רבים מאד התעצבו עם דבר הידיעה על פטירתו של דוד לוי בגיל 86. לוי, העולה ממרוקו ואיש שכל חייו הבוגרים חי בבית שאן, הוכיח שהשמיים הם הגבול והפך לאחד הפוליטיקאים המוכרים והמוערכים בציבוריות הישראלית, גם שנים לאחר שסיים את תפקידיו הציבוריים. יותר מכל, הוא נשאר בן אדם – כך מעידים רבים.
הוא נולד בעיר רבאט במרוקו בשנת 1937, ובגיל 20 עלה לישראל ונלקח עם משפחתו לעיירת הפיתוח הרחוקה, שם עבד כפועל בניין. כבר בצעירותו החל בפעילות ציבורית, היה חבר הוועד הפועל של ההסתדרות הכללית ועמד בראש סיעת תכלת-לבן. בגיל 32 נבחר לראשונה לכנסת מטעם הליכוד, וב-1977, כשהוא בן 40, מונה לשר הקליטה והעלייה בממשלת המהפך של מנחם בגין.
אולם גולת הכותרת של פעילותו הציבורית הייתה משרד הבינוי והשיכון, בו כיהן מ-1979 ועד 1990, במשך יותר מ-11 שנים, ושם קידם את פרויקט שיקום השכונות – במסגרתו הוחלט להשקיע מעל מיליארד דולר (חלקו בכספי תרומות) בשיקום עשרות שכונות מצוקה. על פעילותו זו גם קיבל בשנת 2018 את פרס ישראל.
לוי, שגם היה שר החוץ וסגן ראש הממשלה, היה פוליטיקאי נאמן לחבריו. הוא נלחם על מינויו של אריאל שרון לשר בממשלת נתניהו הראשונה, זכר לאותם ימי "חישוקאים" – אז היו שניהם יחד עם יצחק מודעי, קבוצת כוח ניצית בתוך הליכוד.

הוא גם היה קרוב לכיסא ראש הממשלה, עליו התמודד מול יצחק שמיר ב-1983 אחרי התפטרותו של בגין מראשות הממשלה. זה גם הפספוס הגדול שלו – כך הוא האמין. ב-2014 וב-2021 הועלה שמו כמועמד לנשיאות המדינה, אולם הוא סירב להצעות אלו.
נשיא המדינה יצחק בוז'י הרצוג, ספד ללוי: "סיפור חייו של הנער שעלה ממרוקו היישר אל המעברה, ומשם פילס את דרכו אל עמדות ההנהגה הבכירות במדינה, הוא ביטוי מרשים למנהיגות חברתית אמיתית ומעוררת השראה, המשקפת את פניה היפים של הישראליות. אנו נפרדים היום בצער רב מלוחם חברתי במלוא רמ״ח איבריו, ששפתו העשירה והייחודית הייתה קול מובהק לעיירות הפיתוח ולפריפריה במשך עשרות שנים – בכנסת, בהסתדרות ובממשלה. דוד לוי ייזכר בקורותיה של ישראל כסמל של ממלכתיות ועשייה חברתית פורצת דרך אשר הותירו חותם אמיתי על החברה והמדינה. הייתה לי הזכות לעבוד איתו וללמוד מתבונתו וניסיונו".
ראש העיר בית שאן, נועם ג'ומעה, ספד אף הוא ללוי, בן עירו: "הלך מאיתנו היום אחד מגדולי האומה, מי שקודם כל היה דוגמה והגשמת חלום עבור כל ילד ומבוגר שצמח וגדל בבית שאן החל משנות ה-70 ועד היום, ומי שפרץ דרך עבור רבים כל כך בישראל. בזכותו המדינה הפכה שוויונית יותר עבור אזרחיה, ולא משנה מהו מוצאם והיכן הם גרים".
> הצג תגובות