המשמעות של איטום בניין בצורה לא תקינה, עשויה לעורר צרות צרורות בנוגע לאיכות הנכס העתידי. כך למשל תיקון כשלים בשל בעיות של איטום ונזילות, מצריך עבודת בינוי גדולה הכרוכה לעיתים גם הרס ניכר, על מנת לחשוף את אזור התיקון הנדרש, ולצד זאת גם עלויות כבדות שיתעוררו בשל אותם כשלי איטום.
איטום הבניין הוא מבין הנושאים הבעייתיים ביותר בענף הבנייה והגורם העיקרי לכשלים הרבים. יש הטוענים שמספר כשלי האיטום גדול מכלל כל הכשלים בבניין, כאשר מחברים את כמות הכשלים של כל מקצועות הבנייה גם יחד. הכשלים המרכזיים באיטום מתקיימים באזורים שונים במבנה, למשל גגות, מרפסות, מסביב לחלונות, חדרים רטובים, חלקי מבנה תת-קרקעיים, חניונים ומחסנים. כבר לפני כ-20 שנה הקימה מכללת מרכז הבנייה הישראלי קורס לקבלני איטום, שמטרתו ליצר סטנדטיזרציה של איכות, בעולם עליו לא חלים כללים רגולטוריים. מסקר שערכה מכללת מרכז הבנייה הישראלי כבר לפני שנים, והוא אקטואלי היום כתמיד, עולה כרוב התביעות בבתי המשפט בגין ליקויי בנייה, הן בגלל בעיות איטום.
מהסקר עלה עוד כי כ-50% מהכשלים בבנייה הם תוצר של רטיבות, כאשר המקור לכך הוא לקוי של מערכות האיטום. רוב הכשלים הרציניים מתגלים לאחר גמר הבנייה, ונובעים בין היתר מרשלנות המתכנן, רשלנות בביצוע, עבודה על ידי קבלן לא מורשה, עבודה שלא על פי התקן, שימוש בוחומרי בנייה נחותים או שלא מתאימים ליישום הספציפי.
בקורס שמנהליהם המקצועיים הם אינג' מיכאל מרטון ויועצת האיטום חגית אוגניסתוף, לומדים על התקנות והתקנים העוסקים באיטום, פרק האיטום במפרט הכללי לעבודות בנייה ("הספר הכחול"), שיטות לאיטום חלקי הבניין השונים, איתור נזילות, יריעות ביטומניות מושבחות בפולימרים, חומרים ביטומנים חמים וקרים ודרך יישומם, איטומים פולימרים, איטומים על בסיס צמנט מסוגים שונים, בטיחות בעבודות איטום, פיקוח, פרטי ביצוע ועוד. בחלק המעשי, הלימודים מתמקדים ביישום והדגמות באופן אישי. בסך הכל מדובר ב-20 מפגשים שבועיים ובסך הכל בכ-105 שעות אקדמאיות. על מנת לקבל את תעודת הגמר, יש צורך לעבור בחינות מסכמות בתיאוריה ובפרקטיקה.
כאמור, בישראל אין רגולציה על התחום, אולם הפעילות הלימודית שמבצעת מכללת מרכז הבנייה הישראלי ב-20 שנות לימודים, עם מעל ל-50 מחזורי לימודים ואלפי בוגרים, יוצרת סטנדאטיזיציה שכל כך חסרה בעולם האיטום. כך, עם הסמכתם של בעלי המקצוע, נוצרים לאורך השנים יותר ויותר קריטריונים להגדרה של "קבלן ביצוע מורשה". בעוד קבלן בניין צריך לעבור בחינות של משרד העבודה על מנת שיוכל לעסוק בתחום ולהירשם ב"רשם הקבלנים", הרי שבתחום קבלנות המשנה הפרוצדורה הזאת מתבצעת בצורה הדרגתית. בזכות מכללת מרכז הבנייה הישראלי, היוזמה של יצירת סטנדרטיזציה ובעלי מקצוע מורשים על ידי מרכז הבנייה הישראלי, מקטינה את הסבירות לליקויים ובעיות עתידיות.
בסופו של דבר, לשוק הבנייה יוצאים ממכלת מרכז הבנייה הישראלי בעלי מקצוע רבים בתחום האיטום המוגדרים "אוטם מורשה", שמגיעים אחת לשנה לריענון במרכז הבנייה הישראלי על מנת לחדש את התעודה. תעודה זו גם יוצרת תמריץ וחשיפה ליזמים, קבלני ביצוע, ועדי בתים וצרכנים נוספים, לשכור את שירותיו של קבלן האיטום המורשה של מרכז הבנייה הישראלי, שתקטין למינימום את כמות הכשלים. היא מבטיחה בקיאות בדרישות התקנים הישראלים בנושא האיטום ובתורת המקצוע, וזוכה לאחריות של בעל המקצוע שמבצע את העבודה.
הכשלים המרכזיים באיטום מתקיימים באזורים הבאים במבנה: גגות, מרפסות, סביב חלונות, חדרים רטובים, חלקי מבנים תת-קרקעיים, חניונים ומחסנים. טיפול בכשלים הוא טיפול יקר מאד והסבירות לפיתרון מוחלט היא מאד קטנה. לפיכך, קורא מרכז הבנייה הישראלי לציבור צרכני בעלי המקצוע, החל מהקהל הפרטי וכלה בקהל המקצועי, לצרוך שירותים של קבלן איטום מורשה של מרכז הבנייה הישראלי.
לפרטים על קורס אוטם מורשה של מכללת מרכז הבנייה הישראלי – לחצו כאן
> הצג תגובות