ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום את הצעתו של שר הבינוי והשיכון הרב יצחק גולדקנופף לתיקון חוק רישום הקבלנים, שיקשיח את ההתייחסות כלפי קבלנים המרוויחים מעבירות פרוטקשן ופשיעה מאורגנת בענף. התיקון יגדיל את מרווח התמרון של רשם הקבלנים לשלול רישיונות מקבלנים כאלה.
רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון, אחראי על ניהול פנקס הקבלנים ומתן רישיונות לקבלנים רשומים, ובכך להסדיר את הפעילות בענף הבנייה. תיקון החקיקה המוצע, נועד להרחיב את סמכויותיו של הרשם בשל אותן תופעות פליליות שאין כמעט קבלן שלא נתקל בהן, כגון גביית דמי חסות, סחיטה באיומים, איום על קבלנים ודחיקתם החוצה מפרויקטים פרטניים, דברים בעלי השפעות משקיות רחבות בשל הפגיעה בתחרות בשוק, שמביא בין היתר לעלייה במחיר העבודות וכפועל יוצא במחירי הדיור וההוצאה הציבורית, וירידה ברמה המקצועית של הקבלנים.
תיקון החקיקה יאפשר לרשם הקבלנים לקבל מידע מודיעיני מהמשטרה בנוגע לקבלנים כאלה, ובכך להפעיל כלים אפקטיביים למנוע מקבלנים המעורבים בפשיעה, תומכים בפעילות כלכלית של ארגוני הפשיעה, ומקבלים עבודות הנדסה בנאיות בזכות פעילות עבריינית ולצרכיה, להיות קבלנים רשומים, ובכך להקשות עליהם את הפעילות העבריינית.
מסקר שביצעה התאחדות הקבלנים והבונים במחוז תל אביב והמרכז לפני כשנה וחצי, הודו כמעט 90% מהקבלנים כי הם נדרשים לשלם דמי חסות לארגוני פשיעה, כדי שאלה לא יתנכלו לאתרים, ישרפו או יגנבו ציוד, ויפגעו בעובדים. רוב רובם לא מתלוננים כלל במשטרה מחשש לנקמה את משפחות הפשע, וחלק מאותם אלה שכן מתלוננים – מספרים שהתלונות נסגרות בלא כלום.
לפני כשנה חוקק חוק הפרוטקשן שנועד להתמודד עם תופעת גביית דמי חסות מבעלי עסקים או מכל אדם, על ידי גורמים עבריינים. בדברי ההסבר של הצעת החוק, שנידונה ארוכות בוועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת בראשותו של ח"כ שמחה רוטמן, ואושרה בכנסת כהוראת שעה לחמש שנים, נכתב כי "המציאות בשטח מוכיחה כי איום לשם סחיטת אדם או בעל עסק לא תמיד נעשה בצורה מפורשת וגלויה אלא באופן מרומז, בהסתמך על זהות המאיים, על זהות שולחו או על 'השם' שיצא לו באזור. בנוסף, המשטרה נתקלת במצבים בהם ארגוני פשע המתחזים לחברות שמירה גובות מבעלי עסקים כסף עבור "שירותי שמירה" לכאורה, כאשר בפועל לא מסופק שירות כלשהו".
שר הבינוי והשיכון הרב גולדקנופף אומר כי "החקיקה שהנחתי היום על שולחן הממשלה תהווה כלי חשוב ביותר למאבק ההכרחי בפשיעה המאורגנת שחדרה לענף הבניין. פעילות עבריינית זו מזיקה לציבור, כמו גם לבעלי המקצוע העובדים בתחום, ועל כן גיוס המשאבים הקיימים לטובת אכיפה מהירה ויעילה נגד תופעות אלו הנו ראשון במעלה. אמשיך לחזק את ההגנות הנדרשות בענף בכדי לעודד את צמיחתו".
מנכ"ל המשרד יהודה מורגנשטרן הוסיף כי "תיקון החקיקה הנוכחי מציע מנגנון מקיף ושלם יותר לטיפול בתופעה שמטבעה מתנהלת במחשכים ולכן הטיפול בה דורש כלים ויכולות תואמים להתמודדות עמה. שיתוף הפעולה עם המשטרה יספק את המענה הנחוץ לנושא עקרוני זה".
> הצג תגובות