חלק מתושבי הצפון עדיין לא חזרו לבתיהם – אבל המדינה כבר מתכננת לבנות ישובים חדשים בקו העימות: רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) יוזמת הקמת שלושה ישובים חדשים בצפון, באזור עדיפות א' ובקו העימות. הישובים מיועדים לקום בתחומי המועצה האזורית מטה אשר, מרום הגליל ומבואות החרמון.
אחד הישובים מתוכנן לקום מזרחית לכביש 90, בין צפת לירידה לכנרת, בתחומי המועצה האזורית מבואות החרמון. ישוב נוסף שמתוכנן במועצת מרום הגליל, מיועד לקום בין מע'אר לבין בית ג'ן, ואילו הישוב השלישי מיועד לקום בסמוך לנהריה, בתחומי המועצה האזורית מטה אשר. היוזמה ידועה לאותן מועצות אזוריות – כך על פי גורם באחת המועצות ששוחח עם אתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי.
ברמ"י אומרים כי זוהי "זריקת חיזוק מרשות מקרקעי ישראל להתיישבות בצפון", כאשר המטרה שלה היא "לחזק את ההתיישבות בצפון הארץ ומתוך מטרה למשוך אוכלוסייה חדשה לאזור". במסגרת היוזמה, כל ישוב צפוי לכלול כ-1,000 יחידות דיור.
מזה שנים שההתייחסות להקמת ישובים חדשים השתנתה, ורשויות התכנון מנסות להימנע מכך – מכמה טעמים: הראשונה, הקמת ישובים חדשים עלולה להחליש ישובים ותיקים סמוכים, שיסבלו מהגירה שלילית. סיבה נוספת היא פגיעה בשטחים פתוחים, על ידי בנייה והקמת תשתיות.
בנוהל עבודת של המועצה הארצית לעניין הקמת ישובים חדשים, נכתב כי "ככלל, מדיניות התכנון כפי שבאה לידי ביטוי בתוכניות המתאר הארציות, המחוזיות ובהחלטות המועצה הארצית, היא שיש העדפה מובהקת בהרחבתם וחיזוקם של ישובים קיימים, ויש להימנע, למעט במקרים חריגים ומיוחדים, מהקמת ישובים חדשים". עוד צוין כי "ריבוי ישובים נוגד את עקרונות תמ"א 35 ובעיקר את תפיסת התכנון של ריכוז הפיתוח במרקמים העירוניים ומניעת פרבור".
ולכן, "המועצה הארצית, בבואה לבחון הצעה לישוב חדש, תביא במכלול שיקוליה את ההיבט הכולל, את העלות והתועלת בראייה חברתית, תשתיתית, סביבתית וכלכלית, בדגש על השפעה על ישובים סמוכים".
היוזמה של רמ"י קורמת עור וגידים מבלי שהארגונים הירוקים היו מודעים לה. בחברה להגנת הטבע מתנגדים למהלך ואומרים לאתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי: "דווקא עכשיו, כשתושבי הצפון זקוקים לממשלה שתדאג לשמור עליהם, על ביטחונם ועל היישובים שלהם, בוחרת הממשלה, שוב, להשקיע את המשאבים המוגבלים שעומדים לרשותה, בהקמת יישובים חדשים, שיגזלו את המשאבים הנדרשים מהיישובים הקיימים במועצות האזוריות והערים במרחב, ובהן קריית שמונה, צפת, מעלות ונהריה".
עוד נמסר כי "במקום לעסוק בכותרות פופוליסטיות, ראוי שהממשלה תציע תוכנית מקיפה ואופרטיבית ובה תראה כיצד היא מציעה לתמוך בתושבי הצפון ולחזק את היישובים הקיימים, לחזק את הכלכלה שלהם ולשקם את הנזקים שנגרמו לטבע ולשטחים הפתוחים, אשר הם הבסיס למשיכת תושבים ואוכלוסייה לאזור והם הבסיס לתיירות, הפנאי והנופש, אשר מהווים תרומה משמעותית, לכלכלת הצפון".
מנהלת תכנון באדם טבע ודין, יעל דורי אומרת לאתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי כי "היוזמה להקים עכשיו יישובים חדשים בצפון הארץ, או בכל מקום, מראה כמה רשות מקרקעי ישראל מנותקת מהמציאות ומצורכי הציבור האמיתיים, כמו גם מתכנון נכון. גם בזמנים רגילים, אין כבר מקום ליישובים חדשים במדינה, פעולה שפוגעת כלכלית וחברתית ביישובים קיימים וכמובן גם בסביבה. ועכשיו, על רקע יישובי הצפון המפונים והצורך להתרכז בהבטחת עתיד תושביהם, הפעולה הזו נראית כמו חלם במקרה הטוב, וחוסר אכפתיות במקרה הרע".
.
> הצג תגובות