ירושלים עוברת מהפיכת בנייה בשנים האחרונים, עם דגש על התחדשות עירונית. רק בשנת 2023 ניתנו בבירה היתרי בנייה ל-7,482 יחידות דיור, שיא של כל הזמנים. כיום בירושלים יש היתרים לבניית כ-20 אלף יחידות דיור, שאושרו בשלוש השנים האחרונות.
רק לשם המחשה – בשנת 2019 ניתנו היתרים לבנייה של כ-2,500 יחידות דיור. כעבור ארבע שנים זינק המספר פי שלושה, מתוכם, חמישה פרויקטים חדשים במסגרת פינוי-בינוי עם כ-1,000 יחידות דיור, בשנה בה נרשם קיפאון בענף הבנייה – עם ירידה חדה בהתחלות הבנייה ברמה הארצית, ובבקשות להיתרים.
2023 הייתה שנת שיא אפילו ביחס ל-2022, שהייתה שנת שיא עד כה עם היתרי בנייה ל-7,113 יחידות דיור. רק בשלוש שנים האחרונות, ניתנו היתרים לבניית כ-20 אלף יחידות דיור חדשות ברחבי העיר.
ירושלים מונה כמיליון תושבים כיום, ועל פי הערכות, היא צפויה לגדול ב-20 השנים הקרובות בכ-1.5 מיליון, מה שמחייב את העירייה להיערך לגידול המשמעותי באוכלוסייה. באגף ההנדסה אומרים כי גם השנה הוא עמד ביעדים שהציבה בפניו הנהלת עיריית ירושלים: הגדלת היצע יחידות הדיור בעיר בכדי להתמודד עם הגידול הדמוגרפי, לאפשר לצעירי העיר לרכוש בית בירושלים ולמשפחות צעירות נוספות להגר לבירה.
כאמור, פרויקטים של התחדשות עירונית עומדים במוקד הגדלת מספר יחידות הדיור בבירה, כאשר הדגש הוא על תוכניות פינוי-בינוי, ב"מביאים לחידוש הרקמה האורבנית והתשתיות הציבוריות, מחזקים ובונים מחדש מבנים ישנים ורעועים, ובתוך כך מצמצמים את הפגיעה בשטחים פתוחים ובריאות הירוקות שירושלים התברכה בהם. מדובר במהלך שיש בו צדק חברתי, צדק סביבתי וצדק קהילתי, שלצד כל אלה מטפל ומשפר את האסתטיקה בשכונות רבות", כפי שנמסר ממינהל התכנון.
כפי שכבר ציינו לא אחת בחדשות הנדל"ן של מרכז הבנייה הישראלי, מינהל התכנון ואגף ההנדסה בעיריית ירושלים, זוכים להערכה רבה בענף הבנייה המקומי, רבות בשל ייעול ושיפור לוחות הזמנים לתהליכי התכנון והרישוי, תוך כדי צמצום בירוקרטיה מיותרת. בעבר כבר אמר יזם לחדשות הנדל"ן כי "מהנדס העירייה יואל אבן זמין לכל פנייה, והעירייה עושה הכל כדי לפתור בעיות".
והתוצאות בשטח: כבר בשנת 2021, הוכפלו מספר התחלות הבנייה ליחידות הדיור שקיבלו היתרים, לכ-5,400 יחידות דיור, שנה לאחר מכן כבר נחצה קו ה-7,000, והשנה – עם כמעט 7,500. התחזית כרגע היא שבשנה הקרובה יונפקו היתרים לבניית כ-8,000 יחידות.
אבן אומר היום כי "ירושלים עוברת מהפכה של ממש בתחום הבנייה. בשנים האחרונות הונפקו בירושלים יותר היתרי בנייה מאשר בכל תקופה אחרת בהיסטוריה של העיר. מדובר בהישג משמעותי, המאפשר להתמודד עם הגידול הדמוגרפי הצפוי בעיר ולאפשר לצעירים ולמשפחות צעירות לרכוש בית בירושלים. אני שמח על ההישג התקדימי שמעיד על מערכת עירונית יעילה ואיכותית, ועל צמיחתה המבורכת של העיר".
לא נענית לכל תוכנית פיתוח
העירייה מקדמת את חזון ראש העירייה משה ליאון ולפיו ההגנה על הטבע והסביבה יעמדו בחזית העשייה העירונית, ולא יקודמו תוכניות בינוי בשטחים הירוקים והפתוחים, עד שימוצו כל האפשרויות בדרך של התחדשות עירונית, ציפוף ובנייה גבוהה לאורך ציר הרכבת הקלה.
זו גם הסיבה להתנגדות העזה שהציגה העירייה להסכם בין הדסה לבין רמ"י, לבניית כ-8,000 יחידות דיור חדשות על אדמות הדסה בשכונת עין כרם. ליאון אמר לפני כשבועיים כי "ההסכם עומד בניגוד לאינטרס הציבורי, בניגוד לעמדה התכנונית של העיר ירושלים ובניגוד לערכים החברתיים של מדינת ישראל".
בעירייה הוסיפו כי "הדבר עוד חמור במיוחד לנוכח העובדה כי כל הגורמים המעורבים בהסכם, יודעים כי עיריית ירושלים קידמה בשנים האחרונות תוכניות בנייה רבות ובעיר קיימות תוכניות מאושרות לבניית אלפי יחידות דיור, כך שאין בעת הזאת כל מצוקת דיור בעיר, שתצדיק פגיעה כה חמורה בערכים כה חשובים".
> הצג תגובות