שוק היוקרה רושם התאוששות עם התמשכותה של מלחמת חרבות ברזל, כך על פי סקירת הנדל"ן של אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר. על פי נתונים, ברבעון השני של השנה נמכרו 111 דירות היקרות מ-10 מיליון שקלים. למרות שמדובר על נתון הדומה לזה שנרשם בתקופה המקבילה אשתקד, מדובר על זינוק של 39% בהשוואה לרבעון הראשון של השנה, שעדיין היה בשלב ההלם של תחילת מלחמת חרבות ברזל.
על פי הנתונים, 56 דירות, מחצית מכלל העסקאות, התרכזו בעיר תל אביב, בה לא חל שינוי מהותי במספר העסקאות בהשוואה לרבעון השני אשתקד. אסף ויינר, מתווך נדל"ן שמתמחה בשוק היוקרה, שם אצבע על תופעה חדשה יחסית שמתפתחת בשוק: "יש טרנד חדש שתופס תאוצה בתקופה האחרונה, של משקיעים בארץ ותושבי חוץ שמזהים הזדמנות עסקית ורוכשים מקבצי דירות על הנייר במגדלי יוקרה עתידים בתל אביב. הדבר נותן להם הזדמנות לרכוש מ"ר במחיר יחסי זול יותר ועם תקופת הבנייה ועד לקבלת המפתח, תהיה השבחה לנכס עם רווח של כ-20%".
במקום השני הפתיעה רמת השרון עם 10 עסקאות. ירושלים, שמרכזת כמות אדירה של עסקאות נדל"ן בשוק הכללי, ומובילה גם ברבעון השני את שוק דירות הקבלן ודירות יד שנייה, רשמה דווקא צניחה במספר העסקאות בפלח שוק זה, למרות שהיא מושכת אליה בחודשים האחרונים לא מעט תושבים זרים ואמידים.
ההסבר לכך נעוץ בירידה החדה יותר שנרשמה ברכישת דירות יוקרה עם פרוץ המלחמה, כאשר לאחר השפל שנרשם ברבעון האחרון אשתקד, נרשמה התאוששות בשוק בקצב מהיר יחסית. כך, בעוד שבסך העסקאות בשוק החופשי נרשמה ברבעון האחרון אשתקד, עם פרוץ המלחמה, ירידה של 34% בהשוואה לרבעון שקדם לו, ברכישת דירות יוקרה נרשמה צניחה של 50% אל רמה נמוכה של 64 עסקאות בלבד. מאז, עלתה רמת העסקאות בפלח שוק זה במחצית הראשונה של השנה קרוב לרמתה ערב פרוץ המלחמה.
באגף הכלכלן הראשי מציינים כי בידיהם נתונים חלקיים לרבעון השלישי השנה, הכוללים את נתוני העסקאות בחודשים יולי-אוגוסט, שמצביעים על המשך ההתאוששות בעסקאות בפלח שוק היוקרה בחודש יולי, אולם בחודש אוגוסט נרשמו רק 21 עסקאות עבור דירות במחיר של 10 מיליון שקלים ויותר. באגף מציינים מאידך כי יתכן עיכוב בקליטה או דיווח על עסקאות בשווי גבוה, לפיכך מספר העסקאות בחודש אוגוסט עשוי להתעדכן במידה מסוימת כלפי מעלה.
אז ציינו שתל אביב מובילה במספר העסקאות בפער ענק מהאחרות, ושרמת השרון הפתיעה עם 10 עסקאות – אל מול עסקה אחת בלבד שהתבצעה בפלח שוק זה ברבעון המקביל אשתקד, ושלוש עסקאות שהתבצעו ברבעון הראשון השנה. אבל אחריהן נמצאות עוד שתי ערים מהשרון – הרצליה עם תשע עסקאות, ורעננה עם שמונה. במקום החמישי נמצאות ירושלים (בדרך כלל במקום השני, א"כ) וסביון עם חמש עסקאות כל אחת, ובמקום השביעי – רמת גן עם ארבע עסקאות שגבוהות מ-10 מיליון שקלים.
נתמקד לרגע בירושלים: אותן חמש עסקאות שנרשמו בחודשים אפריל-יוני, הן צניחה של 78% בהשוואה לרבעון השני אשתקד, אז נרכשו 24 נכסי יוקרה בבירה, 54% מאותן דירות נרכשו על ידי תושבי חוץ. אורן כהן, המתמחה ב-30 השנים האחרונות בשיווק נדל"ן יוקרתי בירושלים, מרים גבה לנוכח הנתונים בבירה: "הנתונים לא משקפים במלואם את המצב בשוק, כי בחודשים האחרונים יש הרבה עניין ורכישות בפועל של תושבי חוץ של נכסי יוקרה. חלקם רוכשים מספר יחידות ומאחדים אותן (כך שייתכן שמדובר ביחידות דיור שמחיר כל אחת מהן מתחת ל-10 מיליון, ואיחודן יוצר נכס מעל 10 מיליון שקלים, א"כ) ומתבצעות הרבה מאד רכישות בפרויקטים עתידיים שעדיין לא מדווחים, משום שטרם נכנס הבנק המלווה, ולכן שולמו רק דמי פיקדון".
"התחזית לשוק היוקרה מצביעה על עלייה ניכרת במספר העסקאות עם חידוש התעבורה האווירית הסדירה וכניסת רוכשים מחו”ל לישראל", אומר לחדשות מרכז הבנייה הישראלי סמואל ואן קוט, מנכ"ל ובעלי חברת נאות שירן המתמחה בשוק היוקרה מעל ל-20 שנה, ושרק לאחרונה קיבלה לשיווק בלעדי את פרויקט המגורים היוקרתי של אפריקה ישראל מגורים DUO Tel Avi. "הערכה זו מצביעה על כך שרכישות אלו ישפיעו גם על ביקוש הנדל”ן מצד הרוכשים המקומיים, כפי שנראה ברבעון השלישי של 2024".
לדבריו, "במהלך החודשים הראשונים שלאחר המלחמה, שרר אי-ודאות לגבי הביטחון והמצב הכלכלי בישראל, מה שגרם לרוכשים לאמץ גישת המתנה מתוך ציפייה לירידת מחירים. עם זאת, כאשר התברר שהמחירים נותרים יציבים וצפויה עליית מחירים משמעותית על רקע האנטישמיות הגוברת בחו”ל, רוכשים רבים החליטו לפעול ולרכוש נכסי יוקרה לפני שהמחירים יעלו שוב".
> הצג תגובות