1,645 פגיעות נרשמו בשנה האחרונה באזור קו העימות, כולל פגיעות במבני מגורים תשתיות, בתי עסק, חקלאות ועוד – כך עולה מנתוני מינהלת אופק צפוני במשרד הביטחון, לציון שנה למלחמת חרבות ברזל. אופק צפוני הוקמה במטרה לקדם ולתאם את פעילות גופי המשרד ומול גופי הממשלה השונים במרחב הגבול עם לבנון, ולבצע אינטגרציה מול הישובים הנמצאים בקו העימות בגליל במרחק של עד תשעה ק"מ מגבול לבנון ובמרחב הגולן.
מהנתונים עולה כי 54% מאירועי הפגיעות שבוצעו על ידי חיזבאללה הן במבני דיור פרטי – כ-890 במספר, 11% במבנה ציבור, 4% בלולים או רפתות, 3% בתשתיות, 2% בשטח חקלאי או מרעה ופרדס, 2% במבני עסקים ו-19% נוספים טרם סווגו, כתוצאה מאי יכולת כניסה למרחב וסיכון הגורמים המקצועיים.
79% מהנזקים לרכוש ביישובי גבול הצפון, בוצעו על ידי חיזבאללה ו-21% על ידי צה"ל, בעיקר בשלבי המלחמה הראשונים, כאשר כוחות רבים הגיעו לקו החזית, לפני שבוצעה הסדרה של הצבא בשטח. איסוף הנתונים על ידי המינהלת, מתייחס לאירוע פגיעה כמקרה אחד, ולא כולל את סך הנכסים שנפגעו. אירוע פגיעה בבניין מגורים בו ניזוקו חמש דירות וחמישה כלי רכב, ירשם כאירוע פגיעה אחד.
קריית שמונה מובילה את רשימת הישובים עם היקף האירועים הרב ביותר – 218 אירועי פגיעה. מרבית הפגיעות, 117, הוגדרו כקלות, 48 קלות מאוד, 39 בינוניות ו-7 הוגדרו כפגיעות כבדות.
מהנדסת עיריית קריית שמונה טל עוזיאל, אומרת לחדשות מרכז הבנייה הישראלי כי כל הנזקים בעיר כבר מופו: "בעיר נרשמו כ-270 פגיעות. למעשה, כבר עובדים על שיקום מוסדות הציבור שנפגעו על ידי מס רכוש וקבלן מטעמם".
-כלומר, מתקנים נזקים תשתיות באופן מיידי?
"נזקים בכביש מתקנים מיד ונערכים עם תוכניות להכל".
אגב, הפער בין נתוני אופק צפוני לעירייה היא בסיווג הפגיעות. אופק צפוני למשל לא ממפה פגיעה בעמוד חשמל כאירוע. בעירייה יתכן שכן.
עוד ישוב שסופג פגיעות רבות הוא קיבוץ מנרה שנמצא על רכס רמים, מעל קריית שמונה. על פי נתוני אופק צפוני, בקיבוץ נרשמו 73 אירועים, תשע פגיעות הוגדרו כבדות מאוד, 34 כבדות, ועוד 30 בינוניות. בקיבוץ שתולה תועדו 68 אירועים, 19 מתוכם הוגדרו כבדים, 6 כבדים מאוד ועוד 43 בינוניים.
מנתוני מס רכוש עדכניים ל-8 באוקטובר שהגיעו לידי אתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי, עולה כי באזור הצפון נפגעו 3,754 מבנים פרטיים ומסחריים בעת המלחמה. מבנה מוגדר כיחידת דיור, יחידת חנות, מפעל או מחסן למשל. מדובר על נתונים שנאספו משלושת המוקדים שמפעיל מס רכוש בצפון – בחיפה, עכו וטבריה. במוקד טבריה שמכסה את גזרת הגליל המזרחי, רמת הגולן, קריית שמונה ועוד, הצטברו הכי הרבה קריאות – עם 2,287 יחידות דיור שנפגעו באופנים שונים, מפגיעה שמחייבת הריסה ועד לנזקי זגוגיות למשל. אגב, בצפון נפגעו גם כ-1,700 כלי רכב.
מדובר על נתונים שרחוקים ככל הנראה מהמציאות – וזאת משום שישנם ישובים אליהם מס רכוש מנועים להיכנס בשל המצב הביטחוני. כמו כן, ישובים רבים באזור קו הגבול פונו מיושביהם, ולא בהכרח בעלי דירות ובתים מודעים לפגיעה בבתיהם.
כמו כן, הנתון מתייחס למספר הקריאות שהתקבלו במס רכוש, אבל לא למספר התיקונים בפועל. מס רכוש מעביר תשלום תמורת קבלות על עבודה בפועל. לא בכל המקרים בוצעו עבודות באזורים בעלי סיכון ביטחוני, ואלה יבוצעו עם חזרה לשגרה. מאידך, גם בקריית שמונה ואזורים בעלי סכנה, ישנם מקרים בהם בוצעו עבודות קלות – כמו למשל תיקון חלונות ודלתות כדי לסגור את הבית לאחר שהפגיעות בו הותירו אותו פתוח – וזאת כדי למנוע נזקים מפגעי מזג אוויר, בעלי חיים משוטטים וביזה.
כחלק מפעילות אופק צפוני, בשיתוף עם פיקוד העורף, פיקוד צפון, אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון והמועצות, מבוצעות בימים אלו עבודות למיגון 301 מוסדות חינוך שונים – גני ילדים, פעוטונים ובתי ספר בגזרת הצפון. במקביל, הוצבו 849 מיגוניות בתחנות הסעה, אזורי תעשייה, בריכות ומוקדי רציפות תפקודיות.
> הצג תגובות