המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה אתמול לדחות בחודשיים את ההחלטה לגבי הקמת היישוב החדש "תלה" בתחומי המועצה האזורית בני שמעון. בדיון אתמול חזר ראש מועצת בני שמעון ניר זמיר על התנגדותו להקמת הישוב. המועצה הארצית דחתה את דרישת נציג עיריית באר שבע לבטל את ההחלטה להקים את היישוב.
בדיון במועצה עלתה הצעה לייעד את העיר לאוכלוסייה החרדית, למרות שהתוכנית המקורית מדברת על ישוב שמיועד לכלל הציבור היהודי, כולל המגזר החרדי. ראש מטה התכנון הלאומי ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ובניה, נתן אלנתן, ביקש להכין תזכיר בנושא שיידון בישיבה הבאה בנושא תלה.
בשבוע שעבר אישרה ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים (ולנת"ע) להקים את היישוב תלה. היישוב אמור לקום כ-12 ק"מ מצפון לבאר שבע ומזרחית לכביש 40, בסמוך ללהבים. על פי התוכניות, הוא אמור לכלול כ-15 אלף יחידות דיור בבנייה רוויה. לפני כשנה אישרה הממשלה בראשותו של ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט, את הקמת היישוב, מהלך שהובילו השרים לשעבר אביגדור ליברמן, איילת שקד וזאב אלקין.
בתזכיר שהוכן על ידי דורון רוהטין ותמי בליברג ממשרד יעד אדריכלים ומתכננים, והוגש למועצה הארצית, נכתב: "הקמת יישוב חדש בנגב מהווה הזדמנות למשיכת אוכלוסייה מגוונת ויצירת מסה קריטית של אוכלוסייה במרחב המדובר. זאת תוך סיוע לפריסה טובה יותר של האוכלוסייה בישראל, סיוע במצוקת הדיור הלאומית וחיזוק הפריפריה הגיאוגרפית בנגב". על פי התזכיר, "נגישות מיידית לכביש 6 ובסמיכות לתחנת רכבת, וכן הקרבה ליישוב באשכול סוציו-אקונומי הגבוה ביותר, עשויים למשוך אוכלוסייה מהמרכז דרומה. האזור נהנה מהיותו חלק ממטרופולין באר שבע, אך בגבולו הצפוני, והוא עשוי להיות אטרקטיבי במיוחד למי שחושש מעט ממעבר דרומה. עם זאת, צפוי לחץ של משפרי דיור מהאזור לרכישת דירות במקום. מעבר אוכלוסייה משמעותית מהמרכז דרומה, תוביל לתוספת ביקושים לשטחים מניבים שלא יהיו על חשבון הקיים, אלא כתוספת. יתרון המיקום בשולי המטרופולין – יצירת מקום מגורים למועסקים חדשים מחוץ לבאר שבע, וגם יצירת מקומות תעסוקה נוספים לעיבוי המטרופולין".
ואולם, ההחלטה להקים את היישוב סותרת את עמדת מנהל התכנון שדוחף לחיזוק ישובים קיימים באזור הנגב, משום שיישובים חדשים עשויים לפגוע בישובים קיימים. להחלטה להקים את הישוב יש מתנגדים לא מעטים, בהם כאמור מועצת בני שמעון, עיריית באר שבע, עיריית רהט, משרד האוצר, המשרד להגנת הסביבה, קק"ל, רשות הטבע והגנים והארגונים הירוקים. הערים הגדולות באזור טוענות כי עיר חדשה תהווה תחרות לאלה הקיימות ותמשוך מהן אוכלוסיות חזקות. הגופים הירוקים מתנגדים בשל החשש מפגיעה בערכי טבע.
באוצר למשל רואים בהקמת ישובים חדשים "אבן נגף לפיתוח בר קיימא של הפריפריה בישראל" אשר "מנוגדים למדיניות הממשלה לפיתוח וחיזוק הערים והיישובים הקיימים בפריפריה וצפויים לפגוע ביכולת ליצור מטרופולונים משמעותיים גם מחוץ למרכז הארץ. משכך, היא פוגעת בהתיישבות הקיימת, מקשה על פיתוח היישובים הקיימים וגוררת עלויות תקציביות עודפות".
עוד נכתב בתגובת האוצר שהוגשה לוולנת"ע לקראת ישיבתה בשבוע שעבר, כי "השקעה ממשלתית בהקמה, פיתוח ותחזוקה של ישובים חדשים ככלל ובמחוז הדרום בפרט, יהוו מכה קשה לערים וליישובים הקיימים בסביבתם… הקמה של יישובים חדשים תוציא מהיישובים הקיימים אוכלוסייה איכותית, תפגע ביכולת הממשלה והרשויות המקומיות לתת שירות איכותי לציבור במגוון רחב של תחומים ותוביל להקצאת תקציבים לא יעילה בשלב הפיתוח ובאופן שוטף".
> הצג תגובות