זו לא הפתעה גדולה שרוב השחקנים בענף הבנייה מעריכים כי מחירי הדירות לא יירדו. אבל גם בקרבם שוררת חוסר שביעות רצון מהמחירים הגבוהים של הדירות – שהם עצמם דורשים. הסיבות רבות ומגוונות, אבל גם הם יודעים שיש רף כלשהו שמעבר אליו הציבור כבר לא יוכל לרכוש דירות, ונראה כל פעם מחדש שאנחנו ממש מתקרבים לאותו רף.
במהלך פאנל בהשתתפות בכירי ענף הבנייה בנושא קבינט תחום המגורים בישראל בוועידת מרכז הבנייה הישראלי עיר הנדל"ן אילת שהתקיימה במלון דן, יצא מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים, מיכה קליין, בגילוי לב נדיר לכאורה. "מבצעי ה-20/80 עושים שכל ואף מתאימים לאוכלוסיות מסוימות. אני מודה, לפעמים הסחרור הוא מסוכן במבצע כזה. יש הרבה דברים שאני גאה בהם שאפריקה ישראל מגורים עושה, אבל המחיר הממוצע לדירה אצלנו הוא 3.5 מיליון שקלים, וזו עובדה שאני פחות גאה בה. אוכלוסיות שלמות מוצאות את עצמן ממדורות מדירות למגורים".
מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן: "אנחנו צריכים לראות את העשור האחרון ולראות את שינוי המגמה בשנת 23-24 אנחנו רואים את ההשפעה של מכונת התכנון והשיווק שעובדת מצוין. אף אחד לא רוצה לראות נקודת שבר של ירידת מחירים".
לדבריו, "דירות נמכרות במסגרת פרויקט 'דירה בהנחה' בפריפריות סביב מיליון שקל. מישהו יודע מה היחס לזכיה בדירה? יחס הזכייה בין כאלה שביקשו לכאלה שזכו הוא אחד ל-3.5. נתונים הנתונים האלה הפתיעו גם אותי. בנוגע לתוכנית ממשלתית לדיור בר השגה – חלקם נכנסו, חלקם יכנסו. מדובר בקרוב ל-130 אלף משקי בית".
על סוגיית העובדים הזרים, שרק 30 אלף מהם הגיעו לישראל מאז פרוץ המלחמה, למרות המחסור של כ-80-90 אלף עובדים פלסטינים שכניסתם לישראל נאסרה, ולמחסור שהיה קיים עוד לפני כן של כ-40 אלף: "אחד החסמים להביא עובדים זרים ולגרום להם להיות אפקטיבים, זה הוודאות ומה קורה באמת עם העובדים הפלסטינים. החל מ-7 באוקטובר נכנסו לפה 30 אלף עובדים זרים, בינתיים לפני הגדלת מכסות… עובד פלסטיני עובד כ-180 שעות, עובד זר עובד 236 שעות. לעובד זר יש יתרון על עובד פלסטיני. צריך לתת תשובה ברורה האם חוזרים הפלסטינים ומתי הם חוזרים צריך ודאות. אני לקחתי על עצמי בתור גורם מקצועי, לשאול את מקבלי ההחלטות האם הולכים להכניס עובדים פלסטינים או לא? בסוף זו החלטה של מקבלי ההחלטות".
תא"ל יגאל סלוביק, מנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ התייחס אף הוא לסוגיית כוח האדם בענף: "יש בעיית היעדר עובדים ובקצב של 1,000 עובדים לחודש, אנחנו נגיע למספרים שאנחנו רוצים עוד למעלה מ-30 חודשים. אנחנו נמצאים כאן ומדברים על עתיד ורוד אבל זה לא ככה. מקודם הייתה פה השרה מירי רגב ואמרה שיהיו כאן עוד כמה אלפים של עובדי תשתיות בקרוב. אני יכול להגיד שזה לא יקרה לפני סוף פברואר, אין עדיין החלטה בנושא. קצב הבאת העובדים הזרים צריך לעלות מאלף בחודש לחמשת אלפים בחודש".
סגן ראש אגף התקציבים באוצר, מתן יגל אמר: "מי שזכה במחיר למשתכן, נתן הטבה מאוד משמעותית, לפעמים משמעותית מידי. אני לא בטוח שמשפחה שמתפרנסת טוב צריכה לקבל בהגרלת לוטו כזו או אחרת כזו הטבה. בסוף המדינה גרמה להגדלת ביקושים, גם בגלל מחיר למשתכן, זה יצר מצב שזוגות שלא רצו לקנות דירה בסוף קנו בגלל המחיר למשתכן. תוכנית כזו בתקופה כזו, צריך לשאול עד כמה נכון שמדינת ישראל צריכה להביא לאוכלוסיה מאוד ספציפית הטבות מאוד גבוהות בטח ובטח באירוע של פריפריה לעומת מרכז. צריך להגיד ביושר, החל מ-7 באוקטובר, גם אם ממשיכים בתוכנית מחיר למשתכן, היא צריכה להיות אך ורק לאוכלוסיה שרוצה לגור בפריפריה. זוג שרוצה לגור בפריפריה צריך לקבל את ההטבה".
בנוגע לקרקעות ישובי גבול והטבות למילואימניקים: "כבר היום מרבית היישובים בגליל, כל מי שנמצא בקו אפס, מקבל קרקע בחינם, כל מי שבאזור לאומית א ו-ב', מקבל 50% ויותר. בנוסף, חיילי מילואים מקבלים לפעמים הנחות של למעלה מ-90%. אבל לצערי אחד האתגרים היותר גדולים בישובים בגליל זה הקצב שהישובים מוכנים לגדול, אם הישוב לא יבוא ויגיד אני מוכן לקלוט כמות גדולה של מילואימניקים וחיילים זה לא יעבוד. אם ישוב יאפשר צריך לתת אפילו הנחות גדולות יותר".
מנכ"ל אשדר ארנון פרידמן התייחס להתאוששות המסתמנת של שוק הדיור, ואמר: "אנחנו מתקשים לעשות הערכות כמה השוק יעלה. אנחנו מסתכלים על הכיוון, אנחנו נמצאים כבר שנתיים במצב של עליית ריבית, מצב פוליטי מיוחד וגם מלחמה, כולם השפיעו על שוק הדיור וגרמו לביקושים. התוצאה ברורה – בשנתיים האחרונות נרכשו פחות דירות מהשנים שלפני כן, הביקוש קיים אבל אני לא יודע אם הוא יתעורר בעוד שלושה חודשים או חצי שנה. ברור לי שהמלחמה תסתיים בשלב מסוים, המצב הכלכלי יהיה ברור ומצב הרוח יהיה יותר טוב, אנשים יצאו לשוק וירכשו דירות".
עמי בר משיח, בעלים משותף בחברת אלמוגים: "הדעיכה הזאת שהייתה במיוחד בשנה האחרונה של התחלות בנייה, של הספקים של חברה גדולה וחברות ביצוע, והתארכות משך הבנייה, גורם לכך שההיצע יורד והביקוש הוא די קשיח והמגמה ברורה, אנחנו הולכים למצב של עלייה במחירי הדירות והבעיה בעלייה עם מחירי הדיור, כשתתחיל הירידה היא תהיה איטית. מנגד כשמגיעה עלייה זה מגיע בקפיצה".
מנכ"ל מנרב נדל"ן אהוד שטרנהיים התייחס למה שהיה קונצנזיוס בפאנל: "אנחנו גם חושבים שהמחירי הנדל"ן ימשיכו לעלות. הייתי רוצה לראות את זה עולה במתינות כי זה יכול לפגוע בכולנו, בסוף אנחנו רוצים שוק עם יותר יציבות ולהתנהל בהתאם". ומה לגבי מבצעי 20/80? "יזמים יצבים לא עושים את המבצעים האלה", פסק.
> הצג תגובות