מנכ"ל אזורים רון אבידן, אמנם מציין כי הביקושים חוזרים, אולם המקביל הוא מצייר מציאות קשה לשוק הבנייה והנדל"ן. במהלך ועידת לשכת שמאי המקרקעין שמתקיים באילת, אמר אבידן כי "התמונה ברורה – אנחנו הולכים למשבר היצע. האוצר מדבר על 60 אלף דירות על המדף, אבל זה מטעה את הציבור. לוקח שלוש-ארבע שנים לבנות דירה"
לדבריו, "יזמים במדינת ישראל מתפקדים באי-ודאות קיצונית, ואני לא מדבר על הסיבות הפולטיות או הביטחוניות. להוציא היתר בנייה בישראל לוקח שנתיים-שלוש, אישור תב"ע יכול לקחת בשקט שלוש שנים ואפילו 10 שנים. כל עוד היינו במציאות של ריבית אפס מאז משבר הסאב פריים, ידענו לנשוך את השפתיים כי הזמן לא עלה לנו כסף. אבל כשזמן עולה כסף, לנו 7%, לאחרים אפילו 8%, אתה חושב 10 פעמים לפני שאתה קונה מגרש חדש. הזינוק של ריבית הפריים מ-1.6% ל-6.5%, שינה דרמטית את כללי המשחק וזה גרם ליזמים להתכנס. ראינו את זה בהיעדר עסקאות עם המינהל. התיאבון שלנו היזמים לרכוש קרקעות, ירד דרמטית". הוא גם התייחס כמובן למתחם שדה דב, "דוגמה קיצונית לאחד הדברים שקרו במציאות של ריבית אפסית, כשהביקושים היו מאוד חזקים וענף ההיי טק שגשג. יחד עם זה, בתנאי המכרז היה צריך לראות שזה ייקח הרבה מאוד זמן כי אין תשתיות".
לדבריו, "הירידה בכוח אדם בענף היא דרמה. אין קסמים בנושא הזה. לחברות ענק יש יכולת יותר גמישות עם הפועלים – גם שהפסקנו לעבוד עם פלסטינים. כשהפועל סיני למשל שקיבל איקס שקל ליום דורש אחד וחצי איקס, הקבלן הקטן בסכנה. הגדולים יכולים להתמודד עם זה".
"אני 30 שנה בתחום הזה. פעם ראשונה שאני פוגש יזמים שאומרים לי יש לנו להוציא היתר, לא מושכים את היתרי הבנייה", המשיך אבידן. "כשנגיע אחרי המלחמה, ויהיה פה ריבאונד של ביקושים, הם יפגשו היצעים מדלדלים".
דוגמה מובהקת לדבריו של אבידן אפשר למצוא בעיריית תל אביב. יש 3,500 יחידות דיור שהקבלנים לא מושכים את ההיתרים שלהן, בין היתר בגלל קשיי מימון או הקושי להתחייב בתקופה הזאת על מועד מסירת הדירה – והאפשרות לתשלומי פיצויים על איחור במסירות.
> הצג תגובות