הבחירות המקומיות שהתקיימו השבוע, הורידו מקדמת הבמה כמה ראשי ערים מכהנים, שהפסידו למתחריהם. ואולם, למעט בחיפה שם הובסה ראשת העיר המכהנת עינת קליש רותם, ברוב הערים הגדולות שגם מרכזות את מרבית הפעילות הנדל"נית בישראל, ראש הערים המכהנים קיבלו מנדט וימשיכו בתפקידם. כך למשל בירושלים, תל אביב, ראשון לציון, פתח תקווה, נתניה, אשדוד, רמת גן, בת ים, אשקלון וגבעתיים. בבאר שבע ובמודיעין התמודדו ראשי הערים כמתמודדים יחידים – ונבחרו לכהונה נוספת.
שינוי בזהות ראש הרשות, עשוי גם לשנות את אסטרטגיית הפיתוח והבנייה באותה עיר, על פי האידיאולוגיה של הקודקוד החדש. לדברי אלכס מריאש, מנכ"ל הכשרת הישוב התחדשות עירונית, "אנחנו ממקדים את פעילות ההתחדשות העירונית של החברה במספר ערים ברחבי הארץ, כולל פרויקטי ענק ברמלה (ראש העירייה המכהן מיכאל וידל יתמודד בסיבוב השני מול ראש העירייה הקודם יואל לביא, א"כ), בחיפה (קליש רותם הודחה, א"כ) ובקרית ים (דוד אבן צור נבחר לקדנציה נוספת, א"כ). ראשי הערים חייבים לשים בראש סדר העדיפויות את תנאי המגורים של התושבים, דבר שמהווה אלמנט קריטי באיכות החיים".
"לצד זאת, התחדשות עירונית היא לא רק דירות בטוחות ומשודרגות, היא שינוי של המרקם השכונתי ושל העיר כולה, היא תורמת לשיפור התשתיות, להרחבת שטחים ירוקים וכן למסחר ולתעשייה בכל עיר בה היא מתקדמת בצורה יעילה".
"בארבעת החודשים האחרונים בהם ישראל מצויה במלחמה ונתונה לסוגיות ביטחוניות מאתגרות, גם הליכי התיכנון בוועדות אינם מקודמים ובמקרים רבים נעצרו לחלוטין", ממשיך מריאש. "אנו מקווים שראשי הערים שנבחרו, יתמקדו בצורך לחדש את הערים ולקדם היתרים בפרויקטים השונים, ומקווים שוועדות התכנון יתכנסו במהרה ולא יתמהמהו עוד, יזרזו את הליכי התכנון ויקלו על היזמים לקדם את הפרויקטים. ראשי הרשויות חייבים לסייע לפרויקטים להתקדם על ידי ייעול התהליכים בוועדות המקומיות וקיצור שלבים, שהיום אורכים זמן ממושך מדי".
לסיכום, אומר מריאש, "כדי למשוך אוכלוסייה יצרנית ואיכותית, ראשי הערים הנבחרים חייבים להקפיד על ההיבט התכנוני – הן ברזולוציות של שדרוג התשתיות והן בפרטים הקטנים יותר כמו מרכזי מסחר וקהילה נגישים ואטרקטיביים. אנחנו מאמינים בשיתוף פעולה הדוק עם הרשות המקומית שכן זה מקדם פרויקטים באופן המיטבי, היעיל והמהיר ביותר, ומצפים לצאת לדרך לצד ראשי הערים הנבחרים".
חברת קטה גרופ נולדה ופועלת כבר שני עשורים בפתח תקווה, ויוזמת גם באזורי ביקוש נוספים. המנכ"ל והבעלים גיל קטה אומר כי "אנחנו חלק מתהליך התחדשות עירונית מואץ שעוברת פתח תקווה. אנחנו מאמינים שתהליך כזה מצריך תכנון ארוך טווח שיכול להיווצר כשיש שלטון מקומי יציב ששם דגש על המרחב האורבני ושימוש. אנחנו רואים בפתח תקווה את היהלום הלא מלוטש של גוש דן, בייחוד על רקע הפעלת הרכבת הקלה, שכבר היום מחוללת את השינוי המשמעותי ביותר בתולדות העיר".
ואילו אירית הופר, מבעלי חברת אינהאוס שיווק פרויקטים, מתייחסת למשל למודיעין, בה זכה חיים ביבס שוב בבחירות, ללא התמודדות מולו. "במודיעין שחווה תנופת צמיחה בשנים האחרונות, ביבס שנבחר שוב כראש העיר, שם לו למטרה להוריד את מחירי הדיור בעיר בין היתר באמצעות קידום פרויקטים בה", היא אומרת. "בפועל, לא הייתה כל פעולה משמעותית בשנים האחרונות. מאז מכרזי מרכז העיר ומכרז שכונת מורשת ב-2017-2019, לא פורסמו מכרזי בינוי משמעותיים, כך שמלאי הדירות בעיר הצטמצם משמעותית וגרם לכך שהמחירים נסקו. כל עוד אין תנופה משמעותית של בנייה, המחירים יישארו גבוהים, וזה תקף לכל חלקי הארץ. לפני מספר חודשים אושרה תוכנית מקיפה לעיר כאשר הסנונית הראשונה – שכונת המעיינות שיוקמו בה כ-5,000 דירות, תצא לשיווק רק בעוד כשנתיים ובמציאות בה יש וואקום של היצע, זה ממש לא מספק. בכדי להוריד את מחירי הדיור, צריך לנקוט בצעדים מהירים ושיווק מאסיבי, וכרגע מודיעין לא שם לכן אני צופה שבשנים הקרובות מחירי הדיור בעיר ימשיכו לעלות".
על בת ים אומרת הופר כי ראש העירייה צביקה רוט שזכה שוב בבחירות השבוע, דגש על התחדשות עירונית בשנים האחרונות, ולדבריה "נעשה בעיר שינוי מבורך ומשמעותי. אני צופה כי תוך עשור בת ים תשתנה מהקצה אל הקצה, ותציע איכות חיים בשכונות חדשות לצד הים, חידוש מרכז העיר כמרכז עסקים, בילוי ואיכות חיים – עובדה שתורמת לפופולאריות שלה בקרב משקיעים ורוכשים".
ומה יקרה מעתה והלאה? הופר רוצה להאמין שראשי הערים החדשים והוותיקים יטפלו סוף סוף בעקב האכילס של השלטון המקומי – היעילות. "חדשות לבקרים אנחנו שומעים על התחלות בנייה ותוכניות שאושרו, אבל אין קובעי מדיניות ואין מנגנון שיזרז תהליכים ויפשט בירוקרטיה", היא מסכמת. "תהליך רישוי של פרויקט רגיל לוקח בממוצע שנה וחצי עד לקבלת היתר ופרויקטים של התחדשות עירונית מגיעים גם לעשור של תכנונים ו-ועדות. הסחבת מורגשת בכל צעד. צריך להפנים שזמן שווה כסף לכולם. כל חודש עיכוב בהוצאת היתר בנייה, מגדיל את עלויות המימון של היזם ובסוף בא לידי ביטוי במחיר הסופי לצרכן".
.
> הצג תגובות