ירושלים חווה את תקופת הפריחה הגדולה ביותר שלה מבחינה נדל"נית, עם פרויקטי בנייה רבים, שחלק לא קטן מהם הוא בתחום ההתחדשות העירונית. אתמול ערך מרכז הבנייה הישראלי אירוע שולחנות עגולים במלון ורט בעיר, לקראת ועידת "עיר הנדל"ן ירושלים" שתתקיים בסוף החודש.
למפגש אתמול בו לקחו חלק רגולטורים ויזמים רבים, התמקד בתחום ההתחדשות העירונית, שזוכה כאמור לעדנה בבירה – בזכות תמיכה גדולה של ראש העירייה משה ליאון ומהנדס העירייה יואל אבן. כבר בפתח דבריו, אמר מנהל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית אלעזר במברגר, כי "ירושלים זה מגרש המשחקים הכי מעניין והכי טוב בארץ".
במברגר ציין את ההתנגדות להתחדשות העירונית שהביעו לא מעט ראשי רשויות בעבר, וכיצד התנגדות זו הולכת ופוחתת. "28 אלף היתרי בנייה בשנה החולפת, זה לא מה בכך", אמר, "נכון, יש עדיין סרבני התחדשות עירונית בקרב השלטון המקומי, אבל הם בודדים ואחרונים. זה מדהים לראות ראשי רשויות בפריפריה שכל יזם שמגיע אליהם – מקבל שטיח אדום".
אייל חיימובסקי, מנכ"ל הרשות לפיתוח ירושלים, אמר: "זו תקופת רנסנס בירושלים. זה עובד מצוין וזה עובד לטובתכם (כשהוא פונה ליזמים ולקבלנים באולם, א"כ) וזה עובד גם לטובתנו. בזכותכם יש עוד אלפי גלגלי-משנה שעובדים – כמו עורכי דין, מתווכים, אנשי תשתיות ועוד. זו פרנסה וזה חשוב, ולכן אנחנו נותנים לזה עדיפות".
"אחד האתגרים הגדולים", הוסיף, "זה היטלי ההשבחה. ראש העיר פה קיבל החלטה אמיצה, חכמה ורווחית. הוא נתן את חלון ההזדמנות של היטל השבחה אפס, ואז כל גרף ההיטלים שלנו קפץ. בסופו של דבר, זה הביא את היזמים לפעול. הנה, יש לנו מיליון מ"ר משרדים ותעסוקה כאן בכניסה לעיר, העברנו תוכנית של עירוב שימושים בתלפיות עם 9,500 יחידות דיור, וגם תעסוקה ומסחר".
נטע ניסים, ראש מנהלת ההתחדשות העירונית בירושלים, אמרה: "כעת אנחנו בשלב 'ההתחדשות העירונית 2'. זה כבר לא רק שכונות קשות וישנות, אלא סוג שונה של דיירים, לאו דווקא כאלה שרוצים שינוי בסביבת המגורים שלהם".
מנהלת האגף לפיתוח עירוני בעיריית ירושלים, עו"ד שרון מנדלבאום, המשיכה את דבריה של ניסים: "כל מה שנטע אמרה לגבי הממשק עם התושבים, גם לתושבים זה 'נייס טו אב' לעשות את הפרויקט, אבל הממשק איתם הוא לא תמיד 'ניס טו אב', וזה יכול לעכב את התכנון ואף עצור אותו. אף אחד לא רוצה שסבא שלו יקבל את היחס הזה. התוכנית לא תצא לפועל אם התושבים לא איתכם עד הסוף".
במברגר התייחס לשאלה של עו"ד ישי איצקוביץ', לגבי השוק בסביבת ריבית גבוהה: "יש פיל בחדר. פרסמנו את הדוח השנתי של 2022 שכולו משמח, אבל בחצי שנה של 2023 השוק השתנה דרמטית. זה מאד מעסיק אותנו וברור שזה מייצר אתגרים. אבל עדיין בתחום ההתחדשות העירונית יותר קל גם עם ריבית גבוהה מאשר בבנייה חדשה. זה עולם שאתה לא צריך עתודות של כסף, אלא מבוסס על סוג של עסקת קומבינציה. עכשיו אנחנו רואים שיזמים שהיו בכיוון של בבנייה חדשה, מתחילים לפנות להתחדשות עירונית".
לדבריו, "אנחנו מנסים להוביל לשינוי בוועדות המחוזיות סביב תקן 21, סביב היקף זכויות הבנייה, כדי שהפרויקטים יהיו רווחיים. צריך שיביאו את זה בחשבון. אנחנו מתנהלים מול השמאי הממשלתי והאוצר, כדי שגם בשינויי אקלים כלכליים, ידעו שפרויקט שמסיים את הליך התכנון, יוכל לצאת לדרך ולהצליח".
לאירוע השולחנות העגולים העניקו חסות מלון ורט, חברת מ. אביב וחברת סגמנט. מנכ"ל סגמנט, גיא בן עזרי, שסיפר על החברה שמתמחה בעיצוב במתכת, וההתפתחות שלה.
בין 30 במאי ל-1 ביוני יתקיים כנס "עיר הנדל"ן ירושלים" שיעסוק בערים מתחדשות, משרדים ונדל"ן מניב. בכנס ייקחו חלק כ-1,000 משתתפים. לפרטים לחצו כאן
> הצג תגובות