בשיחות שקיימנו בשבועות האחרונים עם לא מעט יזמים וקבלנים, חלקם הצהירו כי למרות הקיפאון בשוק הבנייה בחודשים הראשונים של המלחמה, הם לא צופים איחורים במסירות דירות, או בכל אופן לא איחורים משמעותיים. ואולם סוגיית האיחורים גם עמדה גם בלב הדרישה של הקבלנים מהאוצר ומשרד הבינוי והשיכון, כאשר הראשונים דרשו את גיבויה של הממשלה בכל הנוגע לתשלום פיצויים לרוכשים בשל איחורים במסירות.
יש לזכור כי בחודש-חודשיים הראשונים של מלחמת חרבות ברזל, ענף הבניין קפא על שמריו. בשבועות הראשונים אתרי הבנייה היו סגורים, בתחילה בשל הירי המאסיבי לישראל, ובהמשך גם בשל מחסור בפועלי בניין ובשל החלטת הרשויות המקומיות לעכב פתיחת אתרי הבנייה. אי-שם בחודש דצמבר, החל הענף לחזור לפעילות, ואולם הוא עדיין סובל ממחסור בכוח אדם של עשרות אלפי פועלים, בשל איסור הכניסה לפלסטינים.
בסקירה השבועית של עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, נטען כי למרות ההתאוששות שנרשמה ברבעון הראשון של השנה עם עלייה בהתחלות הבנייה ובמספר הדירות בבנייה פעילה, בהראל "סבורים שהמספרים לא משקפים את התמונה המלאה, והמחסור החמור בעובדים משמעותו שזמן הבנייה בפועל ימשיך להתארך".
בסקירה צוין כי "התחלות הבנייה בישראל רשמו התאוששות ברבעון הראשון של 2024 והן אף גבוהות ב-3% בהשוואה לרבעון המקביל בשנה שעברה, כך בארבעה הרבעונים האחרונים הן עמדו על כ-63 אלף. גם מספר הדירות בבנייה פעילה רשמו עלייה מהירה כאשר הן עלו לשיא חדש של כ-174 אלף במהלך הרבעון הראשון".
"למרות הנתונים המעודדים", מציין קליין, בהראל מעריכים שאותם מספרים חיובים לא משקפים את המצב לאשורו וזאת משום ש"חלק מהשיפור הוא כתוצאה של חידוש פרויקטים שהושהו בחודשים הראשונים של המלחמה. אמנם רוב אתרי הבנייה חזרו לפעילות, אך המחסור החמור בעובדים מיומנים, כפי שבא לידי ביטוי גם בסקר מגמות בעסקים, משמעותו שזמן הבנייה יתארך במיוחד בשלבים המאוחרים יותר של הבנייה. המשמעות בפועל היא גידול איטי בעתיד בהיצע הדירות למסירה".
כבר בחודש שעבר אמר נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו בדיון בוועדת הכספים של הכנסת, כי "אנחנו מוסרים דירות בחצי שנה איחור – ממה שהתחייבנו. במה הם אשמים הקבלנים האלה? משרד האוצר מסרב בכל תוקף מול משרד הבינוי ומולנו לגבי פיצוי הדיירים. או שחברת הבנייה תקרוס או שיגלגלו את זה לרוכשי הדירות".
> הצג תגובות