והפעם בשישי של ירושלים של פעם – נתייחס לבית המוסדות הלאומיים בשכונת רחביה בירושלים, ברחוב המלך ג'ורג' פינת רחוב הקרן הקיימת. בית המוסדות הלאומיים נבנה על ידי ריכרד קאופמן, מתכנן שכונת רחביה, שתכנן בתחילה את האזור לבית הספר הראשי של השכונה – הגימנסיה העברית.
תושבי רחביה העדיפו שמבנה בית הספר לא יהיה בקצה השכונה אלא במרכזה, ולכן נבנתה הגימנסיה במגרש לו יועד מלכתחילה בית הכנסת הראשי של רחביה, והמגרש ברחוב המלך ג'ורג' בקצה השכונה, פינת רחוב הקרן הקיימת, הוקדש לבית המוסדות הלאומיים.
עבור תכנון הבניין נערכה הגרלה בין 37 אדריכלים, בהם מהמובילים באותה תקופה. תקציב הבנייה עמד על 30 אלף לירות שטרלינג. והזוכה? האדריכל יוחנן רטנר.
באפריל 1929 הונחה אבן הפינה לבניין, והוא נחנך כעבור שעה וחודש – במאי 1930. אם הבניין היה נבנה היום, כנראה שלוחות הזמנים לחנוכת הבית היו ארוכים הרבה יותר – הרי טופס 4 היה מתעכב כי שושי מהגיחון בחופשה, מנשה מהשימור עסוק, ויענקל'ה מחברת החשמל נמצא במחוזיאדה.

בניין הקרן הקיימת היה הבניין הראשון שנבנה. זה שנבנה אחריו היה בניין קרן היסוד. בניין הסוכנות היהודית נחנך באוקטובר 1935.
לאחר בחירתו של דוד בן גוריון לראש הנהלת הסוכנות, התעצמה הסוכנות היהודית ומרכז כוחה עבר מלונדון לירושלים. הבניין הפך למשכן הנהגת המוסדות הציונים. מנהיגי המוסדות הלאומיים התגוררו בשכונת רחביה וניסו להעניק לבית המוסדות תדמית של הבניין הלאומי של העם היהודי היושב בציון.
בשבת השחורה ביוני 1946, פשטו חיילים בריטיים על הבניין בחיפוש אחרי מסמכים הקשורים לארגון ההגנה שנאבק בהם ופעל לגרשם מהארץ.
כעבור פחות משנתיים, במרץ 1948, אירע בו פיגוע קטלני. את הפיגוע ביצע אנטון דאוד, ערבי נוצרי, נהג הקונסוליה האמריקאית שהיה דמות מוכרת לשומרי המתחם. הוא הסיע שתי עובדות מוכרות באופן קבוע למתחם, ואפילו ביצע עם השומרים מסחר שולי בנשק ואקדחים לארגון ההגנה.
אחרי שרכש את אמונם של השומרים, אמר דאוד כי יש לו עסקת נשק גדולה, ולאחר אישור העסקה, הוא הגיע עם רכבו לחצר המבנים בטענה שאינו רוצה להעביר את הנשק מחוץ לבניין. הוא הכניס את רכבו לתוך הבניין ובזמן שהשומרים הלכו להביא כסף עבור העסקה, התפוצצה מכונית התופת שבתוכה שהייתה מלאה בחומר נפץ. הפיצוץ גרם לבניין נזק כבד מאוד, קומה שלמה של אגף קרן היסוד התמוטט. התוצאה הייתה קטלנית: 12 מעובדי הבניין נהרגו, 44 נפצעו.

הכרזת המדינה תוכננה במקור להתקיים בבניין המוסדות הלאומיים, אולם ירושלים הייתה נצורה. חברי מנהלת העם ששהו בעיר, לא יכלו להגיע לתל אביב וההצהרה נערכה במוזיאון תל אביב ללא חברי מנהל העם. חברי מנהלת העם הנצורים בירושלים ערכו טקס חלופי להכרזת העצמאות לתושבי העיר בחצר בית המוסדות הלאומיים.
כיום משמש המבנה למשרדי הנהלת ההסתדרות הציונית הסוכנות היהודית הקרן הקיימת לישראל וקרן היסוד.
אורן כהן הוא המנכ"ל והבעלים של "אורן כהן גרופ" הפעילה בתחום הנדל"ן היוקרתי בירושלים כבר 27 שנה
לבלוג של אורן כהן על ירושלים "שישי של פעם" – לחצו כאן
> הצג תגובות