אחרי שנאלץ לבטל את השתתפותו אתמול במושב הפתיחה של ועידת "עיר הנדל"ן ירושלים" בשל השתתפותו בהלוויית מנהיג הציבור הליטאי הרב גרשון אדלשטיין, הגיע הבוקר ראש עיריית ירושלים משה ליאון לוועידה של מרכז הבנייה הישראלי במלון ענבל בבירה, ושיתף את המשתתפים בשינויים שעברה העיר בשנים האחרונות, ובמהפכה הנדל"נית שקשה להתעלם ממנה.
"ירושלים נמצאת בעיצומה של מהפכה", אמר ליאון, שסיפר כי בעיר מתגוררים כמיליון תושבים – בחלוקה של כשליש-שליש-שליש (חילוניים, חרדים, אוכלוסייה ערבית). "לאחר חמש שנים בראשות העיר, אני מרגיש שהצלחנו לעשות מהפכה אמיתית. אין ספק שאנחנו בשיא בכל התחומים. ירושלים לא תהיה חלשה, היא לא תהיה חלשה, ואני אדאג לדורות הבאים שהיא תלך ותתחזק".
ליאון סיפר לנוכחים כי "רציתי לצאת עכשיו בקמפיין 'בואו לגור בירושלים', אבל בשל הבחירות המוניציפליות שיתקיימו בעוד כחצי שנה, החלטתי לדחות את זה עד לאחר הבחירות. אבל יחד איתכם (פונה ליזמים באולם, א"כ) – נצא בקמפיינים של העירייה שקוראים לכולם לבוא להתגורר כאן".
"נפרק את הנתונים הללו לגורמים", המשיך, "ראשית, אנחנו מדברים על תוספת משמעותית של יחידות דיור. ירושלים סובלת גם ברגע זה מהגירה שלישית. אבל אני מבטיח שתוך שלוש שנים לא תהיה הגירה שלילית. הסיבה העיקרית להגירה השלילית שקיימת מירושלים זה בנייה. אין מספיק יחידות דיור. יש לנו שלושה סוגי ביקושים בעיר. הראשון זה של תושבי המקום, זוגות צעירים שמתחתנים ורוצים דירה, אבל פשוט אין. ב-12 השנים האחרונות הייתה תוספת ממוצעת של 2,000-2,300 יחידות דיור בשנה". אגב, ב-2023 עלה הנתון הזה ליותר מ-7,000 יחידות, כפי שאמר מהנדס העירייה יואל אבן, בראיון לחדשות מרכז הבנייה הישראלי.
ליאון המשיך לפרוט את הגורמים למהפכה: "הביקוש השני זה תושבים שרוצים להתגורר כאן בירושלים. והביקוש השלישי זה עולים חדשים. לגבי הכל צריך זרוע אחת של בנייה לדיור, זרוע שנייה של תעסוקה והזרוע שלישית – תחבורה ציבורית והרכבת הקלה".
על תחום התעסוקה אמר ראש העירייה: "עד לפני חמש שנים היו ארבעה מיליון מ"ר של שטחי תעסוקה בירושלים. כרגע אנחנו בהגדלה של שני מיליון באזורי התעסוקה בירושלים. איפה? בכניסה לעיר, רואים פרויקט בגבעת רם, הפרימיום של ההייטק של משה צור. זה הולך להיות גאווה לירושלים עם 300 אלף מ"ר של תעסוקה, על הר חוצבים – חתמתי לפני מספר חודשים עם חברת "ביונטק" מגרמניה שמייצרת את חיסוני הקורונה (שמופצים על ידי פייזר, א"כ), והם יקימו שלוחה של החברה בהר חוצבים. יש את אפל ומייקרוסופט שאמרו שהן מגיעות לפה".
"יש את חוק עידוד השקעות ההון בהייטק שמפחית את מס ההכנסה – ויש לנו את זה כאן בירושלים. בעקבות הבנייה כאן בירושלים – יבואו לפה חברות מהמובילות בעולם. בנוסף לתעסוקת הייטק, יש לנו עוד שני סוגי תעסוקה – משרדי ממשלה. אנחנו במתקפה רצינית מאד להרחיב במאות אלפי מטרים את משרדי הממשלה בירושלים. למשל שני מגדלים בני 34-42 קומות ליד משרד ראש הממשלה. יש את מכללות צה"ל שאמורות לעבור לפה".
"ואז שואלים אותי מה יהיה עם הפקקים? הרי התחדשות עירונית זה ציפוף העיר. החלטתי לא ללכת על שטחים ירוקים, ולהציל עצים. אין לנו ים, הים שלנו זה יער ירושלים אז אנחנו לא הולכים לבנות יותר מערבית לעיר. לא מתפרסים – אלא בונים לגובה. בשביל זה צריך מערכת תחבורה טובה ואמינה. יש לנו שלושה קווי רכבת בעיר – הקו האדום שנוסע מפסגת זאב ועד הר הרצל. עד אמצע ספטמבר נגיע עם הקו הזה לבית החולים הדסה עין כרם, ומהצד השני לנווה יעקב. היום כ-180 אלף נוסעים ביום ברכבת. כשנפתח את התוספות מדברים על מעל 200 אלף נוסעים. לאחר מכן יש את הקו הירוק שנוסע מגילה להר הצופים. עד אפריל 2024 נפעיל חלק מהקו הזה, ובסוף 2024 נפעיל עוד חלק, ושנה לאחר מכן נסיים את כל הקו ונגיע להר הצופים. יש את הקו הירוק שצפויים להשתמש בו כ-400 אלף נוסעים ביום. הקו השלישי זה הכחול שיוצא מגילה ומגיע לרמות. הקו הזה אמור להסתיים ב-2028, והמיוחד בו זה שאנחנו עומדים בזמנים, אין עיכובים. אני לא נותן שיהיו עיכובים. אני יושב עם החברות שמתעסקות בדבר הזה פעם בחודש כדי לדעת אם יש תקלות. איפה שהרכבת הקלה תעבור, נאשר מגדלים של 30 קומות לפחות".
ליאון התייחס גם למזרח ירושלים, שסבלה מאז שחרור העיר ב-1967, מהזנחה קשה. ליאון הצהיר על שינוי גישה, והשקעות רבות יותר בחינוך למשל: "מזרח העיר הוזנח 50 שנה. אני הראשון שאומר 'אם תשכח ירושלים, תשכח ימיני', ואני מאמין בירושלים מאוחדת. מי שחושב שאפשר לפרק ולחלק את העיר, מזרח לפלסטינים ומערב לנו, טועה משתי סיבות. נניח שאנחנו באים ואומרים בוא ניתן, אין אף אחד שייקח. והשני, הכלכלה של מזרח ירושלים שזורה בזו של מערב העיר. אלפי עובדים עוברים ממזרח ירושלים למערב העיר. יש לנו 15 אלף חדרי מלון בירושלים והיא מבוססת על עובדים ממזרח ירושלים. לכן אנחנו חייבים להיות ביחד".
> הצג תגובות