ההתעוררות בענף הבנייה מורגשת בחודשים האחרונים. נכון, התחלות הבנייה נמוכות יחסית, אבל מחירי הדיור עולים (טוב אולי ליזמים, הרבה פחות לרוכשים), וגם מכרזי הקרקע הממשלתיים מתחילים להתעורר.
אבל לצעד אותה עלייה במספר היזמים שמתמודדים במכרזי הקרקע הרגילים ובמכרזים לבנייה עבור התוכניות הממשלתיות, דווקא סכומי הזכייה ברובם עדיין נמוכים ביחס לשומה שנקבעה מראש על ידי רמ"י, לעיתים נמוכים משמעותית.
ואולם, המגמה הזאת הולכת ומשתנה לאחרונה כאשר הדלתא שבין סכום הזכייה לבין גובה השומה, הולכת וקטנה. השיא נרשם במכרז שנסגר אתמול עבור קרקעות ל-1,296 יחידות דיור בשכונת נחלת עילית בראשון לציון, שחולק לשישה מתחמים.
במכרז הזה הוגשו 64 הצעות עבור ששת המתחמים, והמעניין הוא שהצעה זוכה אחת חצתה את רף השומה. בשאר המתחמים האחרים, הצעות הזוכות היו קרובות מאד לשומה או במרחק של מיליונים בודדים עד לרמה של 10% פחות מהשומה. כך אפשר לומר שמדובר במכרז מהראשונים שכבר מתחיל לגרד את הערכת מחיר הקרקע שהציבה רמ"י. אגב, המחיר לקרקע לדירה במכרז זה נעה בין 860 אלף ל-950 אלף שקל.
במתחם הראשון ששטחו כ-8.2 דונם, זכתה אלקטרה מגורים בע"מ עם הצעה בגובה 155.5 מיליון שקלים, גבוה ב-16 אלף שקלים מהשומה שנקבעה לקרקע. על כך יש להוסיף עוד 41.1 מיליון שקלים להוצאות פיתוח, ויוצא שמחיר קרקע לדירה במתחם בו ניתן לבנות 216 יחידות דיור, עומד על כ-910 אלף שקל.
יובלים דבש יזמות זכתה במתחם בשטח 11.1 דונם עבור בניית 378 יחידות דיור, עם הצעה בגובה 293.9 מיליון שקלים, כשמונה מיליון שקל פחות ממחיר השומה. הוצאות הפיתוח יוסיפו כ-65.2 מיליון שקל, כך שמחיר קרקע לדירה יעמוד על 950 אלף שקל.
חברת חן ואיתי גינדי ישראל זכתה בקרקע בשטח של כ-7.5 דונם עליה ניתן לבנות 216 יחידות דיור. הצעת החברה עמדה על 160.6 מיליון שקלים, כאשר השומה 177 מיליון. הצעת חן ואיתי גינדי הייתה השלישית בגובהה, וניצחה גם את ההצעה הגבוהה שעמדה על 169.6 מיליון. עם 40.4 מיליון שקל לפיתוח, מחיר קרקע לדירה עומד במקרה הזה על 930 אלף שקל.
עבור מתחם ל-198 יחידות דיור בשטח של 6.8 דונם, זכתה הצעת חברת רמי שבירו הנדסה בנייה והשקעות בגובה של 136.6 מיליון שקל, עם 36.4 מיליון עבור הוצאות פיתוח. מחיר השומה עמד על 152.2 מיליון שקל. הצעתם של שבירו הייתה החמישית בגובהה, נמוכה בתשעה מיליון שקל מההצעה הגבוהה ביותר – שלא זכתה בסופו של דבר. המחיר הממוצע לקרקע לדירה כאן היא 874 אלף שקל.
חברת שי-חי יזמות והשקעות זכתה במתחם של 3.1 דונם לבניית 90 יחידות דיור, עם הצעה בגובה 60.6 מיליון שקלים, ועוד 16.8 מיליון שקל לפיתוח. ההצעה של שי-חי יזמות והשקעות הייתה השלישית בגובהה, כאשר ההצעה הכי גבוהה שלא זכתה בסופו של דבר. עמדה על 67.2 מיליון שקלים, גבוה בכ-2.5 מיליון שקל ממחיר השומה. המחיר הממוצע לקרקע לדירה עמד על 860 אלף שקל.
שיכון ובינוי נדל"ן זכתה בקרקע של 6.8 דונם לבניית 198 יחידות דיור, תמורת 144 מיליון שקלים, השלישית בגובהה עבור מתחם זה, ונמוכה בשישה מיליון מהצעה הכי גבוהה – שלא זכתה. השומה עמדה על 152 מיליון שקל. עם הוצאות פיתוח בסך 36.6 מיליון שקלים, מחיר קרקע ליחידת דיור עומד כאן על 950 אלף שקל.
גורמים בחברה מציינים כי מדובר מבחינתם באזור אטרקטיבי במערב ראשון, עם פרויקט שמאופיין בבנייה מרקמית ולא מגדלית, ובסמיכות לשכונת נחלת ולתחנת רכבת קלה עתידית שצפויה להיבנות בסמוך. שיכון ובינוי נדל"ן כבר בנתה בעבר פרויקט בשכונת נחלת, יש לה עוד שני פרויקטים בשכונת הנוריות, וברחוב רוטשילד היא מקימה פרויקט של פינוי-בינוי – כך שאסטרטגית ראשון לציון היא לוקיישן שבחברה שמים עליו דגש. גורם בחברה מציין בשיחה עם חדשות מרכז הבנייה הישראלי כי המחירים הנוכחיים במכרז בראשון לציון, משקפים את מחירי השוק בשל האטרקטיביות של האזור, ודירות התמורה שהחברה תקבל במסגרת פינוי-בינוי. כן, מציין הגורם, נראה שישנה תחילת חזרה לשגרה בכל הנוגע למכרזי רמ"י – אבל בצורה אחראית, במחירים שהחברה מאמינה בעם ובאזורים מבוקשים.
שמאי המקרקעין עדי אגסי, בעלי משרד אגסי כלכלה ושמאות מקרקעין ומומחה במכרזי רמ"י, אומר בשיחה עם אתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי על המכרז באזורי ביקוש ובקרבה לרכבת קלה, כי "הדבר מעיד על כך שהיזמים ממשיכים לגלות אמון בשוק, כנראה מתוך ההבנה שאזורים עם ביקוש גבוה ייפגעו פחות מתנודות. עם זאת", הוא מוסיף, "חשוב לציין את הסיכונים הכרוכים בכך. המצב הנוכחי עם אי-הוודאות הכלכלית והביטחונית, עלול להוביל לירידה בביקושים בעתיד הקרוב. בנוסף, עלויות המימון והריבית עלולות להשפיע על היכולת לממן פרויקטים, ותנודות במחירי חומרי הגלם עשויות להגדיל את ההוצאות".
כך, מאמין אגסי, "נדרש ניהול סיכונים קפדני על מנת להבטיח שההשקעות יניבו תשואה גם בתנאים של חוסר יציבות, תוך התמקדות באזורים בעלי פוטנציאל ביקוש גבוה".
> הצג תגובות