הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית אישרה חמישה מתחמי פינוי-בינוי חדשים בקריית שמונה – כך נודע לאתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי. חמישה אלו יוסיפו לעיר כ-2,500 דירות חדשות.
כבר לפני כשנתיים אושר מתחם ראשון בעיר כפיילוט. מדובר על מתחם יעקב מלול במסגרתו ייהרסו 60 דירות וייבנו 216 חדשות. המדינה גם תכניס יד לכיס ותשקיע 35 מיליון שקלים, כדי להפוך את המתחם לכדאי כלכלית ליזמים, באזורים שהם בעייתיים להתחדשות בשל ערכי קרקע נמוכים יחסית.
מלחמת חרבות ברזל רק הגבירה את ההבנה שחייבים למגן את יישובי הצפון באמצעות הגדלה משמעותית של תוכניות התחדשות עירונית, בין היתר בקריית שמונה שספגה בתחומיה המוניציפאליים מעל 1,000 פגיעות.
המתחם המשמעותי ביותר הוא סאלד הירדן, על שטח של כ-44 דונם. במתחם קיימות 384 דירות ב-14 מבנים שיהרסו ובמקומן ייבנו 1,152 חדשות. מתחם סאלד עליית הנוער כולל 15 בניינים עם 269 דירות על שטח של כ-70 דונם, שייהרסו ובמקום ייבנו 956 יחידות דיור – ביוזמה משותפת של צמח המרמן, מצודות והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית.
במתחם הצופים ייהרסו 344 דירות ב-19 בניינים על שטח של 58 דונם, וייבנו 894 יחידות דיור. שני מתחמים נוספים עם הרב משאש בו ייהרסו חמישה בניינים על 20 דונם עם 78 דירות, וייבנו 260 ומתחם תל חי שכולל שלושה בניינים עם 48 דירות על שטח של כחמישה דונם, שייהרסו ובמקומם ייבנו 220 יחידות דיור חדשות.
בחמישה המתחמים החדשים שהוכרזו, ישנם 1,123 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 3,482 יחידו דיור חדשות, כלומר מכפיל ממוצע של כ-3.1 – מכפיל דומה יחסית לזה הקיים באזור המרכז, וגבוה במעט מזה שנהוג למשל בתל אביב. באזורי פריפריה, מכפילים כאלה עלולים להפוך פרויקטי התחדשות ללא כדאיים, ולכן המדינה חייבת להשקיע בכדאיות באמצעות קרקע משלימה או כסף. אפיק הקרקע המשלימה כמעט ולא יצא לפועל בשנים האחרונות, אבל האפיק הכספי דווקא מתחיל לתפוס תאוצה.
במתחם יעקב מלול תקציב המדינה לבניית כל דירה עומד על כ-220 אלף שקל, כך שנראה שהמדינה עשויה להשקיע מאות מיליוני שקלים בהפיכת המתחמים הללו לכדאיים כלכלית. בשלב הפקדת התוכניות תבצע הרשות הממשלתית הערכה כספית מדויקת לגבי העלויות הכספיות.
ומדוע לא לאשר מכפילים גבוהים יותר? "אתה מתחרה בצמודי הקרקע בקיבוצים הסמוכים, ולכן אי-אפשר לבנות גורדי שחקים בקריית שמונה", אומר ראש העירייה אביחי שטרן, בשיחה עם אתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי. "המתחמים יהיו נמוכים יחסית, עם הרבה שטחים חומים, בתי ספר, מרכזים קהילתיים".
לדבריו, "קיימנו השבוע שיחה עם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית עם חמישה המתחמים שאושרו. יש חמישה כאלה שיש להם הכי הרבה היתכנות לכדאיות כלכליות. רק כרגע התחיל התכנון שלהם – זה ייקח עוד שנה-שנתיים".
ראש הראשות להתחדשות עירונית, אלעזר במברגר, אומר לחדשות מרכז הבנייה: "בשלוש השנים האחרונות ממקדת הרשות הממשלתית את מאמציה בהבאת פעילות ההתחדשות העירונית למרחבי פריפריה, בהם הפעילות איננה כלכלית בכוחות שוק. כיום ניתן כבר לומר כי ממציאות שבה לא היה מתחם פינוי-בינוי אחד בערים אלה, אנו פועלים כיום במציאות בה עשרות מתחמי פינוי בינוי מצויים בשלב של תכנון מפורט. 30 מהם הכוללים מעך 17 אלף יחידות דיור, מקודמים על ידי הרשות הממשלתית עצמה, כאשר מימושם יתבצע באמצעות מענקים כספיים שיוצעו ליזמים לצורך השלמת כדאיות כלכלית. בעקבות המהלך ובמסגרת התוכנית הממשלתית לשיקום ערי הצפון, הורחבה הפעילות בקריית שמונה ובמסגרתה אנו מקדמים כיום בעיר מתחמי פינוי-בינוי בהיקף של למעלה מ-1,000 יחידות דיור קיימות. מימוש תוכניות אלה ביום שאחרי המלחמה, יביא את קריית שמונה למציאות אחרת".
> הצג תגובות