ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בראשותו של ח"כ יעקב אשר התכנסה אתמול לדיון מעקב נוסף על היערכות מדינת ישראל להתמודדות עם רעידות אדמה, בדגש על חיזוק מבנים ציבוריים ופרטיים בישובים בסיכון גבוה. בתחילת הישיבה התברר לשאלת היו"ר ח"כ אשר, כי ועדת השרים האמונה על נושא זה לא התכנסה לדיון בנושא בחצי השנה האחרונה.
לדברי אמיר יהב, מנהל ועדת ההיגוי להיערכות לרעידות אדמה, ההערכה היא שכ-80 אלף מבנים זקוקים לשיפור עמידות בפני רעידת אדמה ובסה"כ 800 אלף יחידות דיור זקוקות לחיזוק בכל הארץ.
לדברי עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, מבחינה מספרית היקף הבניה הרוויה לאורך קו השבר הסורי אפריקני הוא כ-4.5% מסך כל הבנייה הרוויה במדינת ישראל. "אין מחלוקת שהבניינים הללו נמצאים בסיכון גבוה, אבל מבחינה מספרית זה אחוז נמוך. מתוך 800 אלף יחידות דיור, כ-450 אלף יחידות דיור קיימות, באזורים עם כדאיות כלכלית, והן כבר נמצאות בתהליכי התחדשות עירונית".
יו"ר הוועדה אשר, אמר כי "טוב לראות את הנתונים שמוכיחים שההתחדשות העירונית יכולה להיות מהקטרים המרכזיים של שוק הדיור כפי שאנחנו אומרים כל העת. אני רואה בהתחדשות עירונית תרופת מנע. הבעיה היא שאין לנו מספיק דירות באזורי הפריפריה עם כדאיות כלכלית. הנתון הזה, של 450 אלף דירות שנמצאות בהתחדשות עירונית, זה מים קרים על נפש עייפה. סיכמנו עם האוצר על תמריצים והטבות מס כדי לשנות את המשוואה, ברגע שזה יהיה כלכלי, היזמים ירוצו לעשות את העבודה".
לשאלת יו"ר הוועדה עדכנה גנון כי בשנים האחרונות נכנסו למעגל ההתחדשות העירונית ערים חדשות ובהן קריית גת ונהריה. עם זאת הוסיפה לציינה כי, "יש מקומות שאנחנו לא מצליחים להגיע אליהם בגלל חוסר כדאיות כלכלית". עוד הוסיפה גנון כי הרשות נמצאת בעיצומו של תהליך מיפוי בעשרת הישובים הססמיים. "כשנסיים את המיפוי נוכל לקבוע איזה אזור ילך להליך פינוי-ביוני ואיזה אזור ילך לחיזוק בלבד. קיבלנו מהאוצר בפעימה ראשונה 60 מיליון שקל ואני מאמינה שבשנה הבאה נקבל עוד 60 מיליון. אנחנו כבר מתכוננים לתכנון מפורט", עדכנה.
בני טמים ממשרד השיכון ציין ש- 1,780 מבנים על קו השבר זקוקים לחיזוק ללא תוספת יחידות דיור. מתוכם 200 מבנים הם דיור ציבורי. "כרגע אנחנו מחזקים 42 מבנים של הדיור הציבורי. סיימנו לחזק 90 מבנים ועכשיו אנחנו מחכים לתקציב מהאוצר". לדבריו, מדובר רק במקומות שאין אפשרות לעשות התחדשות עירונית.
אילנית שושני, סמנכלית ומנהלת מנהל הפיתוח במשרד החינוך, עדכנה לעניין מצבם של מוסדות החינוך שנחשבים מסוכנים. "ב-2010 נעשה מיפוי ונמצאו 1,600 מבני חינוך, שנבנו לפני 1980, בכל הארץ שדרושים חיזוק. 87 בתי ספר ברצועות 1-5 נמצאים היום בשדרוג. כ-160 הולכים לבנייה מחדש ו-234 נמצאים אצלנו בתהליכי תכנון שונים".
יו"ר הוועדה ח"כ אשר הודיע בסיום הישיבה כי יקיים דיון נוסף בו ידרוש כי ישתתפו בה גם מנכ"ל משרד ראש הממשלה ומנכ"ל משרד הביטחון. "נכון להיום אין מנהלת שמתכללת את האירוע שנאבקת את מאבקם של משרד הממשלה. מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה אירוע של רעידת אדמה", סיכם.
> הצג תגובות