דף הבית >

> כתבה

כתבה גדולה דף הבית

רון אבידן: "הענף זקוק לפרויקטור-על. המשבר הוא לאומי והופך לחברתי"

מנכ"ל אזורים אמר את הדברים בפורום Duns 100, בו דנו גם במחסור בכוח האדם, עליו אמר מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים יכה קליין כי הוא "מורגש בכל הענף, עיכובים עולים לכולנו ביוקר"

שיתוף‭:‬

מנכ"ל אזורים רון אבידן בפורום Duns 100 (צילום: ניב קנטור)
מנכ"ל אזורים רון אבידן בפורום Duns 100 (צילום: ניב קנטור)
מנכ"ל אזורים רון אבידן בפורום Duns 100 (צילום: ניב קנטור)
מנכ"ל אזורים רון אבידן בפורום Duns 100 (צילום: ניב קנטור)
מנכ"ל אזורים רון אבידן בפורום Duns 100 (צילום: ניב קנטור)
מנכ"ל אזורים רון אבידן בפורום Duns 100 (צילום: ניב קנטור)

מצוקת כוח האדם היא אחד הנושאים הכי מדוברים בענף הבנייה ב-14 החודשים האחרונים, מאז פרצה מלחמת חרבות ברזל והופסקה עבודתם של פלסטינים בישראל. הנושא הזה עמד גם במוקד השיח בפורום Duns 100 השנתי בו עסקו בתמונת המצב בענף הנדל"ן, הפתרונות האפשריים בבעיית כוח האדם, חשש בנק ישראל מעלייה ברמת הסיכון של רוכשי הדירות על רקע מבצעי המימון, עליית תשומות הבנייה ועוד.

מנכ"ל אזורים רון אבידן אמר כי"מרבית הדברים שצריך לעשות, נאמרים כל שנה מחדש, ולצערי הם לא משתנים. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו את הפריווילגיה לוותר לממשלה על אי-התערבות. ענף הנדל"ן הוא עתיר רגולציה שמחייב חיכוך מתמיד עם משרדי הממשלה השונים. הגיע הזמן להכיר בכך שמדובר במשבר לאומי שהולך ומחמיר והופך למשבר חברתי. יש למנות פרויקטור לנושא, כזה שיבין את היקף הבעיה ויקבל סמכויות על – מעל משרדי הממשלה. לא ניתן לאפשר למשרדי הממשלה, מסיבות פוליטיות או בירוקרטיות, לתקוע ולעכב תהליכים. מדובר במינוי שחייב להיות בכפיפות ישירה לראש הממשלה, מקצועי בתחום ועם אחריות וסמכות לקדם מהלכים דרסטיים ונחוצים. אם באמת מבינים את הצורך להוציא את הענף מהמשבר באופן דרסטי, יש לנקוט בצעדים דרסטיים. מינוי פונקציה מיוחדת עם סמכויות חזקות וכפיפות ישירה לראש הממשלה הוא אולי המפתח להתחלת שינוי אמיתי. בלי זה, נמשיך להתבוסס באותו המקום".

מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים מיכה קליין הביע את תסכולו מהתנהלות הממשלה:"מדברים הרבה, אבל עושים מעט מדי. המחסור בכוח אדם מורגש בכל הענף – פחות אצל הקבלנים הגדולים ויותר אצל הקבלנים הקטנים, אבל אין מי שנשאר חסין. המשמעות היא הצטברות של עיכובים וקשיים, בעוד שהפתרונות שמגיעים הם חלקיים במקרה הטוב ולא קיימים במקרה הרווח. יש לטפל בכוח האדם ברשויות המקומיות והאזוריות כדי לייעל תהליכים ולצמצם את הפערים. הזמן הוא משאב יקר מאוד. כשמתעכבים בפרויקטים המשמעות הכספית היא אדירה, עלינו למצוא דרכים לייעול ולהאצת תהליכים בשטח, מתוך הבנה שכל עיכוב משפיע לא רק על הקבלנים אלא גם על הלקוחות והכלכלה כולה".

מיכה קליין מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים (צילום: ניב קנטור)

לדבריו, "תחום הדיור להשכרה כמעט ואינו מטופל בצורה מספקת. כולם יודעים שהמחירים ממשיכים לעלות, אבל הפתרונות אינם מגיעים לשטח. יש כאן פערים קריטיים שדורשים טיפול מידי. למשל, אם נקצר את משך התקופה להשקעה בפרויקטים ל-15 או אפילו 10 שנים במקום 20 שנה, נוכל להפוך את ההשקעות בתחום לאטרקטיביות יותר עבור גופים מוסדיים. ככל שהתקופה מתקצרת, התשואה הופכת לאטרקטיבית יותר וזה יוביל להגדלת היצע הדירות להשכרה".

עמי פליישר, משנה למנכ"ל קבוצת תדהר: "יש תחושת סינוור בענף מכך שמשרדי המכירות מלאים, אך בפועל מדובר ברכישת אופציות ולא במכירות אמיתיות. רוכשים רבים מהמרים על השוק עם חלק מהסכום הנדרש לדירה, בעוד היזמים סופגים את עליית המדד – תמריץ שאינו בר-קיימא. הריבית הגבוהה והמבצעים מכבידים על השוק, והיזמים נאלצים להעלות מחירים כדי לכסות עלויות. עם זאת, המחירים ממשיכים לעלות, אך יותר רוכשים מתקשים לעמוד בהחזרים. אם המצב לא ייבלם, ייתכן גל של דירות שייפלטו לשוק בעוד כמה שנים. בסוף המשבר, אנו צפויים לראות ביקושים גבוהים, גם בארץ וגם מחו"ל, שיחזירו את האופטימיות ויזניקו את המחירים. כיום, התחלות הבנייה נמוכות, במיוחד אצל יזמים קטנים ובינוניים, והחברות הגדולות מתמודדות עם עלויות תשומות גבוהות. עלינו להעז ולפתוח פרויקטים חדשים, כי תמיד יהיו קונים. המשבר ייגמר, ואנחנו חייבים להישאר אופטימיים".

עמי פליישר, משנה למנכ"ל קבוצת תדהר (צילום: ניב קנטור)

המשנה למנכ"ל אשדר עומר גוגנהיים:"אי אפשר להתעלם מהעובדה שאנו נמצאים בשנה של מלחמה, וביחס לנסיבות, המצב בענף הנדל"ן נחשב טוב. כולם פה מחכים להתעורר בבוקר, לנשום לרווחה ולראות את סיום המלחמה. אני מקווה שבקרוב נזכה להפסקת הלחימה, ושעם שיפור מצב הרוח נחווה גם צמיחה כלכלית, חיזוק אמון המשקיעים בארץ ותהליכים חיוביים נוספים. נושא כוח האדם גם הוא משמעותי. אני מתפלל שנראה איזון, עם הגעת עובדים איכותיים מחו"ל, שלא נצטרך להסתמך אך ורק על שכנינו. יש לכך השפעה אדירה על עלויות הפרויקטים, על יעילות הבנייה ועל קידום הענף כולו".

מנכ"ל קרסו נדל"ן דן פרנס: "נראה כי גם בתקופת המלחמה, ענף הנדל"ן שמר על יציבות יחסית, ואף התנהל באווירה של אופטימיות מסוימת. הביקושים בפרויקטים למגורים נותרו חזקים, ובמשרדי המכירות הפעילות המשיכה בקצב מעודד, כבר בנובמבר 2023, נרשמה התאוששות משמעותית, והמגמה נמשכה מאז – לכן, איני מזהה השפעה שלילית מובהקת של המלחמה על הענף".

"עם זאת", הוסיף, "כשמדובר על אתגרי הענף לאורך השנים, אנחנו עדים לחזרה על אותן בעיות ולחוסר התקדמות. עשרות שנים אנו מדברים על הפתרונות, אך בפועל, הדברים לא קורים. ממשלות לדורותיהן לא העניקו את הטיפול הנדרש. למעשה, הפרויקטור האחרון שמונה לטפל במשבר, היה השר משה כחלון. אחד הפתרונות החשובים שיצאו לדרך הוא מהלך הרישוי העצמי, ואני רואה בו הזדמנות אדירה. רישוי עצמי מאפשר לקצר משמעותית את הליכי הוצאת היתר בנייה לחצי שנה במקום שלוש שנים ולצמצם את התלות בעיריות. זהו מהלך שיכול לפשט גם תהליכים כמו הוצאת טופס 4, שעד כה היו מורכבים ואיטיים. אם הענף קיבל הזדמנות לייעול תהליכים, חובה לנצל אותה עד תום. מדובר במהלך שיכול לזרז באופן משמעותי את הבנייה ולתת מענה לביקושים, תוך הורדת העומס הבירוקרטי – וזהו צעד בכיוון הנכון".

אבישי קימלדורף, משנה למנכ"ל שיכון ובינוי נדל"ן:"החסם המרכזי כיום הוא היכולת להוציא לפועל פרויקטים ולהפוך קרקעות לדירות, הן בקרקעות מדינה והן בקרקעות שהושבחו. החסמים העיקריים נמצאים בממשקים שבין היזם לרשות המקומית ובין הרשות למדינה. יש שני אספקטים מרכזיים שדורשים טיפול, הראשון – תשתיות עירוניות, והשני – כלכלי. המדינה החלה להפעיל מענקי איזון בפריפריה החברתית והגיאוגרפית, אבל התהליך הזה עדיין מוגבל ומקרטע, על אף הפוטנציאל שלו להציל פרויקטים רבים. אני חושב שצריך לראות בשנת 2025 את שנת ההוצאה לפועל – שנה שבה סוף סוף נפתור את המכשולים שמנעו את התקדמותם של פרויקטים תקועים מזה זמן רב".

משתתפי פורום בכירי ענף הנדלן והנהלת דן אנד ברדסטריט (צילום: ניב קנטור)

יו"ר ובעלים דונה חברה לבנייה  שלום שי:ֿ "סיום המלחמה עשוי להוביל להתייצבות בכוח האדם בענף, ואני מקווה שהעובדים הפלסטינים יחזרו לעבודה. למרות שקיימים תחליפים, ישנה סוגיה משמעותית של תמחור. כוח העבודה הפלסטיני נחשב עדיף מבחינת עלות ותפוקה בהשוואה לאלטרנטיבות".

צאלה רוזנבלום-עמור, מנכ"לית מרדכי אביב תעשיות בניה:"השנה צפויה עלייה במחירי הנדל"ן עקב מחסור בכוח אדם ועלויות מימון גבוהות. הריבית הגבוהה ממשיכה להכביד על עלויות הבנייה והמימון. אנו רואים כיום קושי בהקמת פרויקטים – מצד אחד מחירי הדירות עולים, מצוקת כוח האדם לא באה לידי ביטוי רק בעובדים זרים, אלא גם במהנדסים, מנהלי פרויקטים, שהם חלק אינטגרל בהקמת הפרויקטים והם חסרים כיום. מצד שני, כוח הקנייה של הצעירים, שנלחמים עבורנו כיום בכל הגזרות, הולך ונחלש. לאחר סיום מלחמת חרבות ברזל, ייתכן שנראה עלייה נוספת במחירים בשל הביקוש הגובר והמחסור בהיצע".

מנכ"ל ובעלים כנען שנהב אדריכלים, גיל שנהב אמר: "כל שנה מדברים הרבה על נושא החוסר בכוח אדם, זה נמשך שנה לאחר שנה ורק מחריף בשנה שלאחר מכן. אולי הגיעה השעה לפתח את 'כיפת הברזל לבניין', אם שוק הביצוע הישראלי יעבור לביצוע של המאה ה-21 כאשר מייצרים את חלקי הבניין במפעלים ורק מרכיבים אותם באתר בעזרת צוות מצומצם ומיומן. בצורה הזאת, נשתחרר מהצורך בכמויות גדולות של פועלי בניין לעבודות רטובות ונייצר בניינים יותר מהר, יותר בזול והרבה יותר איכותיים. בואו ניקח את משבר כוח האדם ונהפוך אותו להזדמנות לצעוד לכיפת ברזל לבניין של 2025".

יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה חיפה רותי שוורץ: "למרות המלחמה, השנה מחוז חיפה הוא בשיא של יחידות דיור ברמה התכנונית, בשיא של התחדשות עירונית, דבר מאוד מתקדם אצלנו במחוז. בנוסף, רישוי עצמי נכנס, מנהל התכנון מלווה את הסוגייה הזאתי, זה משהו שבעיניי יפתח ויצמצם לוחות זמנים באופן משמעותי, הדבר השני נושא תוכניות עיצוב ובינוי הועדות המחוזיות הן אלה הדורשות תוכניות אלה, יצאה הנחיה איפה כן ואיפה לא לדרוש, במטרה להקל על התהליך".

מנכ"לית יוקה פארק ישראל חווה מיכאלי אמרה: "תחום התעשייה בשימושים מעורבים מוביל מהפכה בענף הנדל"ן. מדובר בשילוב חדשני בין תשתיות תעשייה, שטחי אחסון, משרדים ושטחי תצוגה במבנה אחד, המותאם לעסקים קטנים ובינוניים. התחום מציע מענה לצרכים מודרניים של עסקים, משדרג אזורי תעשייה ישנים ומייצר קהילה עסקית ואקו-סיסטם שמעצימים את שיתופי הפעולה והצמיחה. הביקוש למבנים מסוג זה גבוה מאוד, בעיקר בשל מחסור בהיצע קרקעות מתאימות, ומגמה זו צפויה להתחזק".

שילה זברו וייס, מנהלת מחלקת Duns 100 בדן אנד ברדסטריט: "למרות סימני גמישות בענף הנדל"ן בישראל, האתגרים הנוכחיים מעלים את רמת הסיכון עבור הקבלנים והיזמים, במיוחד קטנים ובינוניים. יש למצוא פתרון למחסור בכוח אדם, על מנת לייצר ודאות עסקית. בנוסף, ייתכן ובהמשך השנה יבשילו התנאים להורדת הריבית, מה שיוכל לתרום ליציבות בענף".

> הצג תגובות

< הסתר תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות שאולי יעניינו אותך

מבזקים

פועל נפל מגובה – ונפצע קשה

פועל כבן 60 נפל מגובה של 3 מטר במהלך עבודתו באתר בנייה בצופית. צוות מד"א ביצעו פעולות החייאה באיש והוא פונה במצב קשה לביה"ח מאיר.

הצטרפו לניוזלטר של נדל"ן ניוז

וקבלו עדכונים שוטפים על כל מה שחם בעולם הנדל"ן ישירות למייל שלכם

דרוש‭/‬ה‭ ‬מנהל‭/‬ת‭ ‬פיתוח‭ ‬עסקי‭ ‬

תיאור‭ ‬התפקיד‭:‬ לחברת‭ ‬בנייה‭ ‬יזמית‭ ‬ומבצעת‭ ‬מהמובילות‭ ‬במשק‭ ‬דרוש‭/‬ה‭ ‬מהנדס‭ /‬ת‭ ‬ביצוע‭ ‬בעל‭ /‬ת‭ ‬ניסיון‭ ‬בתחום‭. דרישות‭ ‬התפקיד‭: ‬ ‮- רישיון‭ ‬מהנדס‭ ‬ביצוע‭ / ‬בניין‭

דרוש‭/‬ה‭ ‬מנהל‭/‬ת‭ ‬פיתוח‭ ‬עסקי‭ ‬

לחברה‭ ‬יזמית‭ ‬בתחום‭ ‬הנדל‭"‬ן‭ ‬דרוש‭/‬ה‭ ‬מנהל‭/‬ת‭ ‬פיתוח‭ ‬עסקי‭ ‬בעל‭ ‬התפקיד‭ ‬יוביל‭ ‬את‭ ‬הפיתוח‭ ‬העסקי‭, ‬שווק‭ ‬ומכירה‭, ‬וניהול‭ ‬כלכלי‭ ‬של‭ ‬כלל‭ ‬תהליכי‭ ‬היזום‭ ‬בחברה‭…‬

דרוש‭/‬ה‭ ‬מנהל‭/‬ת‭ ‬פיתוח‭ ‬עסקי‭ ‬

לחברה‭ ‬יזמית‭ ‬בתחום‭ ‬הנדל‭"‬ן‭ ‬דרוש‭/‬ה‭ ‬מנהל‭/‬ת‭ ‬פיתוח‭ ‬עסקי‭ ‬בעל‭ ‬התפקיד‭ ‬יוביל‭ ‬את‭ ‬הפיתוח‭ ‬העסקי‭, ‬שווק‭ ‬ומכירה‭, ‬וניהול‭ ‬כלכלי‭ ‬של‭ ‬כלל‭ ‬תהליכי‭ ‬היזום‭ ‬בחברה‭…‬