מעבר למרחבים הירוקים העוצמתיים וחיי קהילה ענפים, בעידן בו הקרקעות הולכות ומצטמצמות, הקיבוצים של היום מהווים אופציה נפלאה למימוש חלום הבית הפרטי שרובנו מייחלים לו. אנו מבינים את יופיים של הקיבוצים ואת כוחם כקהילה מאוחדת, שמספקת ערכים ובונה אנשים טובים ואיכותיים.
ינון בן דוד ממושב נטור, בעל משרד לאדריכלות, תכנון ועיצוב, מסביר ש"הקיבוץ שינה את אופיו. התושבים החדשים מבקשים ליצור חללים מפנקים, כאלו שיתכתבו עם החוץ ויכניסו את הנוף פנימה, אולם חשוב להם בית שישמור על המשפחתיות ועל האופי הקיבוצי. סגנון הבנייה אינו חזרתי, או שוויוני כמו שהיה בעבר. הבית מבטא את יושביו ויחד עם זאת לוקח בחשבון את הקהילה והסביבה שלו".
הגר לושי, בעלת משרד לאדריכלות ועיצוב, גדלה, התחנכה וגרה בקיבוץ עין השופט. לדבריה, "כל משפחה מביאה את עולמה הפנימי דרך הבית, כאשר להבדיל מבתים בסביון או הרצליה או תל אביב, שכל בית עומד בפני עצמו, בקיבוץ קיימת הרמוניה בין הבתים. מה גם שלרוב הקיבוצים, לכל קיבוץ יש חוקי בנייה משלו, כמו היצמדות לצבעוניות מסוימת, בנייה ללא גדרות וכו'".
עושה לביתה – קיבוץ עין השופט | ביתה של הנדסאית אדריכלות הגר לושי
ביתם הפרטי של הגר לושי, בעלת משרד לאדריכלות, תכנון ועיצוב הבית, בעלה גיא ושלושת ילדיהם, הוא הוכחה לכך שבארכיטקטורה ובעיצוב פנים, יצירתיות נמדדת בראש ובראשונה ביכולת לייצר פתרונות. בתבונה רבה הצליחה המתכננת לחבר בין שתי דירות קיימות – שבינן כלוא גרם מדרגות שמוביל לבית השכנים – ויצרה סביבת מגורים בלתי סטנדרטית.
המבנה משתלב באופן האופטימלי בסביבה הקיבוצית הירוקה והפסטורלית: "הבית מורכב משתי יחידות דיור קיבוציות פשוטות בנות כ-40 מ"ר כל אחת, שחוברו יחד, להן התווספה תוספת בניה של 80 מ"ר – מפלס בנוי בשטח של כ-160 מ"ר שיושב על מגרש ירוק ופורח של כ-600 מ"ר", מסבירה לושי, בת הקיבוץ שבחרה יחד עם בן זוגה גיא להקים בו בית חם ואוהב.
בשטח של כ-160 מ"ר בנויים שצורתו H, אותו משלימה פרגולה חיצונית בנויה תחתיה מצויות פונקציות אירוח ובילוי בהן משתמשים בני המשפחה באופן תדיר. המטבח מורכב משתי יחידות גבוהות ובמרכזו אי גדול שצופה למרפסת ולגינה ומהווה ציר חשוב ומרכזי בלב הבית. "אחד האתגרים בתכנון הסלון היה למצוא מקום למסך הטלוויזיה וכשהבנתי שכל פוזיציה שאבחר רק תגרע מהזרימה, החלטתי לוותר על הפונקציה הזאת. המרפסת שכוללת פינת אוכל גדולה, מטבח וסלון חוץ, משמשת הלכה למעשה כחלק אינטגרלי מאזור האירוח". לושי בחרה להשאיראת המגרש פתוח ככל הניתן לעבר השטחים הציבוריים, כך אנחנו נהנים לאורך כל השנה מהגינון הסביבתי הפראי, משפע הצמחייה ומהפריחה שמסביב.
הנוף שמשתלב בפנים – קיבוץ שניר | אדריכלות, תכנון ועיצוב – ינון בן-דוד
הבית שתכנן ינון בן-דוד, בעל משרד לאדריכלות ועיצוב פנים, מתמקד ביצירת מערכת קשרים כמעט בלתי אמצעית בין הפנים לחוץ עם חללים כמה שיותר פתוחים ומוארים ושהנוף שנשקף מבחוץ יהווה חלק בלתי נפרד. החזית הקדמית פונה לכיוון דרום ושוטפת את החלל הציבורי בהרבה אור ובהיקף ניתן להשקיף מבעד לחלונות אל עבר הנופים שכל כך מזוהים עם האזור. לדברי בן דוד, "בבית וכך גם בסביבת החוץ, שילבנו אלמנטים מודרניים- תעשייתיים לצד פריטים אותנטיים-אוריינטליים ונגיעות בוהו שיק. כך, לצד פלדה, אלומיניום ובטון חשוף, בולטים פריטים מראטן, קש ועץ גושני, כדי חרס ובדים טבעיים".
כבר בחזית הכניסה שפונה לרחוב, מבחינים בקונטור הבלתי שגרתי של הבית. צורתו ר' והוא מחולק לשני גושים שונים בתכלית. האחד ריבועי, בו ממוקמים חדרי השינה של הילדים והשני, בו מאוגדות הפונקציות המשותפות, נישא לשיא גובה של חמישה מטרים וצורתו גיאומטרית: "בחלקה העליון של החזית שיחקנו עם הזוויות והשיפועים על מנת לייצר אופציה לתוספת קומת גלריה שאולי תבנה ביום מן הימים. כך נוצר משולש א-סימטרי עם אחוזי שיפוע שאינם זהים, שמעניק לחזית מראה אחר וייחודי, מעט תעשייתי וסקנדינבי".
עם הכניסה למגרש, נגלית חצר מרכזית – האזור בו בני המשפחה מבלים ומארחים. עם פתיחת דלת הכניסה העוצמתית, נחשפים לחלל הציבורי ורצפת הבטון המוחלק שהיא המשך ישיר של ריצוף הרחבה החיצונית. משמאלה פינת האוכל והמטבח ומימינה הסלון, פונקציות שיושבות תחת התקרה המשופעת. מולה ויטרינה גדולה שצופה לפטיו חיצוני שמכניס את הירוק פנימה ומשמש גם מעין צומת שמובילה לאגף החדרים. הסלון מואר ואוורירי ומעוצב בפלטת צבעים וחומרים שקטה ונקייה.
נוף אינסוף – קיבוץ גונן | אדריכלות ועיצוב פנים: ינון בן-דוד
ברוכים הבאים לביתם החדש של זוג בשנות ה-30 לחייו ושני ילדיהם הצעירים, הממוקם בקצה ההרחבה של קיבוץ גונן, וככזה הוא נהנה מתצפית עוצרת נשימה אל עבר העמק וההרים. בני הזוג, שבחרו לעזוב את המרכז לטובת השקט ואיכות החיים שרק הצפון יכול לספק, פנו לינון בן-דוד ששואב השראה מנופי ילדותו ברמת הגולן – מהטבע הפראי, האבנים העצומות והמפלים הגועשים.
"המגרש עליו נבנה הבית, ממוקם במדרון הרי הגולן שנשפכים לעמק החולה וככזה הוא נהנה גם מתצפית פנורמית אל עבר הרי נפתלי הנגלים למרחוק. נוכח המראות הללו, טבעי ומתבקש היה לתכנן מבנה בקווים מינימליסטיים ואורגניות שיחברו בין האגפים והפונקציות לנופים שנצפים מקרוב ומרחוק. הקפדנו לעבוד ולשלב חומרים טבעיים או בעלי מראה טבעי, ופלטת צבעים ניטרלית, שמעצימים את האימפקט במקסימום", אומר בן-דוד.
"בכדי שהבית יתחבר בצורה הטובה והטבעית ביותר למדרון, תכננו מבנה מדורג בן שני מפלסים וכך הוא נטמע באופן הרמוני עם הטופוגרפיה הטבעית של ההר. אל המפלס התחתון, בו ממוקמות הפונקציות הציבוריות, מוביל גרם מדרגות שמחבר בין המבנה לדרך הגישה של הישוב. שלוש מדרגות בלבד מפרידות בין האזור הציבורי לאגף הפרטי כך שהתחושה שמתקבלת היא של מבנה רציף והמשכי, עם מפתחים גדולים שמכניסים שפע של אוויר ואור טבעי בצורה מדודה ומבוקרת וכמובן את הנוף".
חומריות שמשתלבת עם הסביבה – קיבוץ כפר מסריק | אדריכלות ועיצוב – סטודיו בוטקה, יעל וענת קריסטל; ריצופים, חיפויים וסניטריה -MODY
זהו בית פרטי בן שתי קומות בשטח 160 מ"ר + 60 מ"ר מרפסת + 80 מ"ר מרפסת גג, היושב באמצע שכונה ותיקה בקיבוץ כפר מסריק, עם חצר המקיפה אותו. בקומת הקרקע ממוקם סלון, מטבח, פינת אוכל, מקלחת ילדים, חדר כביסה, ממ"ד וחדר הורים עם חדר רחצה. בקומה העליונה נמצא חדר הורים מפנק (לעתיד) הכולל מטבחון, חדר רחצה ומרפסת גג רחבה.
"בני הזוג, להם שני ילדים קטנים, קיבלו חצי מבית רכבת ישן בקיבוץ. לאחר התייעצות עם קונסטרוקטור, הוחלט לפרק את הבית ולבנות במקומו את ביתם החדש", מסבירות יעל וענת קריסטל מסטודיו בוטקה, שאחראיות על האדריכלות והעיצוב.
מההתחלה הוחלט על שתי קומות כדי להשאיר כמה שיותר דשא וירוק מסביב, ולהתמזג עם השכונה הקיבוצית היפה. הבית טובל בגינה מטופחת וירוקה המקיפה אותו והשאיפה הייתה לפתוח את החלל עד כמה שאפשר אל החוץ. הבית הוא בית דו-משפחתי והקיר הצפוני שלו הוא קיר משותף עם השכנים, לכן הוחלט שחדרי הילדים והממ"ד יהיו בחלק הצפוני של הבית, צמוד לבית השכן, והחלל הציבורי יהיה פתוח לשלושה כיווני אוויר.
מכיוון שהבית מוגבה במעט משביל הקיבוץ המוביל אליו, תיכננו כמה מדרגות מיציקות בטון רחבות בגבהים שונים המתחברות למרפסת הכניסה. השביל מוביל לבית מכיוון דרום ומגיע למבואת הכניסה שנמצאת בין הסלון למטבח, לשניהם מרפסות נפרדות – מזרחית ומערבית.
בני הזוג שאוהבים ניקיון עיצובי, בחרו יחד עם המעצבות פלטת חומרים רגועה וטבעית שמאוד משתלבת ומדגישה את הירוק שניבט מכל כיוון. השפה העיצובית מתאפיינת בקווים ישרים ונקיים המשלבים חומרים חמים עם נגיעה תעשייתית. הריצופים והחיפויים נבחרו ב-Mody, כמו גם הכלים הסניטרים והברזים.
> הצג תגובות