על אף ולמרות המלחמה המתמשכת מאז 7 באוקטובר, לשוק הדיור יש כללים משלו. העובדה שבמהלך הרבעון האחרון, עלו רמות המחירים בשיעור של 3% בקירוב, כלומר קצב שנתי של 12%, הייתה פועל יוצא של מספר גורמים שאותם ננתח במאמר הנוכחי. בד בבד, גם הצפי ששוק השכירות, שהתאפיין במהלך מחצית השנה האחרונה דווקא במגמה של ירידות מחירים, ישוב ויזנק ככל שנכנס לחודשי הקיץ הלוהטים.
כעת אתמקד דווקא מהשפעת ריבית בנק ישראל על רמות מחירי השכירות. הנגיד טעה לעניות דעתי טעות חמורה בכך שלא הוריד את שער הריבית ובכך היה מאפשר הקלה משמעותית גם לקבלנים שנטלו מימון וגם ללקוחות קצה שנטלו משכנתאות. אולם, וזה אולם גדול, העובדה ששער הריבית נותר גבוה, יגרום בחודשים הקרובים להאצת עליית המחירים הן בדירות למכירה והן בשוק השכירות, זאת מהטעם הפשוט שהתשואה על דירות להשכרה נשחקת והולכת, מה שיגרום למשקיעים שהם בעלי הדירות, לפצות את עצמם באמצעות תיקון המחירים כלפי מעלה.
נכון להיום, בתל אביב, העיר היקרה במדינת ישראל, מקבלים המשקיעים בממוצע פחות מ-2% תשואה על דירה שמחירה בשוק כארבעה-חמישה מיליון שקלים. גם הערים שמחוץ ל"מדינת תל אביב", דוגמת חיפה ובאר שבע, שיעור התשואה, שהיה בעבר הלא רחוק 4-5%, לא עולה במקרה הטוב על 3%.
שוק השכירות התאפיין דווקא בתיקון רמות המחירים כלפי מטה בחודשים שהיו לאחר פרוץ המלחמה, זאת תוצאה של מספר גורמים. האחד, גיוס מאות אלפי אנשי מילואים, בתוכם רבבות סטודנטים שהיו אמורים לשכור דירות. השני, העלמות כמעט מוחלטת של התיירים, מה שכמובן הותיר אלפי דירות כולל AIRBNB, ריקות אדם. השלישי, העובדה שברוב הדירות שהיו מיועדות להשכרה, אין ממ"דים – עובדה שהשפיעה במהלך התקפות הטילים.
כעת המצב השתנה בתכלית. חלק גדול מהסטודנטים השתחררו ממילואים וחזרו לשכור דירות. התיירים אמנם עדיין לא חזרו בהמוניהם, ובכל זאת לא מעט יהודים מהתפוצות אמורים לבקר כאן במהלך האביב והקיץ, לשכור דירות ולהתעניין בהשקעה עבורם ועבור צאצאיהם. וגם "אפקט" העדר הממ"ד דים והחשש מהטילים, ילך ככל הנראה ויפחת עם הזמן.
כל אלה, ובד בבד הריבית המאוד גבוהה, מהווים מצרף לזינוק מחודש במחירי השכירות, ובמיוחד ב"מדינת תל אביב" ואזורי הביקוש בכלל. כמו כן, גם העובדה שמחירי הדיור למכירה ממשיכים לזנק אל על, זאת למרות העדר בטחון כלכלי אצל מאות אלפי בתי אב ישראלים, ובמיוחד בעת הזאת, מהווים אף הם מצרף לתרחיש בו הביקושים יתמקדו יותר ויותר בשוק השכירות.
לסיכום, מצבו העגום של שוק השכירות הוא ללא ספק תוצר של מצב שוק הדירות למכירה במהלך העשורים האחרונים, והלחץ הזה ימשיך לבעבע כל עוד יש במדינת ישראל בקושי 50 אלף התחלות בנייה בשנה, במקום 80-90 אלף כנדרש. שינויים רגולטוריים חיוניים ביותר ובמיוחד בעת הזאת של מלחמה מתמשכת ותרחיש אפשרי בהחלט של רעידת אדמה גדולה ממשמשת ובאה.
הכותב הוא עו"ד יריב גוטמן, מתמחה בנדל"ן ומקרקעין
> הצג תגובות