בפרוס שנת 2025, הולך קו הרקיע של מדינת ישראל ומשתנה במהירות הבזק. אם לפני 60 שנה, אי שם באמצע שנות ה-60 גורד השחקים היחידי בישראל היה מגדל שלום שהתנשא ל-129 מטרים, הרי שמאז נבנו אצלנו עוד 23 גורדי שחקים שחלפו על פניו, ובגדול, ביניהם המגדל העגול של עזריאלי, מגדל משה אביב, עזריאלי שרונה ולאחרונה מגדלbeyond בגבעתיים שיהיה בן 72 קומות ויחצה את גובה ה-300 מטרים. בקרוב גם מגדל "שתי ערים" במשולש הגבולות תל אביב-רמת גן-גבעתיים ירקיע לגובה של 400 מטרים עם לא פחות מ-100 קומות.
אם בראשית הדרך, התמקדו גורדי השחקים בישראל בבנייני משרדים מובהקים דוגמת מתחם הבורסה ברמת גן או ציר מנחם בגין בתל אביב, הרי שבמהלך שני העשורים האחרונים השתנתה בהדרגה המגמה ונבנו יותר ויותר גורדי שחקים/מגדלים בעלי שימושים מעורבים ומערכות נפרדות למשרדים ולמגורים ולאחרונה גם כאלה המשמשים בעיקר למגורים עם שילוב קומות מסחר בתחתית אותו מגדל קומות מלונאות ומבני ציבור.
מגמה זו של יותר ויותר בנייה לגובה, מחויבת המציאות לקראת 2025 והשנים שיבואו בעקבותיה, זאת לאור העובדה שישראל מתאפיינת בגידול אוכלוסין חסר תקדים ביחס לכל מדינות המערב, והוא אף אחד הגבוהים בעולם – כ-2% בשנה, ובמספרים – תוספת של כ-200 אלף בני אדם מידי שנה, תוצאה של ריבוי טבעי פלוס עלייה. על פי תחזית שמרנית, יוכפל מספר התושבים הישראל לכ-20 מיליון עד לשנת 2055, לא עוד הרבה זמן.
הנתונים שמספרים הכל
על פי הערכה שמרנית, יוכפל מספר גורדי השחקים בעלי גובה של יותר מ-150 מטרים מ-24 ל-50 ב-2040, אולם זה לא כל הסיפור. אם נשקלל בתוך הקטגוריה הזו את כל הבניינים בעלי 20 קומות ויותר – אלה המכונים "מגדלים" – נגיע כבר היום למספר הבלתי נתפס של יותר מ-2,000, שכמו בדוגמה של גורדי השחקים, מספרם יוכפל בתוך 15 שנה.
יתרה מכך: עם עד לפני כשני עשורים, עיקר המגדלים במדינת ישראל היו מרוכזים בגוש דן, כלומר בתל אביב וערי הלווין הסמוכות, הרי שמאז הלכה והתרחבה המגמה של בניית מגדלים בני 20-30 קומות בערי לווין מרוחקות יותר ויותר כמו ראשון לציון, נס ציונה, רחובות, נתניה, חדרה, אשדוד, אשקלון, בירושלים, בחיפה ובקריות, ובשנים האחרונות אף רחוק עוד יותר.
נתונים אלה מלמדים עד כמה הצורך בחברת ניהול ותחזוקה מקצועית בגורדי שחקים ומגדלים אלה, יהיה לא "ברירת מחדל" אלא כורח המציאות משום שברור כי לא ניתן יהיה להשתלט על מגדל ענק הכולל בתוכו אינספור מערכות אלקטרו מכאניות רבות, מעליות מהירות לרבות מעליות הדאבל דק החדישות, חדרי טכניים מורכבים, מאות רבות של דירות ואלפי דיירים, ללא מערכת מקצועית שתנהל את כל המערכות הללו 24/7 ותדע להעניק פתרונות בזמן אמת לכל אחת ואחד מהדיירים – הדבר אינו אפשרי כלל ואף מסוכן.
קל וחומר ב"שש אחרי המלחמה", כשכולנו מודעים לחשיבות הקריטית של הבטיחות ובטחון במיוחד במצבי חירום, כולל לא מעט דיירים מבוגרים או מוגבלים, שזקוקים לסיוע מידי. גם העובדה שאנחנו מצויים כעת לקראת של שיא החורף, מהווה כמובן חיזוק משנה לצורך לטפל ולמנוע עד למינימום מצבים של סיכון ברכוש ובנפש.
אמיר רוזנבלום הוא יועץ ניהול ותפעול נכסים ובעלי עידן (ש.נ.י)
> הצג תגובות