הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה להותיר את הריבית ללא שינוי, על רמה של 4.5% – כפי שצפו בשוק. למעט הורדה אחת – בינואר השנה מרמה של 4.75% – נותרה הריבית על רמתה, כשברקע מלחמת חרבות ברזל. הגישה השמרנית הזו – דווקא כאשר הבנקים המרכזיים בעולם החלו במגמת הורדת הריבית – נובעת בשל אי-הוודאות הביטחונית והגיאופוליטית באזור על רקע ריבוי זירות הלחימה בה נתונה ישראל.
במקביל, האינפלציה החלה להרים ראש וחצתה החודש את רף 3% השנתי, מעט מעל הגבול העליון של היעד שהציב בנק ישראל. כזכור, מדד המחירים לצרכן של חודש יוני עלה ב-0.1% וביולי כבר זינק ב-0.6%, והאינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 3.2%.
בשוק הדיור נמשכת העלייה במחירי הדירות ובביצועי המשכנתאות. המגבלות על פעילות ענף הבנייה נוכח המלחמה, עדיין משמעותיות והפעילות בענף הבינוי מתאוששת, אך באיטיות. הקצב השנתי של מחירי הדירות המשיך לעלות ועומד על 4.7%. ביולי נמשכה העליה בביצועי המשכנתאות וניטלו משכנתאות בסך 9.1 מיליארד שקלים. סעיף הדיור במדד עלה ביולי ב-0.8% ובתוכו, סעיף שירותי הדיור בבעלות עלה ב-0.7% וב-2.6% בסך הכל בשנה האחרונה, בדומה לקצב בחודש הקודם. בשוק נרשמה עליה של 2.6% עבור השוכרים שחידשו חוזה ושל 3.4% עבור השוכרים החדשים. ברבעון הראשון של השנה נרשמה יציבות יחסית בהתחלות ובהיתרי הבנייה. לצד אלו, המגבלות על פעילות ענף הבנייה נוכח המלחמה, בדגש על המחסור בעובדים, עדיין משמעותיות, והפעילות בענף הבינוי מתאוששת באיטיות.
מנכ"ל אלדר משכנתאות, נדב פסנדי אומר כי "38% מהמשכנתאות שאושרו בחודש יולי, נלקחו לרכישות דירה שמחירן גבוה משלושה מיליון שקל , מה שמעיד כי שוק הנדל"ן נמצא במגמת התאוששות וממשיך לטפס. יחד עם זאת, לאחרונה התווספו שיקולים המונעים הורדת ריבית, כמו האינפלציה הגואה שעלתה ל-3.2% וקצב עליית המחירים בשוק הנדל"ן שממשיך להתגבר. ההחלטה של הנגיד להשאיר את אחוז הריבית משקפת גישה זהירה – מדובר במהלך שנועד לתמוך בצמיחה הכלכלית ובתנודתיות השוק. הערכתי היא כי לנוכח האינפלציה הגבוהה והסיכונים הגיאופוליטיים הרבים, ריבית בנק ישראל תישאר ברמתה הנוכחית עד סוף 2024, וכי הפחתת ריבית תתממש במהלך הרבעון הראשון של 2025, לקראת רבעון שני, כמובן בהנחה שהמצב הגיאופוליטי בישראל ישתפר או לכל הפחות לא תחול החמרה משמעותית".
מנכ"ל ובעלי דרא שיווק נדל"ן, דרור אוהב ציון אומר כי ההחלטה של הנגיד להותיר את הריבית על רמה של 4.5% מובנת, "לאור המדדים האחרונים והעליה בקצב האינפלציה השנתי, שפרץ את המסגרת שהגדיר בנק ישראל. פריצת קצב האינפלציה קשור להתנהלות הפיסקלית הלא אחראית של הממשלה, והיא גורמת נזק רב לכלכלה הישראלית ולעסקים בכלל. השארת הריבית על כנה, לא תשפיע באופן מהותי על הביקוש לדירות ועל שוק המגורים, שנמצא ממילא בתהליך התאוששות מואץ ומעוגן בביקושים גבוהים, הן מצד הרוכשים והן מצד המשקיעים אשר חזרו לאחרונה לשוק. מתחילת השנה, שוק המגורים התאושש יפה למרות המלחמה, וניתן לראות רכישות מוגברות מצד משקיעים, זוגות צעירים ומשפרי דיור. אנחנו מעריכים שהמגמה הזו תמשיך ותתחזק במהלך השנה".
תגובה אחת
מקצוען שמשקף את המציאות ב100%
כדאי מאוד להיוועץ עימו בהקשר למשכנתאות
יישר כח
עלה והצלח