מינהל התכנון הודיע ליו"רים של הוועדות המחוזיות והמקומיות השונות ולמהנדסי הערים, על תאריך פקיעת תמ"א 38. במכתב ששלחו יו"ר המועצה הארצית וראש מטה התכנון הלאומי הרב נתן אלנתן, ומנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח, נקבע כי התאריך הוא 29 באוגוסט השנה.
כזכור, בסעיף 5 לחוק הארכת תקופות ודחיית מועדים (הוראת שעה – חרבות ברזל), נקבע כי מועד פקיעתה של התוכנית ברשויות בהן הייתה אמורה לפקוע ב-29 בפברואר השנה, הוארך המועד עד ל-29 באוגוסט.
במכתב צוין כי "בהחלטת המועצה הארצית מ-2 בינואר 2024 הוארך המועד להגשת תוכנית 0או המועד לקבלת החלטת ועדת מקומית כי היא לא מעוניינת בהארכת התמ"א בתחומה) עד לתאריך 1 באוגוסט 2024, וזאת בחלק מהרשויות המקומיות, הכל כמפורט בהחלטת המועצה הארצית ובהלימה לדחיית פקיעת התמ"א".
רשות מקומית שבהתאם להחלטות המועצה הארצית לתכנון ובנייה, התמ"א טרם פקעה בתחומה, והיא מעוניינת שהתמ"א תמשיך לחול בתחומה גם אחרי 29 באוגוסט, עליה לעמוד בתנאי שנקבע בהחלטת המועצה – הגשת תוכנית חלופית עד 1 באוגוסט. במידה ולא תעשה זאת, התמ"א תפקע בסוף אותו חודש. ברשויות מקומיות שפועלת לאמץ תוכנית בניינית חלופית לתמ"א, תוכנית המתאר הארצית 38 תוכל להתקיים עד 18 במאי 2026, או עד שהתוכנית המחליפה תאושר, מה שקודם.
לא מעט רשויות מקומיות כבר קידמו תוכניות חלופיות – בהן אשדוד, רעננה, רמלה, נהריה, חיפה, פתח תקווה ובאר שבע, כאשר ישנן רשויות שנמצאות בשלבי קידום של התוכנית הבניינית החלופית,בהם חולון, רמת גן, ראשון לציון ועוד.
תמ"א 38 עד נגזרותיה – 38/1 ו-38/2, זכתה לאורך השנים לביקורת, על כך שהיא רואה את חידוש וחיזוק הבניין הבודד, בלי ראייה כללית על השכונה והעיר. כך למשך מוסיפים קומות על בניין בודד או הורסים ובונים חדש במקומו, אולם התשתיות בשכונה לא מחודשות, ואין "כניסה" של שירותים ציבוריים בראייה כוללת. מאידך, התוכנית הובילה לאורך שנותיה לחידוש וחיזוק עשרות אלפי דירות – ודייריהן זכו לממ"ד הנחוץ כל כך בישראל בשל מצב המלחמה והחשש מרעידות אדמה.
> הצג תגובות