הוועדה המשותפת לוועדת החוקה והוועדה לביטחון לאומי סיימה אתמול (יום ב') את הכנת חוק הפרוטקשן לקראת ההצבעה במליאת הכנסת לקריאה שנייה ושלישית. במהלך הדיונים בחקיקה הוחלט לתקן את חוק העונשין ולהוסיף עבירה חדשה שעניינה "גביית דמי חסות תוך ניצול מצוקה ללא איום".
מדובר בדרישת דמי חסות מעבריין גם כאשר אין איום מפורש כלפי הקורבן, אלא בדרך של ניצול מצוקה ללא יסוד של איומים. במקרה זה הוצע כי העונש המירבי יהיה חמש שנות מאסר, כל עוד הקורבן לא העביר את דמי החסות, ועד שבע שנות מאסר אם הקורבן שילם בפועל את דמי החסות.
בהקשר זה אמרה עו"ד לילך וגנר, ראש אשכול עונשין ופשיעה חמורה במשרד המשפטים, כי "הטלת אימה יכולה להיות בכל דרך והפסיקה פירשה את היסודות באופן רחב. כשאדם מיוזמתו פונה לשלם לאותו גורם כי הוא חושש שאם לא ישלם יבולע לו – אלו התנהגויות שלא נכנסות היום בעבירת הסחיטה. לכך מתייחסת העבירה החדשה. בעבירה החדשה צריך להוכיח שהאדם שקיבל את הפניה לשותפות פועל בפחד. יש בכך צעד מרחיק לכת, אך החקיקה נועדה לתת מענה לסיטואציות בהן אין איום גם במשתמע".
הוועדה הציעה עוד עבירה של "גביית דמי חסות באיומים", כאשר העונש בצידה יעמוד על שבע או תשע שנות מאסר, כתלות בהעברת התשלום מצד הקורבן בפועל, בהתאמה. בנוסף, נעשה ניסיון להתערב בהחלטת בית המשפט כדי למנוע עונש מינימום לא הגיוני ולכן נקבע עונש מינימום לשתי העבירות הקבועות בסעיף כזה שלא יפחת מרבע העונש המרבי לעבירה ושלא יהיה כולו על-תנאי, אלא אם כן יירשמו טעמים מיוחדים.
יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן אמר בוועדה: "הייתי מאוד מעוניין לאשר את החוק עוד בכנס הזה, לאחר שהנוסח עבר שינויים רבים. עם זאת, טרם הוצגו בפנינו הנתונים על כתבי האישום והעונשים בגין תופעת דמי החסות".
> הצג תגובות