האם מגמת עירוב השימושים, שהולכת וצוברת תאוצה בענף הנדל"ן הישראלי, היא הפתרון שיאפשר את הגדלת היצע הדירות? בשאלה זו דנו בכירי ענף הנדל"ן במסגרת ועידת עיר הנדל"ן ירושלים של מרכז הבנייה הישראלי. בפאנל בנושא עירוב שימושים – "האינטרסים המשותפים של היזמים והעיריות", בהנחיית אילנית מלכיאור, סמנכ"לית פיתוח עסקי במרכז הבניה הישראלי, אמר ראש עיריית חדרה ניר בן חיים כי "לכל עיר יש את המאפיינים שלה, ואני חושב שבחדרה זה מתבקש מאוד. אנחנו התחלנו עם שילוב עירוב השימושים בפארק החדש שאנו בונים בעיר. מדובר במרכז בילוי שיש בן גן ילדים, ואנחנו מרחיבים אותו עכשיו עם מרכז רפואי וביחד עם מקומות בילוי ומרכז תעסוקה. השיקולים שעמדו לנגד עיניי בהחלטה לעשות עירוב שימושים זה ההבנה שכך הופכים את העיר לעיר חיה ותוססת. אין מנוס מזה".
יוסי שלו, שותף וסמנכ"ל הנדסה בוולור ביירון, אמר: "אנחנו מנסים ליצור מצב בו אנשים יוכלו גם לחיות גם לעבוד וגם לצרוך תרבות באותו אזור. כך העיר עצמה תתפתח, תגדל ותחיה 24/7. לא יתכן שבמצב שהקרקעות כל כך יקרות במדינת ישראל, אנחנו לא ננסה לנצל את האפשרות הזו. אנחנו בחברה דוגלים בהתחדשות עירונית, ובמיוחד באפשרות למנף את הקיים ולא לבזבז את השימוש בשטחים חדשים. כבר היום, כמעט לכל עיר יש לה את היכולת למנף את הפרויקטים שלה דרך שילוב של עירוב שימושים וזו הזדמנות שאסור לפספס אותה".
מייסד ושותף ברשת בראון, ליאון אביגד הוסיף כי "אנחנו צריכים גם ללמוד איך דברים עובדים בחו"ל. אני למשל חי באתונה, ובכל בניין בשכונה שבה אני גר, יש גם מגורים וגם משרדי עבודה – וזה עובד נהדר. בנוסף, ממש בימים אלו אנחנו מקימים מלון חדש באילת שחלקו מגורים וחלקו מלונאות. זו הזדמנות נהדרת ליצור סינרגיה ואין סיבה שזה לא יצליח בתכנון נכון. אנחנו לא יכולים לחזור להיות בית קטן בטוסקנה. יש ציפוף ויש גידול באוכלוסייה ולכן צריך להוריד רגולציה. אם זה לא יעבוד, אז אנחנו נאלץ למצוא פתרונות אחרים".
אמיר רוזנבלום, בעלים ומייסד חברת עידן שני אחזקת מבנים הוסיף כי "עירוב שימושים זו מילה מאוד סקסית שיש לנו בתקופה האחרונה, שהרבה אוהבים להשתמש בה אבל בסופו של דבר זה כורח המציאות. המהות של העניין היא 'איך עושים את זה'. מכיוון שיש מכשולים שאם לא פותרים אותם מראש, הם צצים ביום שאחרי – ואז זו משימה מורכבת מאוד לפתרון. לאחרונה הייתי בביקור בסינגפור וראיתי בניין של מגורים ומשרדי עבודה עובד בשילוב מעולה. בנוסף, צריך לראות שחברות הניהול מתוכננות לנהל פרויקטים מהסוג הזה ועובדות באופן נכון כדי לחבר את האינטראקציה בין אלו שמשתמשים בבניין, כך שהדיירים יחיו ביחד עם העובדים וההפך".
סמנכ"ל השירות בחברת KONE ישראל, עומר שובל ביקש להתייחס לאתגר בכמות אכלוס האנשים: "הקמת מתחמי עירוב שימושים זה גם להבין כמה אנשים המתחם יכול להכין בכל רגע נתון. אחד המדדים העיקרים שחשוב לשים אליהם לב זה תנועת אנשים – איך לא ייווצרו פקקי תנועה אנושיים בתוך המתחמים האלו. איך יוצרים הפרדת משתמשים, איך בן אדם שמגיע יכול להנות מבלי שהדייר שנמצא בניין ליד או באותו בניין מתעכב עקב השימוש הרב במעלית. אם יש שימוש רב במעלית באותו בניין, הדיירים עלולים להיפגע".
ואילו האדריכל אילן פיבקו היה הקול הבולט בפאנל הזה לגבי הסקפטיות שלו בנוגע לעירוב שימושים:"לי מרגיש שזה טרנד. לדעתי, הרעיון של עירוב שימושים במובן של אותם שימושים בבניין אחד, זו לא נוסחה בטוחה להצלחה. בניין של 30 קומות לא יכול להיות בהכרח גם מגורים וגם עבודה וגם וגם וגם… זה עלול ליצור בלגן שיוביל לחוסר זהות לבניין. בנוסף, זה ייצור לאדריכלים הרבה מאוד בעיות – זה תכנון שונה ומורכב, והעניין התפעולי ייצור מורכבויות שיהיה קשה מאוד לפתור".
> הצג תגובות