בפאנל שנערך לא מזמן, בכנס איגוד החברות העירוניות באילת, דיברו המומחים על תופעת הזחיחות והביטחון העצמי המופרז של ראשי ערים ותיקים. בשטח ניכר שהתנהלות זו תעמוד להם לרועץ בבואם לנסות להיבחר שוב.
ממי פאר, משתתף בפאנל ומומחה העוסק שנים רבות בייעוץ אסטרטגי בתחום השלטון המקומי, קובע ששלוש קדנציות הן בדיוק הטווח הנכון ללמוד את צורכי העיר, לקדם אג'נדות ותוכניות, ולפעמים אפילו להספיק "לגזור את הסרט". פאר מציע לראשי עיר שיש להם חלק כל כך משמעותי במיצוב עירם כעיר מפותחת ונחשקת, כאלו שהעיר ממותגת בדמותם לא היכנע לפיתוי להמשיך ולפרוש בשיא.
רשימת ראשי העיר שלא ידעו לפרוש בשיאם, ארוכה. רבים מתוכה, הודחו בבחירות על ידי כוחות צעירים ורעננים:
בבאר שבע ב-2008 הפסיד יעקב טרנר בגיל 72 לרוביק דנילוביץ בן ה-38, למרות שזכה פופולאריות גבוהה.
בקריית שמונה ניצח ב-2018 אביחי שטרן בן ה-33 את הרב נסים מלכה בן ה-67, שכיהן 10 שנים בתפקיד. בראשון לציון ניצח דב צור את ראש העיר המיתולוגי מאיר ניצן ששלט בעיר 25 שנים, ולאחר עשור כראש עיר צור הובס על ידי רז קינסטליך בן ה-40.
בנהריה, בבחירות 2018 ניצח רונן מרלי בן ה-47 את ראש עיר ג'קי סבג, כשזה היה בן 74, לאחר שכיהן במשך 27 שנה במצטבר.
במעלות תרשיחא, ב-2018 ניצח ארקדי פומרנץ בן-48 את שלמה בוחבוט בן ה-74, שהיה ראש עיר במשך 42 שנה ואף כיהן כיו"ר מרכז השלטון המקומי.
בחיפה, ב-2018 ניצחה עינת קליש בת 48 את יונה יהב, שהיה בן 74, ראש עיר שכיהן 15 שנים.
בכפר יונה ניצחה ב-2018 שוש כחלון, בת 53, את אפי דרעי בן ה-66, שכיהן במשך 41 שנים כאש עיר.
בימים אלו, כאשר כבר ניתן לראות את ניצני הקמפיינים לקראת הבחירות המוניציפליות שיתקיימו בנובמבר 2023, פאר מצביע לדוגמה על שני ראשי ערים ותיקים וחזקים שעלולים לאבד את הכיסא.
הראשונה היא מרים פיירברג-איכר בת ה-72 השולטת בנתניה זה 25 שנים. לאורך השנים נחשבה לסמל ומופת לקידום עירוני בישראל והיא בעלת זכויות רבות בפיתוח העיר. יחד עם זאת, תושבים רבים ופעילים פוליטיים בעיר מציינים שמרים כבר לא אותה מרים. לאחרונה, הציג חבר המועצה אבי סלמה את מועמדותו לראשות העירייה בנימוק שכהונה ארוכה מביאה איתה עייפות חומר משמעותית בניהול העיר.
בתשובה לשאלתנו מסבירים המתמודדים הצעירים בנתניה ובחולון את הנימוקים שהניעו אותם להתמודד בבחירות המוניציפליות הקרובות: "רציפות שלטונית איננה ערובה להמשכיות של מדיניות", אומר סלמה מנתניה. "כפי שראינו בנושא ההתחדשות העירונית בנתניה, קיימת אי בהירות במדיניות התכנונית וקיים תיעדוף לא נכון. היזמים אינם אויבים אלא המוציאים לפועל של המדיניות התכנונית, הם אלו אשר למעשה מביאים בשורה לעיר וצריך לתת להם מענה נכון".
מועמדת נוספת לראשות העירייה בנתניה היא טלי מולנר, חברת מועצת העיריה ששימשה עד לא מזמן כמשנה לראש העיר. "בעיר בה ראש העיר מכהן כבר 25 שנה, מתחילה בדרך כלל שחיתות שלטונית, הבאה לידי ביטוי כמעט בכל תחום מוניציפלי, טוענת מולנר. "יש שחיקה טבעית שגורמת לעייפות החומר".
מוטי ששון מכהן כראש העיר חולון משנת 1993 והוא ראש העירייה הוותיק ביותר המכהן כיום. מורן ישראל, שהיה בעשור האחרון חבר פעיל מאוד בוועדה המקומית לתכנון ובנייה בחולון, פועל להחליף את ששון לנוכח המסקנה כי ראשי עיר מכהנים, בשלב מסוים מפסיקים לנהל והופכים להיות "מנוהלים".
"מסקרים שראינו, כ-82% מהציבור בחולון רוצים להחליף את ראש העיר המכהן. כשראש עיר נמצא בשלטון כל כך הרבה זמן, ההסתכלות שלו על המציאות מפסיקה להיטיב עם הצעירים. ניתן לראות זאת בחולון, כאשר כבר בקדנציה הקודמת העברנו החלטה בניגוד לעמדת ראש העיר המכהן שמחייבת תמהיל דירות מגוון – דירות קטנות ודיור בר השגה, כדי למשוך זוגות צעירים. מדיניות זאת נוגדת את מדיניות ראש העיר, שדגלה בבניית דירות גדולות בלבד, ללא מחשבה על הציבור הצעיר בעיר".
מועמד נוסף לראשות חולון הוא שי קינן. "אני חושב שהכוח העסקי היזמי, הוא חלק חשוב ביכולת שלנו כרשות עירונית לתת לתושבים פתרונות של התחדשות עירונית", מסביר קינן את עמדתו. "בעיני קידום הפרויקטים הוא משימה חברתית מהמעלה הראשונה, צורך לאומי להגנה על בתי התושבים בעיר והצלת חיים במקרה של רעידת אדמה".
לדברי קינן, "חייבים לקדם לאלתר את כל הפתרונות שימנעו עיכוב בלוחות הזמנים, שיחרו צווארי הבקבוק אשר קיימים היום בעירייה, הקצאת משאבי כוח אדם וצרכים נוספים. יש חשיבות באיזון מדויק בין תוספת יחידות דיור להגדלת השטחים הירוקים ומוסדות הציבור ודאגה לתשתיות התחבורה והחינוך הנדרשות".
לסיכום: הסיבות שבגללן ראשי עיר ותיקים לא עוזבים את התפקיד אחרי שלוש או ארבע קדנציות כשהם בשיא הצלחתם הן פשוטות: הפיתוי לשוב ולהיבחר גדול והרצון לחנוך ו"לגזור את הסרט" בפרויקטים שנולדו בשנות כהונתם ולכן אולי הגיעה העת שהמדינה תקצוב באמצעות חקיקה את מספר הקדנציות של ראשי הערים בישראל.
> הצג תגובות