אחת הרפורמות של מינהל התכנון, הוא ביטול מנגנון ההקלות החל מתחילת ינואר 2025. ואולם, לפני כשבועיים הודיע שר הפנים משה ארבל ליו"רים של הוועדות המקומיות ולמהנדסי הערים והמועצות, הודעה על פיה הוא שוקל את האפשרות "להאריך את תקופת המעבר לשנה נוספת אחת בלבד (כלומר עד 1 בינואר 2026, א"כ)", אבל רק בנוגע "לבקשות להקלה לתוספות בנייה לבניין קיים שבנייתו הושלמה שמונה שנים לפחות טרם הגשת הבקשה להקלה".
- פודקאסט עם הרב נתן אלנתן על הרפורמות המתוכננות – האזינו
ואולם, קבלנים ומהנדסי ערים מעריכים כי יש צורך בתקופת היערכות משמעותית יותר, והמהלך עצמו – הראוי לדידם – עשוי דווקא להביא לדחייה של בנייתן של עשרות אלפי יחידות דיור שתוכננה לשנה הבאה.
"הביטול הגורף של מנגנון ההקלות, בעת הזו, עשוי לראייתנו לייצר חסמים ותקיעות במנגנוני הרישוי בוועדות וכן העברת עומס על יחידות התכנון בוועדות", נכתב במכתב ששלחו נציגי איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים והתאחדות הקבלנים בוני הארץ, למנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח ויו"ר מטה התכנון הלאומי הרב נתן אלנתן. "אנו ערים לעובדה כי מרבית הוועדות טרם הספיקו להתארגן למשמעויות התיקון לחוק ועדיין אינן ערוכות, נכון להיום עם סט הכלים התכנוניים שיאפשרו להן התמודדות עם המצב החדש והמשך מתן שירות טוב ליזמים, לציבור ובכלל לצרכני השירות".
"לכן", כתבו המכותבים, בהם מנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ יגאל סלוביק וסגן הנשיא חיים פייגלין, ובכירי מהנדסי הערים המנכ"לית אורית כהן, גיא דוננפלד (יו"ר, מהנדס עיריית בית שמש) ויואל אבן (סגן ומ"מ יור ומהנדס עיריית ירושלים, "אנו מציעים כי ייקבע מנגנון של ביטול ההקלות הכמותיות בלבד (שבס, כחלון וכד') והשארת מנגנון ההקלות המרחביות והעיצוביות (קווי בניין, עיצוב אדריכלי וכד') על כלל סוגי המבנים על מנת שיתאפשר לפתור סתירות ואי התאמות אשר כידוע קיימות בחלק מהתוכניות".
מתן הקלות בהיתרי בנייה, היה מהנושאים מעוררי הדיון הבולטים בתחום תכנון הבנייה לאורך השנים. לפי ההחלטה המקורית, ההקלות יבוטלו בתחילת 2025, ולאחר אישור תב"ע, יוכל יזם לבקש מהרשות המקומית אישור לשינויים מהתוכנית המאושרת כדי להתאים את התכנון של הבניין לדרישות רגולטוריות.
איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים מדווח במכתב לראשי תחום התכנון הממשלתי, כי מרבית הוועדות המקומיות טרם הספיקו להתארגן למשמעויות הנגזרות מהחלת התיקון לחוק ועדיין אינן ערוכות, נכון להיום עם סט הכלים התכנוניים שיאפשרו להן התמודדות עם המצב החדש והמשך מתן שירות טוב ליזמים, לציבור ובכלל לצרכני השירות.
בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ אומרים כי גם בצד מערכות התכנון של חברות הבנייה, יש כעת בעיה קשה שנוצרה בעיקר לאור גיוס מילואים רחב של אנשי מקצוע ומתכננים מהנדסים ואדריכלים וכי המעבר לשיטה החדשה יגרום לכאוס בהליך תכנון פרויקטים רבים. כלומר, אם יאלצו את הקבלנים והעיריות לעבור לשיטה החדשה, צפוי כאוס בתחום תכנון הדיור ואיחור גדול בתחילת הבנייה של מבנים בכל הארץ. נציין כי היקף התחלות בנייה בכל שנה עומד על 50-60 אלף דירות חדשות".
כך, בסופו של דבר, אומרים החתומים על המכתב, ההארכה של תקופת המעבר לא נותנת מענה מספק שיאפשר באופן ממשי קידום הליכי רישוי במהירת וביעילות הנדרשת. נציגי שני הארגונים מבקשים עתה לקיים פגישה עם אלמליח ואלנתן כדי למנות צוות פעולה משותף לקידום מתווה יעיל לקיצור הליכי הרישוי וצמצום הבירוקרטיה.
> הצג תגובות