מספר הדירות שנמכרות בחודשים האחרונים נמצא במגמת עלייה – ביחס ל-2023 שאופיינה בקיפאון משמעותי בשל המחאה החברתית והעלייה המשמעותית בריבית, ובחלקה האחרון של השנה – בשל מלחמת חרבות ברזל, שהדירה את הרוכשים ממשרדי המכירות. כך אנו רואים מדי חודש עלייה במכירות, והנתון הזה לא השתנה גם ביוני.
בסקירה של אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר לחודש יוני, המתבססת על נתוני הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה), עולה כי בחודש זה השנה נרכשו 8,160 דירות. מצד אחד מדובר בגידול של 15% בהשוואה ליוני אשתקד וגידול מתון של 2% בהשוואה לחודש הקודם. מאידך, מדובר על נתון מהנמוכים שהיו בחודש יוני מאז ראשית שנות ה-2000, וליתר דיוק, מספר 19 מתוך 23 חודשי השוואה. כמו כן, שיעור הגידול ביחס לחודש שלפני כן, הוא הנמוך ביותר מאז חודש ינואר, שכל החודשים שאחריו רשמו גידולים מרשימים ביחס לחודשים שלפני כן.
אומנם נרכשו כמעט 8,200 דירות, אף בניכוי המכירות בסבסוד ממשלתי, עמד מספר העסקאות בשוק החופשי בחודש יוני על 7,539, גידול של 19% בהשוואה ליוני 2023, ורק 3% גידול ביחס למאי.
גם ביוני המשיכה המגמה של עלייה בפלח הדירות החדשות מכלל הדירות שנמכרו, אל מול דירות יד שנייה. מכירות הקבלנים הסתכמו למשל בחודש זה ב-3,528 דירות, כולל דירות בסבסוד ממשלתי, גידול של 24% בהשוואה ליוני אשתקד. בהשוואה לחודש מאי, ירדו מכירות אלו בשיעור של 5%. בניכוי המכירות בסבסוד ממשלתי, הסתכמו מכירות הקבלנים בשוק החופשי ביוני ב-2,907 דירות, גידול חד של 41% בהשוואה ליוני אשתקד, אולם עדיין נמוך משמעותית בהשוואה לשיעורי גידול אלו בחודשיים הקודמים.
מבצעי המימון שפגעו בתזרים המזומנים של הקבלנים
תזרים המזומנים הפוטנציאלי של הקבלנים ממכירת דירות חדשות, עמד ביוני על 8.9 מיליארד שקלים, זינוק של 28% ריאלית ביחס ליוני אשתקד. בניתוח תזרים המזומנים בפועל, לפני ניכוי תשומות, נמצא כי חלה ירידה ריאלית של 16% בהשוואה ליוני אשתקד. בכך באים לידי ביטוי בין היתר מבצעי המימון של הקבלנים, כך שהקבלנים מקבלים רק 10% או 20% עם הרכישה, תלוי באותו מבצע, ואת היתרה רק עם מסירת הדירה. בניכוי תשומות הבנייה, שרשמו עלייה חדה בחודשים האחרונים, דווקא נרשם גידול חד בתזרים הקבלנים שעמד על כמיליארד שקלים.
ולצד הדירות החדשות מהקבלן, ישנן את הדירות יד שנייה, שחלקן בכלל המכירות הולך וקטן, וביוני האחרון רשם את פלח השוק מהנמוכים ביותר בחודש יוני מאז ראשית המילניום. מהסקירה של הכלכלן הראשי באוצר עולה כי ביוני נמכרו 4,632 דירות, גידול של 9% בהשוואה ליוני 2023, כמו גם בהשוואה לחודש הקודם.
רכישות המשקיעים ביוני הסתכמו ב-1,314 דירות, גידול של 16% בהשוואה ליוני אשתקד, שיעור גידול נמוך משמעותית מזה שנרשם בשלושת החודשים הקודמים. שיעור המשקיעים עמד על 16% מכלל העסקאות, נמוך בחצי נקודת אחוז בהשוואה למאי, וללא שינוי בהשוואה ליוני אשתקד.
מנתונים עולה כי משקלם של מי שמתגוררים במחוזות תל אביב והמרכז, בסך הדירות שנרכשו להשקעה באזור חיפה, ירד בצורה משמעותית, מקרוב לשליש ביוני שעבר, ו-17% ביוני הנוכחי. אפשר להסביר זאת כמובן במצב המתוח בצפון, שמשפיע גם על רכישות המשקיעים בקו חיפה צפונה. מי שמפצה את הירידה בהשקעות של אנשי המרכז, הן הצפוניים שיחסם מכלל המשקיעים באזורם עלה.
תושבי הצפון רוכשים דירות בחיפה
הלמ"ס ביצעה ניתוח ראשון מסוגו בקרב תושבי הישובים שפונו מגבול הצפון, ותושבי יישובי עוטף עזה שפונו אף הם, כולל הערים אופקים ונתיבות שלא פונו. מניתוח זה עולה כי במחצית הראשונה של השנה, נרשמה ירידה של 8% ברכישות תושבי ישובים אלו בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, לעומת גידול של 26% שנרשם בסך העסקאות ברמה הארצית.
מהניתוח בולט עוד כי בקרב מי שכן רכשו דירה במחצית הראשונה של 2024, נרשמה ירידה חדה בשיעור תושבי הישובים המפונים בצפון – אותם ישובים שספגו פגיעות קשות במהלך החודשים האחרונים – שרכשו דירה בצפון, משיעור של 76% אשתקד לשיעור של 43% בלבד השנה.
במקביל, נרשם גידול בשיעור מי שרכשו דירה במחוז חיפה, משיעור של 9% בלבד אשתקד לשיעור של 28% במחצית הראשונה השנה. זאת, למרות שהעיר חיפה הייתה יעד מרכזי לתקיפות טילים במהלך מלחמת לבנון השנייה ב-2006, והחשש כי היא תהפוך לכזו גם במלחמה הנוכחית, אם תתלקח הזירה הצפונית. אפשר להבין את העלייה הזאת בחששם של תושבי גבול הצפון להישאר להתגורר סמוך לגבול. כמו כן, נרשם גידול ברכישות של תושבים מגבול הצפון גם במחוזות תל אביב והמרכז, על ידי מי שיש באפשרותם לממן רכישות כאלה בערים במרכז הארץ, למרות שמחירי הדירות בערים עלו גבוה משמעותית מאלו שבחיפה.
בקרב התושבים מעוטף עזה, נרשמה ירידה מתונה משמעותית, משיעור של 93% שרכשו אשתקד דירה בדרום לשיעור של 87% במחצית הראשונה של השנה.
> הצג תגובות