"הקבלנים קורסים והאזרחים סובלים. אולם הוועדה קוראת לקבלני השיפוצים לא להעסיק פועלים לא חוקיים ולא לפגוע בביטחון המדינה", קרא אתמול ח"כ ארז מלול (ש"ס) במהלך דיון בוועדה המיוחדת לעובדים זרים על הענף שהטלטל משמעותית מאז 7 באוקטובר. דברים אלו בדיון על הפתרון המוצע להבאת 5,000 עובדים זרים ייעודיים לענף השיפוצים, נאמרו על רקע הפרסום כי השיפוצניקים מעסיקים עובדים פלסטינים ללא היתרי עבודה ואישורים, למרות שנאסרה כניסתם לישראל מאז מתקפת הטרור של חמאס.
מלול המשיך ואמר: "קבלנים פשטו רגל, אזרחים לא מקבלים את דירות שרכשו, המשבר לא פוסח על קבלנים גדולים. בעצם, ענף הקבלנים הקטנים הפכו לשקופים. ישנם 6,130 קבלנים רשומים ועוד כ-25 אלף קבלנים לא רשומים, וכולם סובלים מחוסר בעובדים. הפתרון הוא עובדים זרים".
בדיון דנו במתווה שגובש בוועדת המנכ"לים, שנחשף לראשונה באתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי. מתווה זה יאפשר להביא עובדים זרים עבור הענף – ומתייחס גם למגבלות בהעסקת פועלים בענף בתחום בו רמות השכר היו נמוכות משמעותית מאלה שמקבלים העובדים הזרים כיום בענף הבנייה בכלל.
יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים ערן סיב אמר: "אנחנו משתוקקים לעובדים ישראלים. נכשיר ונעסיק אותם. אולם בהעדר פועלים, אנחנו מבקשים עובדים זרים כפי שיתר הענפים מקבלים. כ-350 אלף דירות משופצות בשנה בארץ במחזור שנתי של 15 מיליארד שקל. בקשנו להעסיק עובדים זרים בהעסקה ישירה כדי להציל את הענף. הענף קורס, וקבלנים פושטים רגל".
מנכ"לית התאחדות קבלני השיפוצים נטלי ויינשטיין אמרה: "עקב העלות הגבוה, קבלני השיפוצים לא יכולים להעסיק עובדים זרים באמצעות חברות כח אדם, אלא רק בהעסקה ישירה. בתשעה חודשים האחרונים, הלכנו 20 שנה אחורה. אנחנו מבקשים לייצר סוג העסקה מותאם לענף".
הוועדה שמעה קבלני שיפוצים שהלינו על כך שבהיעדר ידיים עובדות, הענף קורס. כך קבלנים איבדו את פרנסתם והחלשים שבהם הגיעו לפשיטת רגל. רן כהן, קבלן שיפוצים וחבר הנהלת התאחדות קבלני השיפוצים אמר כי "עד 7 לאוקטובר, העסקתי פועלים פלסטינים קבועים במשך 18 שנה. בוקר אחד העסק שלי נעלם. הצעת מחיר שנתתי לשיפוץ בעלות של 100 שקל, תעלה היום ללקוח 150 אלף שקל, ואין לי ודאות שאני יוכל לעמוד בהתחייבות".
קבלן שיפוצים אחר, יריב זילבר הוסיף: "השפעת קריסת הענף רחבה יותר, מכיוון שמפעלי הבלוקים וחנויות חומרי הבניין קורסים יחד עם ענף השיפוצים שלא עובד". מאיר שמש מהתאחדות קבלני הפיגומים אמר כי "אלפי שב"חים נכנסים לעבוד בארץ. הקבלנים הגיעו לפת לחם ואין מנוס מלהעסיק שב"חים. משלמים שכר בכסף שחור, והמדינה מפסידה מכך".
נציג משרד ראש הממשלה, דניאל איטח אמר כי "ועדת המנכ"לים שמעה את נציגי הענף. לבקשת משרד השיכון, הוועדה החליטה להקצות 5,000 עובדים זרים לענף". איטח ציין כי סוגיית שכרם של העובדים, כאמור סוגייה מהותית במשבר השיפוצים, לא תידון בוועדה המיוחדת לעובדים זרים. בעניין האגרות, ציין איטח כי הוועדה מוסמכת להמליץ להפחית את גובה האגרות, וכי הוועדה תדון בנושא. רוח גבית למהלך יש ממנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה אייל סיסו, שכבר הצהיר בעבר בריאיון לאתר חדשות מרכז הבנייה הישראלי, כי יש צורך להפחית משמעותית את גובה כלל האגרות, שכיום חצה את רף 20 אלף השקלים לעובד זר לשנה.
מנהל מינהל עובדים זרים ברשות האוכלוסין, משה נקש אמר כי "אנחנו בוחנים יחד עם התאחדות הקבלנים את הדרך הנכונה והמהירה לתת מענה לענף ממדינות שיש לנו הסכמים איתם. טרם נקבעה הגדרת התפקיד ודרך בחינת העובדים הזרים בארצות מוצאם. אני מבטיח לעשות הכל שנוכל לקדם את הנושא. אנחנו מרגישים את הדחיפה ואת הרוח הגבית לקדם את הנושא.
מיכל ארן ממשרד השיכון אמרה כי משרדה נמצא בשיח עם קבלני השיפוצים לבחינת מודל הבאת עובדים אחר, מאחר והקבלנים לא יעמדו במודל הקיים. לדבריה, גם הליך המיון דורש שינוי.
בסיום הדיון הנחה ח"כ מלול את רשות האוכלוסין וההגירה להגיש מתווה העסקה ייחודי באמצעות לשכות פרטיות לענף השיפוצים. בנוסף קבע כי יש להגיע למתווה תוך שבועיים ימים עקב המצב החמור בענף השיפוצים שנותר ללא ידיים עובדות מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, מצב שהותיר את הענף למעשה כמעט ומושבת באופן מלא. העובדים הזרים שעתידים להגיע, צפויים להחליף את העובדים הפלסטינים ששימשו רוב מכריע של הידיים העובדות בענף.
בסיום מסר סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים: "אני מודה לח"כ ארז מלול, אחד מחברי הכנסת היחידים שלא רואים את ענף השיפוצים והעובדים שלו כשקופים. כולי תקווה שהעזרה שלו וההחלטות האחרונות יובילו לעתיד טוב יותר עבור הענף. גם היום ובכל יום עד אשר תתקבל ההחלטה הסופית חשוב להגיד כי לא נוכל לשקם את הצפון והדרום והחזיר את הארץ למצבה הקודם בלי עזרת המדינה בהעסקת עובדים זרים וגיבוש מתווה ייעודי לענף השיפוצים".
> הצג תגובות