הקיבוצים משמר הנגב ורעים החליטו השבוע לבנות את שכונות ההרחבה שלהם בשיטת ICF, הנחשבת למבודדת במיוחד ועמידה יחסית לרעידות אדמה. מדובר ב-75 יחידות דיור שייבנו בשיטה בעלות של כ-120 מיליון שקל. מי שתספק את תבניות ה-ICF היא חברת אייקונקס, שהביאה את השיטה לישראל ומייצרת את התבניות במפעלי פוליביד.
בשנה האחרונה מגמת הבנייה בשיטת ICF אייקונקס צברה תאוצה בקיבוצים, עם פרויקטים של מאות יחידות דיור בקבוצת יבנה, במשואות יצחק, ביטבתה ובשער גולן, זאת בנוסף לבנייה של עשרות בתים בקיבוצים הגושרים, שדה נחמיה, כפר בלום, מרחביה, חמדיה, מסילות, ניצנים, ראש צורים ונגבה.
משמר הנגב ורעים העדיפו את שיטת ICF על פני שיטות הבנייה המסורתיות, והחליטו לצאת במכרז לפי שיטת בנייה זאת, בשל מיקומם בצפון מערב הנגב, אזור בו שורר לעיתים חום כבד, ובשל סמיכותם לרצועת עזה. בשתי סוגיות אלה, לשיטת ICF יתרון גדול לאחר שהוכחה כשיטת הבנייה המבודדת ביותר הקיימת בישראל, וכן כעמידה במיוחד בפני ירי טילים ורסיסים, ואף רעידות אדמה חזקות.
שיטת הבניה בתבניות ICF של חברת אייקונקס היא בבסיסה הרכבת תבניות בדומה לקוביות "לגו" גדולות, המיוצרות מדפנות פוליסטירן מוקצף (קלקר) וניצבות במקביל האחת מול השנייה באמצעות מחברים ייעודיים (עשויים מפוליפורפילן ממוחזר) הבנויים כחלק אינטגרלי בדפנות הפוליסטירן. אל המחברים – שמעוגנים בפטנט של אייקונקס, מכניסים בלחיצה את מוטות זיון הברזל ולאחר סיום מהיר של בניית קירות מעטפת המבנה, יוצקים לתוכן את הבטון ומתקבל קיר מזויין, מבודד וחזק במיוחד.
תבניות ה-ICF של אייקונקס מאפשרות בנייה מהירה, ירוקה ונקייה ומבנה מבודד (תרמית ואקוסטית) במיוחד. הבידוד הייחודי מאפשר אקלים נוח ונעים בתוך הבית בכל עונות השנה ומעבר לכך גם לחיסכון באנרגיה, והפחתה של 50% ויותר בצריכת החשמל בחורף ובקיץ. אייקונקס היא המייצרת והמשווקת הרשמית של שיטת ICF בישראל כבר משנת 1996, אולם בישראל פועלות כיום עוד חברות שבונות בשיטה זו.
מנכ"ל ובעלים של אייקונקס, יותם בר חמא, אומר כי "יישובי מערב הנגב הצפוני ייהנו מהטכנולוגיה העדיפה של תבניות שתי דפנות הפוליסטירן המעניקות בידוד תרמי ואקוסטי, חוזק מבני ועמידות הגבוהים ביותר שיש כיום".
שיטת ICF פותחה לפני כ-30 שנה על ידי המהנדס ההולנדי הנק מנסן, ובאמצעותה נבנו מיליוני בתים בצפון אמריקה, אירופה וגם במזרח הרחוק ואוסטרליה. למעשה מדובר על יציקת בטון לתוך תבניות של קלקר מוקצף שמחוזק באמצעות יתדות ברזל. באמצעות התבניות אפשר לקבוע את עובי הקיר ולבצע תכנון גמיש של המבנה. הדבר מקצר הליכי בנייה, הליך הבנייה עצמו נקי ושקט יותר, ובגמר הבנייה – בעלי המבנה גם חוסכים בעלויות תפעוליות, למשל חיסכון בהוצאות חשמל, וזאת בזכות בידוד טרמי גבוה יותר.
אז אם יש לא מעט יתרונות בשיטה, מדוע הקבלנים הגדולים עדיין לא ששים לבנות איתה? בפורטל נדל"ן ניוז כבר פורסם בעבר כי רק בנייני מגורים רב-קומות בודדים, נבנו בישראל בשיטה זו, שדווקא תופסת תאוצה בקרב צמודי קרקע.
> הצג תגובות