הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה כסיף, צפויה להתכנס מחר לראשונה, לישיבה חגיגית בהשתתפות שרי הבינוי והשיכון והפנים, הרב יצחק גולקנופף ומשה ארבל. בדיון יעודכנו חברי הוועדה בדבר מבנה, תכולה ומקורות התקציב וקבלת מספר החלטות חשובות בנוגע לתוכנית הערים, מינוי יועץ משפטי ועוד.
כבר ב-2013 החליטה הממשלה על הקמת העיר כסיף. אולם מאז לא חלה התקדמות כלשהי באישורים ובהליכי התכנון. בדצמבר 2019 פרסם משרד הבינוי והשיכון את המסמך "תוכנית דיור ממשלתית עבור המגזר החרדי – תמונת מצב" על פיו רק 45% מצורכי הדיור של החברה החרדית מסופקים. כך המליץ המשרד על קידום שכונות חרדיות בערים מעורבות, ועל קידום שתי ערים חרדיות: כסיף ועיר נוספת ליד קריית גת, שהתוכניות לגביה נגנזו. במרץ 2022 החליטה הממשלה בראשותו של נפתלי בנט, על הקמת כסיף.
כאמור, העיר כסיף מיועדת למגזר החרדי, והיא צפויה להיבנות בצומת תל ערד, בסמיכות לערד ובמרחק קצר יחסית מבאר שבע. בעיר שתשתרע על שטח של כ-7,000 דונם, מתוכננות לקום כ-20 אלף יחידות דיור, שיאכלסו כ-100-125 אלף תושבים.
מחסור משמעותי בדירות – אבל האם עיר חרדית זה הפתרון?
מדי שנה גדלה החברה החרדית בכ-11 אלף משקי בית חדשים, והצפי שעד לשנת 2040 יתווספו כ-300 אלף משקי בית חרדים, שעשויים להיתקל במגבלה משמעותית – קושי למצוא מגורים. כבר בשנת 2016 קבעה הממשלה כי עד לשנת 2035, החברה החרדית תזדקק לעוד כ-200 אלף יחידות דיור, וכבר כיום הערכה היא כי חסרות למגזר החרדי לא פחות מ-40 אלף דירות. הערים החרדיות, בהן בני ברק, אלעד וביתר עלית, לא מצליחות לספק את מלוא הביקוש לקהילה החרדית.

בפועל אמורה כסיף להוות פתרון למצוקת הדיור בחברה החרדית, בשל היקף השטח הזמין לבנייה באזור, שאינו קיים במקום אחר בארץ. בנוסף, בסביבת האזור קיימות תשתיות שמאפשרות הקמה של עיר חדשה בזמן קצר יחסית. העיר תציע פתרון שיספק את המספר הרב ביותר של יחידות דיור בסל הפתרונות השלם שמציעים משרד הבינוי והשיכון ומשרד הפנים לביקוש הדירות במגזר החרדי. בעיר גם מתוכננים שטחי תעסוקה ומסחר נרחבים בשטח של כ-520 אלף מ"ר, מתוכנן אזור מדע, הייטק וביוטכנולוגיות, וצפוי לקום מרכז רפואי שיספק הכשרה מקצועית בתחומי הרפואה.
ואולם קשה להתעלם מכך שעיר שמתבססת על אוכלוסייה חרדית בלבד, כזו שאחוז המועסקים בה נמוך יחסית ביחס למגזר הכללי, עשויה להיקלע למשבר תעסוקתי וחברתי חריף. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אחוז העסקה בציבור החרדי בגילאי 25 ומעלה, עומד על כ-67%, בעוד שבמגזר הכללי הוא כמעט 84%. נכון, יוקצו מאות אלפי מ"ר לתעסוקה, אבל בסופו של דבר גם צריך להביא מקורות תעסוקה לעיר, והמעסיקים זקוקים גם לכוח אדם מקצועי.
חיסכון באנרגיה, חשמל כשר
במשרד הבינוי והשיכון שמו דגש בתכנון כך שבניית העיר תשלב טכנולוגיות חדשות, כגון גגות סולאריים, לחיסכון באנרגיה וחשמל לטובת התושבים.
בנוסף, תכנון העיר יתייחס במיוחד לצרכי החברה החרדית, ולכן צפויה להיבנות מערכת תשתיות חשמל ומים הכוללת הכשרים לשימוש בשבת, יוגדרו שטחי ציבור נרחבים לטובת מוסדות חינוך, ישיבות, תלמודי תורה, גני ילדים ועוד.
כמו כן, בניית העיר תותאם לחיים קהילתיים, כך שתהיה פריסה של בתי כנסת, שטיבלאך ומקוואות בסמיכות למתחמי המגורים. בנוסף על פי התכנון, מבני המגורים יאפשרו את הרחבת הדירות, ללא פגיעה במרחב החזותי השכונתי, ויכללו מרפסות סוכה בכל דירה, אחד הנושאים המשמעותיים באורחות חייו של המגזר החרדי.

שר הפנים משה ארבל, אמר היום כי "הוועדה המיוחדת כסיף תקדם ותזרז תכנון ובנייה של עשרות אלפי יחידות דיור בדרום הארץ. דוח מבקר המדינה שיצא לאחרונה הצביע על פערים עצומים בתכנון ובנייה של יחידות דיור עבור הציבור החרדי והקמת היישוב כסיף היא בשורה שתסייע לנו לצמצם אותם. אנחנו נחושים לפתור את המשבר, להגדיל את היצע הדירות ולוודא שלא תהיינה משפחות ללא קורת גג. יחד עם משרד הבינוי והעומד בראשו, נמשיך להגדיל את היקפי התכנון והשיווק של יחידות דיור בכל הארץ לרווחת כלל אזרחי ישראל"".
הרב יצחק גולדקנופף, שר הבינוי והשיכון, הוסיף כי "עם כניסתי לתפקיד שמתי כמטרה מרכזית את הטיפול בחיזוק והקמת ישובים בארץ ישראל ואת המחויבות להתיישבות בייחוד באזורי עדיפות לאומית. אנו ממשיכים לפעול להגדלת היצע הדירות בכל רחבי הארץ. קידום העיר כסיף הוא פתרון משמעותי למצוקת הדיור במגזר החרדי שיאפשר לזוגות צעירים להקים קהילה חדשה ולשמר את אורח חייהם בדרום הארץ".
> הצג תגובות