בנק ישראל מפרסם היום כי סך המשכנתאות שנלקחו בחודש אוגוסט, עומד על כ-7.013 מיליארד שקלים. מדובר על עלייה של כ-10% ביחס לסך המשכנתאות שנלקחו חודש לפני כן, ביולי, אז הן עמדו על כ-6.404 מיליארד, מה שאולי מצביע על איזושהי התאוששות בשוק הדיור.
כזכור, בשבוע שעבר החליט בנק ישראל להותיר את הריבית ללא שינוי, זו הפעם השנייה ברציפות, וזו עומדת על 4.75%, כאשר ריבית הפריים היא 6.25%. עדיין מדובר על רמת הריבית הגבוהה ביותר מזה 15 שנים, ואולם ההחלטה שלא להעלות אותה, לצד ההבנה מצד הלקוחות הפוטנציאלים כי הריבית לא תחזור בשנים הקרובות לרמת אפס ריבית, וכאשר הציבור צריך דירות, נראה שישנה חזרה למשרדי המכירות ולרכישת דירות. בתקופה הקרובה גם ניתן יהיה לראות האם יש הלימה בין העלייה בנטילת המשכנתאות, לבין חזרת הציבור לרכוש דירות.
למרות מה שנראה כהתאוששות באוגוסט החולף, עדיין מדובר בנתון הנמוך ב-27% ביחס לאוגוסט שעבר, אז נלקחו משכנתאות בהיקף של כ-9.64 מיליארד שקלים. השפל בנטילת משכנתאות בשנים האחרונות, נרשם באפריל האחרון, אחרי רצף של העלות ריבית. באותו חודש נלקחו משכנתאות בסך כולל של 4.612 מיליארד שקלים. מדובר על סכום משכנתאות הכי נמוך מאז אוקטובר 2019. השיא אגב נרשם במרץ 2022 – אז נלקחו משכנתאות בסך של 13.432 מיליארד שקלים. חודש לאחר מכן, החל בנק ישראל להעלות את הריבית במשק, מה שהוביל בהמשך להגדלה משמעותית של ההחזרים על המשכנתאות.
השיא השנתי של נטילת משכנתאות נרשם בשנה שעברה – אז הסכום המצטבר של המשכנתאות שנלקחו עמד על כ-117.6 מיליארד שקלים, למרות שבמחצית השנייה של השנה סך המשכנתאות ירד בשל עליית הריבית. בשנה זו נרשם ממוצע של כמעט 9.8 מיליארד שקל לחודש. בשמונה החודשים הראשונים של השנה, נלקחו משכנתאות בסכום של כ-49.948 מיליארד שקל, ממוצע של 6.243 מיליארד בחודש. בחישוב חודשי, מדובר על ירידה של כ-36%. משבר הקורונה הוביל את שנת 2020 לסך משכנתאות של קצת מעל 78 מיליארד שקלים, נמוך משמעותית מהשנים שלפני ומהשנתיים שאחרי.
> הצג תגובות