאד למיגוניות", מספר רז. "בהחלטה של רגע החלטנו לפתוח את 'אלומלייט טרומי' – מפעל קטן למיגוניות, ממ"דים ומבנים יבילים. נכנסו לזה, הגדלנו את הפעילות, והפרויקט הזה די ממחיש את מי שאנחנו – חברה יצירתית שחושבת מחוץ למסגרת. הדברים האלה מביאים אותנו לאן שאנחנו נמצאים בו היום – ממשבר להזדמנות. רוב הלקוחות של המיגוניות הם פרטיים, אבל גם מפעלים. המיגוניות אמנם זה לא לב העבודה שלנו, אבל זה בהחלט 'הלב' שלנו".
במהלך מלחמת "חרבות ברזל", נחתמה העסקה בין אינרום באמצעות חברת הבת איטונג, לאלומלייט. "העסקה הזאת נעשתה כדי להמשיך ולהאיץ את התפתחות החברה", אומר רז. "החברה שלנו מתפתחת משנה לשנה בקצב מסחרר. אנחנו כל הזמן בודקים איך לכבוש את היעד הבא בצורה הנכונה והמהירה ביותר. השילוב עם קבוצת אינרום יניב תוצאות מרשימות לכל השוק. חלק מהרציונל מאחורי העסקה הזאת מצד אינרום ואיטונג, היה להשאיר ה-DNA המשפחתי והפרטי של אלומלייט. הרעיון הוא שהחברה תמשיך להתנהל בצורה עצמאית, חופשית ויצירתית כחברה משפחתית, אבל בחברה שמוחזקת בחלקה על ידי תאגיד גדול ותומך".
> הצג תגובות