כ-2,000 טילים, רקטות וכטב"מים שוגרו מתחילת המלחמה לאזור רמת הגולן. בשבועות האחרונים הירי הזה גבה את חייהם של 14 בני אדם – 12 ילדים ונערים שנרצחו מפגיעת טיל במגרש כדורגל במג'דל שמס, וזוג הורים מקיבוץ אורטל שנרצחו מפגיעת טיל במכוניתם בעת נסיעה.
רמת הגולן, "השוויץ" של ישראל, אמורה בימים רגילים של אמצע הקיץ, להיות מלאה בנופשים ומטיילים. בפועל, המצב הביטחוני הרחיק רבים מהם מהרמה, אבל למרות המתיחות, תוכניות הפיתוח למיזמי תיירות מקודמות גם בתקופה הסוערת הזאת.
הרשות המוניציפאלית הגדולה ברמת הגולן היא המועצה האזורית גולן שחולשת על שטח של כ-1.1 מיליון דונם, מתוך 1.15 מיליון דונם שטחה של רמת הגולן הישראלית. שאר 50 אלף הדונמים הנותרים מתחלקים בין המועצה המקומית קצרין והישובים הדרוזים בצפון הרמה.
רק בתחומי מועצת גולן, מקודמים מספר מיזמי מלונאות. קיבוץ מבוא חמה מקדם הקמת מלון שנמצא בשלב היתרים בוועדה המחוזית צפון. שני בתי מלון נמצאים על הפרק בגדה הצפון-מזרחית של הכנרת, בתחומי המועצה – הראשון בשלב ביצוע והשני בשלב תב"ע. ואילו בעלי מלון פרא בצומת בית המכס, שנחנך לפני כשלוש שנים עם 27 חדרים, מקדמים תוכנית להוספת 60 חדרי מלון נוספים – והתוכנית נמצאת בוועדה המחוזית.
"כאמירה של המועצה האזורית גולן, תמונת הניצחון שלנו היא הקמת ארבעה בתי מלון", אומר מולי שפיגל, מהנדס המועצה, בשיחה עם חדשות מרכז הבנייה הישראלי. "בנוסף, אנחנו בשלב היתרים לפרויקט תיירותי גדול – 'אומגה לגולן' שייצא מגבעת יהב למטה במורדות הגולן באורך של 2.5 ק"מ. אנחנו גם רוצים להקים ישוב חדש בהר דב".
-ואיפה זה עומד?
"לגבי הישוב, מדובר בשלב זה במטרה, אבל זה עדיין לא מקודם בצורה כזו או אחרת".
"החלק ההזוי הוא שאנחנו ממשיכים לעבוד כמעט כרגיל, למרות שחטפנו 2,000 נפילות, ואנחנו האזור היחיד שהוא צמוד גבול ועדיין מוגדרים כירוקים", מסכם שפיגל. "הסטטוס הזה לא השתנה גם אחרי האסונות שנפלו עלינו לאחרונה".
על אף המצב, גם קיבוץ מרום גולן השוכן בתחומי מועצת גולן, מקדם הקמת מתחם תיירות יוקרתי על שטח של 58 דונם בסמוך לקיבוץ, שנמצא בתהליך היתר בנייה. מדובר על מלון שיכלול כ-100 סוויטות, אולמות כנסים, מסעדות ואמפיתיאטרון. שפי מור, שמנהל את פרויקטי התיירות של הקיבוץ, מסביר כי "הפרויקט מיועד לתיירים מהעולם ולתיירות מקומית. זהו פרויקט יוקרה בסטנדרטים שטרם נראו כמותם בארץ, ובטח ובטח ברמת הגולן. למרות המלחמה, אנו ממשיכים בתהליך, מאמינים בתיירות בצפון ומאמינים שהפרויקט ימשוך וישרת תיירים רבים בעשרות השנים הקרובות".
את הפרויקט מתכנן משרד רוזן-ליננברג אדריכלים. האדריכל רון רוזן מסביר כי "אנו מעריכים שההיתר יתקבל בתחילת 2025, ומיד אחריו תחל הבנייה, וכשנתיים אחרי, אני מאמין שהמתחם יושלם וירקום עור וגידים".
במועצה המקומית קצרין, הישוב הגדול בתחומי רמת הגולן עם כ-9,500 תושבים, יש לא מעט תוכניות פיתוח מתוכננות, כולל גם בתחום התיירות. אחד מהם הוא שכונת הענק שזכו לפני כשנה וחצי במכרז בשיטת "תבנן ובנה" להקמת 1,580 יחידות דיור בשכונה חדשה ביישוב – רובע 12 שתכלול בסופו של דבר כ-1,800 יחידות דיור, מבני ציבור, מסחר, תעסוקה ומלונאות. בסוף 2023 אישרה הוועדה המקומית בקצרין את השלב הראשון בפרויקט – הקמת 580 יחידות דיור.
בנוסף מתוכנן מיזם עירוב שימושים שיוזמת חברת ק. מינץ חברה קבלנית לבנין שיכלול עד 118 יחידות דיור וכ-200 חדרי מלון. הפרויקט כבר נמצא בשלב תב"ע מאושרת, אבל היזם לא הגיש עדיין בקשה להיתר.
ובכלל, למרות מה שנראה כהייפ מבחינת תוכניות הפיתוח ברמת הגולן, כולל בתחום התיירות, המצב הנוכחי גורם ליזמים להמתין עם הוצאה לפועל של פרויקטים. "במערכת שלנו יש התרים לחמישה בתים פרטיים שלא משלמים עדיין אגרות", אומרת אנה ליבקין, מהנדסת המועצה המקומית קצרין בשיחה עם חדשות מרכז הבנייה הישראלי. "גם באזור התעשייה יש כמה פרויקטים שהיזמים כבר שילמו על ההיתרים, אבל פשוט לא בונים, גם בגלל המצב הביטחוני, גם בגלל שאין קבלנים, וגם בגלל המחסור בכוח אדם בענף הבנייה".
> הצג תגובות