באמצע חודש ינואר צפויים להתחיל להגיע עובדים זרים מסרי לנקה עבור ענף השיפוצים, לאחר מיונים שהתקיימו בתחילת החודש. מדובר בזריקת מרץ לענף שספג פגיעה אנושה עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל, מאחר שהוא התבסס בצורה כמעט אבסולוטית על עובדים פלסטינים שכניסת נאסרה מאז פרוץ המלחמה.
בכנס שעורכת הבוקר התאחדות קבלני השיפוצים, תקף מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי, את התנהלות משרד האוצר בכל הנוגע להפחתת האגרות עבור עובדים זרים. נכון, ועדת הכספים אישרה את הפחתת האגרות עבור תחום השיפוצים, אבל הניסיונות גם לענף הבנייה בכללותו, תקוע – לדברי שלי – במשרדי האוצר.
"כדי להביא עובד לענף הבנייה, צריך לשלם יותר מ-13 אלף שקל אגרה, ועוד 8,000 שקל דמי היתר. כלומר, עובד שנוחת פה – כבר עולה 22 אלף שקל", אמר שלי. "בנוגע לענף השיפוצים, הורדנו את זה לכ-350 שקל ו-8000 שקל שנתי. הצלחנו לעשות את זה כי הגדרנו את הענף כמקצוע חדש. אם לפני המלחמה היו פה כ-30 אלף עובדים זרים לא פלסטינים, היום אנחנו עומדים על 55 אלף. המדינה קיבלה 600 מיליון שקל בשנה אבל, האוצר גובה כיום מעל 1.2 מיליארד שקל אגרות במקום 600 מיליון. צריך להפסיק את זה. האוצר צריך להוריד את זה ב-40%. תורידו את זה, וזה יוריד את יוקר המחיה".
שלי פנה למאות קבלני השיפוצים שהגיעו לאירוע: "אל תחכו לפתרונות מבחוץ. תלכו קדימה. כל מי שגייס עובדים זרים, אולי זה תמים, אבל תגייסו. שכר העובדה של העובדים הזרים אולי גבוה, אבל הבנו שככל שנוריד את המחיר, גם הישראלים לא ירצו לעבוד. לצערי, לא ראיתי את הילדים שלנו עובדים בתחום השיפוצים והבנייה. הבעיה היא גם בענף המסעדנות למשל. אף אחד לא פוגע בפרנסה של הישראלים. כולם רוצים להיות שף, אף אחד לא רוצה להיות שוטף כלים".
שלי המשיך וביקש: "תתנו יחס טוב לעובד, כי כך אפשר יהיה להביא עובדים ב-B2B – הבאה ישירה. בנוגע להבאה פרטית – אני מאמין שתעשו את זה טוב. הגברנו את הפיקוח במאות עובדים שיגיעו לאתרי הבנייה".
יו"ר ההתאחדות ערן סיב התחייב בפני הנוכחים: "כל קבלן שיפוצים יקבל עובדים, התחייבות שלי". לדבריו, "כבר שנה ושלושה חודשים אנחנו נאבקים למען העובדים בענף השיפוצים. לפני המלחמה, היו לנו כ-11 אלף עובדים פלסטינים. קבלן שיפוצים היה יכול לעבוד בשני אתרים או יותר ולהסתמך על הצוותים שלו. אך במלחמה הזו, מצאנו את עצמנו ללא ידיים עובדות. הבנו מהר מאוד שהעובדים הפלסטינים לא יחזרו בקרוב, ולכן התחלנו לפעול להבאת עובדים זרים. הצלחנו להביא 5,000 עובדים לענף, אבל רבים מקבלני השיפוצים לא החזיקו מעמד ועזבו במהלך השנה האחרונה. עם זאת, כמו בכל תחום, יש עליות וירידות, ומי שמחזיק מעמד – יקצור את הפירות. העובדים הראשונים יגיעו באמצע חודש ינואר, ואנחנו מתכננים להביא עוד עובדים בהמשך. נסענו לסרי לנקה, ובתהליך מיון מתוך 1,600 מועמדים, בחרנו 750 עובדים. הם חולקו לקבוצות על פי התמחות: ריצוף, גבס, טיח ועבודות כלליות".
> הצג תגובות