"זה לא סוד שהיום הכסף יוצא החוצה. אנחנו רואים את הקמפיינים בקפריסין ויוון, לרנקה הפכה להיות כבר שכונה ישראלית", אמר מנכ"ל קבוצת אלמוג יקי אמסלם, בפאנל על הדיור הציבורי במסגרת ועידת מרכז הבנייה הישראלי עיר הנדל"ן באילת, שהתקיים במלון דן. לדבריו, "ההון העצמי של אלו שיכלו לרכוש דירות בישראל, נלקח החוצה בגלל המיסוי הגבוה".
על הדיור להשכרה ארוכת טווח אמר מנכ"ל אלמוג: "אנחנו רוצים לאפשר לאלו שלא מסוגלים לרכוש דירה, את האפשרות לגור בבית חדש ולייצר להם את אותה חברה בדיוק כמו אלו שקנו דירה חדשה. התפוסות שלנו בפרויקטים לטווח ארוך הם למעלה מ-95%, כאשר אופי האוכלוסייה מגוון מאוד, החל מזוגות, הייטקיסטים, יחידנים ועוד.
בנוגע לצד היזמי בפרויקטים, אמר אמסלם: "בצד היזמי, המודלים חטפו זעזוע די עמוק עם עליית הריבית שעלתה בצורה חדה מאוד בפרק זמן קצר מאוד. כשאתה רץ לטווח אורך והתשואות קטנות, יש מחשבה נוספת לחלופה של כסף. אנחנו מאמינים אידיאולוגית שצריך לאפשר דיור להשכרה".
על עלות הקרקע בפרויקטים של דיור להשכרה, אמר אמסלם: "אין משמעות גיאוגרפית לנושא דיור להשכרה. הקרקע בשדה דב זו קרקע שאין לה תוקף, תב"ע שאין לה תוקף, המשמעות שאתה חשוף לתביעות, והיטל השבחה. אף אחד לא יודע להגיד מה יהיה היטל השבחה, איך אתה יכול לרכוש קרקע שמרחף מעליך סימן שאלה? אני באופי שלי לא מהמר ולכן לא ניגש לשם".
מנכ"לית החברה הממשלתית דירה להשכיר, ענבל דוד, פירטה על הפעילויות של החברה לטובת כדאיות ליזמים: "אנחנו נותנים אפשרות למכור עד 40% עתידית מדירות פרויקט, פריסת תשלומים רחבה ובמכרזים אנחנו מתמהלים במידת הצורך. אנחנו עושים את זה גם בפריפריה וגם בציבורים רחבים כדי לייצר את הכדאיות הכלכלית".
לדבריה, "הפרויקטים של היזמים בדירה להשכיר מאוכלסים במלואם מנוף הגליל ועד אשקלון. אני מאמינה שיגיע היום לפרסם את התוכנית ממשלתית בנוגע לדיור להשכרה בחודשים הקרובים והיא תכלול מענה גם להיצע וגם לכלכליות".
יו"ר דירקטוריון פרשקובסקי השקעות ובניין יוסי פרשקובסקי, אחת החברות שאסטרטגית החליטה להגדיל את השקעותיה בנתיב השכירות, הסביר כי "הריבית זה המכשול הגדול ביותר בפרויקטים של שכירות לטווח ארוך. ברגע שתהיה ערבות מדינה לפרויקטים האלה, יהיה הרבה יותר קל להוציא אותם לפועל. אם אנחנו ב-95% תפוסה בפרויקטים האלה, למדינה אין שום סיכון בזה ולא נעשה בערבות הזאת שימוש. אם המדינה תרים את הכפפה, כל השוק של השכירות לטווח ארוך ייפתח ויפרח".
"אני חושב שדיור להשכרה הוא נדל"ן מניב כמו משרדים ומלונות. דיור להשכרה הוא השמרני והסולידי מבין פרויקטים בנדל"ן מניב", המשיך. "אנו מסתכלים על דיור להשכרה כפרויקטים קהילתיים לטווח ארוך וזה מוצר שאמור לתת נוחות לתקופה ארוכה. קנינו קרקעות במחירים זולים ואנו מבצעים לבד, אז יש לנו עסקה יפה עם תשואה מעל הריבית ואנו מאמינים שלאורך זמן הנכס ישביח את עצמו. אם קונים קרקע במחיר הנכון המודל של שכירות לטווח ארוך הוא טוב".
גלית רונן, הממונה על פרויקטים ושיתופי פעולה במינהל המעבר דרומה במשרד הביטחון, סיפרה כי "אנחנו בונים בבאר שבע את קהילת התקשוב והמודיעין במטרה שיעברו לגור בדרום. רובם חבר'ה צעירים, 80% מהם צעירים בגילאי 21-27, בסטטוס רווקים/רווקות. הסיכוי שלהם לקנות דירה הוא די קלוש, כאשר ברור שהם בדרך כלל מתחילים לגור בשכירות. אנחנו מעבירים למעלה מ-40 אלף מרשתים, מתוכם 10,000 עברו כבר דרומה. האתגר הוא לא רק להעתיק את מקום העבודה שלהם, אלא גם את מקום המגורים שלהם. תוך כדי תנועה אנחנו מבינים שאנחנו צריכים לייצר להם משהו אטרקטיבי בפרויקט, קהילה מסודרת, מאובזרת ומגניבה שתכלול דיור שיתופי, דירות קטנות, מרחבים משותפים ובנוסף גם מרחבים ציבוריים שיחברו קהילה קיימת עם חדשה".
לסיכום אמרה רונן כי "אנחנו מתכננים 1,200 יחידות דיור, כאשר היעד הוא שקריית התקשוב תאוכלס ב-2026 וקהילת המודיעין ב-2027. במרכז שכונה ג' יש לנו פרויקט עם הסוכנות היהודית. וגם עשינו מכרז ראשון 'דירה להשכיר' והוא צלח, מדובר על 42 יחידות דיור בעיר העתיקה. כדי ליצור אטרקטיביות אנחנו מביאים מענק הקמה לכל דירה ליזם שיעמוד בזמנים".
מנכ"ל שותפות הראל עץ השקד לדיור להשכרה, עדיאל שמרון, לשעבר מנהל רמ"י, הסביר כי "מודל דיור להשכרה לא קיים בשום מקום בעולם, המודל שהמציאו פה אמר לגופי המימון. תסתכלו לעוד 20 שנה ויהיה בסדר. אם נסתכל במבט רחב לניהול פרויקטים להשכרה, מהלך שהתחיל למעשה ב-2012, יש לנו היום יכולת של 12 שנים להסתכל על המהלך ואפשר להגיד שקודם כל הסגמנט חשוב וצריכה לעודד אותו במספר כלים, כרגע יש סגמנט אחד לעידוד וזה מחיר הקרקע וזה חבל".
שמרון תהה: "יש פה שאלה האם המחיר שהקופה הציבורית משלמת לאובדן הכנסות על הקרקע מצדיק את המטרה. אני אישית חושב שלא ולכן המדינה צריכה לתת הקלות… צריך עוד פרויקטים לדיור להשכרה למרות שאני לא חושב שצריך לעודד אנשים ממעמד הביניים הנמוך לא לקנות דירות ולגור כל חייהם בדיור להשכרה".
מנהל אגף בכיר נכסים וחברות משרד הבינוי והשיכון, נתנאל לפידות אומר כי "תחום שכירות ארוכת טווח השתנה לגמרי מאז 7 באוקטובר. מצאנו את התחום כפיתרון שממש עוזר לנו לאוכלוסיות שצריכות פתרון דיור מידי. הפתרון הזה סייע מאוד בתקופת משבר והוא מסייע לאוכלוסיות הזקוקות לסיוע מיידי. זה היה הסמל שאפשר לתת פתרון תמידי ופרוס. פתרון הדיור להשכרה נותן ביטחון ליזם מצד אחד, ומצד שני הקהילות מקבלות פתרון גם כן, זה יצר ביטחון לשני הצדדים. היום במדינת ישראל, מלאי הדיור הציבורי עומד על 65 אלף יחידות דיור ועוד 124 מתחמים של בתי אבות שמהוות כ-15 אלף יחידות דיור".
> הצג תגובות